Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 1:28:55 μμ
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 20:31

Τιμητική παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Γκόλιαρη για την Κύπρο στην Κύπρο

Στην μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Κύπρου, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, δημοσιεύτηκε, σε χώρο μισής σελίδας, στις 28.12.2020, παρουσίαση-κριτική του βιβλίου του κιλκισιώτη συγγραφέα Χρήστου Γκόλιαρη, από τον έγκριτο και γνωστό Κύπριο δημοσιογράφο κ. Κώστα Βενιζέλο.

 

Η δημοσίευση έγινε με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου, ο οποίος συνεχάρη και κατ' ιδίαν τον κιλκισιώτη συγγραφέα, για το τόσο εμπεριστατωμένο, ιστορικά και αντικειμενικά πόνημά του.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την παρουσίαση-κριτική:
"Πολλά είναι τα βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα για την Κύπρο και το Κυπριακό. Υπάρχουν σημαντικές έρευνες και βιβλία αναφοράς για τα γεγονότα στο νησί. Όλα ξεκινούν από το ενδιαφέρον που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο για τη μεγαλόνησο.
Ένα πρόσφατο που έχει κυκλοφορήσει (σε Ελλάδα και Κύπρο) από Ελλαδίτη συγγραφέα, φέρει τον τίτλο: «ΚΥΠΡΟΣ 1945-1974. ΚΡΥΦΕΣ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» Εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τον εκδοτικό οίκο ΕΛΚΥΣΤΗΣ.
Συγγραφέας είναι ο Χρήστος Γκόλιαρης με καταγωγή από τις Σέρρες και κάτοικος Κιλκίς. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος της εκπαίδευσης (Σχ. Σύμβουλος Δημ. Σχολείων, Προϊστάμενος Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς κ.ά). Η συγγραφική του δράση εκτείνεται στον εκπαιδευτικό τομέα και σε θέματα ιστορικά και κοινωνικά. Όπως αναφέρει ο ίδιος σημαντικό ρόλο έπαιξε στη σωστή ολοκλήρωση του βιβλίου του ο φίλος και συνεργάτης του, Κύπριος Ανδρέας Πίγγουρας, με καταγωγή από το κατεχόμενο χωριό, Άγιος Βασίλειος της επαρχίας Λευκωσίας, στο οποίο έζησε μέχρι τα 27 του χρόνια και συνέβαλλε στην προσπάθεια του συγγραφέα με υλικό, προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα.
Γιατί, όμως, είναι σημαντικό ένα βιβλίο για την ιστορία της Κύπρου να κυκλοφορεί στην Ελλάδα; Πρωτίστως γιατί χρειάζεται μια συστηματική ενημέρωση η κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Ενημέρωση και εμπέδωση ότι ο χώρος είναι ενιαίος, όπως ενιαίοι είναι και οι κίνδυνοι. Ο ίδιος ο συγγραφέας πιστεύει ότι στην Ελλάδα, εκτός των ειδικών, οι υπόλοιποι γνωρίζουν μόνο λίγα και αποσπασματικά από όσα αναφέρονται στο βιβλίο του. Κι αυτό είναι αλήθεια. Για αυτό και- όπως αναφέρει στο βιβλίο- καταβάλλεται προσπάθεια για ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το τι συνέβη στην Κύπρο σε κρίσιμες φάσεις, μέσα από τα επιπρόσθετα στοιχεία που ήλθαν στο φως τα τελευταία είκοσι χρόνια με τις μαρτυρίες και τις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, από κρατικά αρχεία, έρευνες κ.λπ. ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Κι όλα αυτά απλά και κατανοητά για όλους τους πολίτες.
Το «ΚΥΠΡΟΣ 1945-1974. ΚΡΥΦΕΣ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ» είναι ένα ιστορικό το βιβλίο; Είναι έρευνα; Είναι συνδυασμός όλων αυτών με λογοτεχνική γραφή; Στο κείμενο υπάρχει μια οριζόντια εμπλοκή ανθρώπων. Τα πρόσωπα είναι φανταστικά (πλην του Αντρίκου). Άνθρωποι καθημερινοί, απλοί Κύπριοι, με τα κυπριακά τους ονόματα. Όσα ο καθένας αναφέρει ή πληροφορεί ή αναλύει ή προτρέπει είναι οι θέσεις του συγγραφέα, ο οποίος διατηρεί πλήρως την ευθύνη των αναφερομένων και γραφομένων.
Στο βιβλίο αυτό η πλοκή ξετυλίγεται μέσα από διαλογική μορφή (χωρίς το βιβλίο να μετατρέπεται σε λογοτεχνικό), όπου διάφορες παρέες, κατά εποχές, συζητούν για τα συμβαίνοντα στην Κύπρο, παρουσιάζονται γεγονότα, απόψεις, αναλύσεις, ξεκινώντας από τη Διασκεπτική του 1948 και συνεχίζοντας με το δημοψήφισμα του 1950, τη συζήτηση στον ΟΗΕ το 1954, την ΕΟΚΑ, τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, την τουρκανταρσία (1963-64), την άφιξη της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, τα γεγονότα του Αγίου Ιλαρίωνα και της Τηλλυρίας, το σχέδιο Άτσεσον, τον Ασπίδα, την 21η Απριλίου και τη συνάντηση στον Έβρο, την επιχείρηση Κοφίνου, τον Παναγούλη, την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου το 1970, τη δολοφονία Γιωρκάτζη, το Εθνικό Μέτωπο, την ΕΟΚΑ Β΄ και καταλήγοντας με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ενδιάμεσα αναφέρονται σημαντικές διπλωματικές λεπτομέρειες, συνωμοτικές κινήσεις, παραστρατιωτικές ενέργειες, κατασκοπίες, δολοπλοκίες, πολεμικές συρράξεις, διάφορα κυκλοφορούντα σενάρια κ.λπ.
Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή με πλούσιες μαρτυρίες. Μαρτυρίες από τους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα και δεν ενημερώθηκαν από τρίτους, από αρχεία και επίσημες πηγές".