Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 9:19:50 μμ
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 19:03

Το ΚΔΑΠ Kinesis ταξιδεύει στην Ιταλία

Θέμα της εβδομάδας μας η όμορφη Ιταλία. ‘Ταξιδέψαμε’ ως εκεί και γνωρίσαμε κάποια από τα ξεχωριστά μέρη κι αξιοθέατά της.

Πρώτη γνωριμία κι επαφή με την Ιταλία στην ώρα των εικαστικών. Οι μικροί μας δημιουργοί, αφού έμαθαν κάποιες πληροφορίες γι' αυτήν αλλά και ότι ο χάρτης της μοιάζει με μπότα, αποφάσισαν να τον φτιάξουν , γεμίζοντάς τον με τη νούμερο 1 τροφή των Ιταλών που είναι τα ζυμαρικά.  Κολλήσαμε διάφορα είδη μακαρονιών και το έργο μας πήρε μορφή.

 

17/01 Διεθνής Ημέρα Ιταλικής κουζίνας και δεν θα μπορούσαμε στο μάθημα μαγειρικής μας να μη φτιάξουμε pizza. Έχοντας ξεκινήσει μια νέα ενότητα υγιεινής διατροφής και συνταγών, η πίτσα μας ήταν διαφορετική από τις άλλες. Με αλεύρι βρώμης και γιαούρτι φτιάξαμε το ζυμάρι μας και αφού το ανοίξαμε, προσθέσαμε εύκολα υλικά, για να γίνει η πίτσα μας σκέτη νοστιμιά. Η πιτσαρία του ΚΔΑΠ Kinesis έφερε εις πέρας την αποστολή της, με απόλυτη επιτυχία.

Μια γλυκιά fimoκατασκευή μας περίμενε στο μάθημα πολυμερικού πηλού . Οι μικροί μας καλλιτέχνες αυτήν τη φορά δημιούργησαν μία λαχταριστή τούρτα, όπου στο τέλος έκοψαν ένα κομμάτι της και συνέθεσαν έναν πρωτότυπο σελιδοδείκτη.  Βήμα βήμα και με την καθοδήγηση της κυρίας ολοκλήρωσαν άλλη μία ξεχωριστή δημιουργία και παράλληλα χρήσιμη στην καθημερινότητα των παιδιών.

Ήρθε η ώρα της ρομποτικής και κάναμε μία στάση στις Δολομιτικές Άλπεις της Ιταλίας. Μάθαμε για το μέρος Δολομίτες και μιας και συναντήσαμε χιόνια εκεί, η κάθε ομάδα ρομποτιστών μας έφτιαξε από έναν σκιέρ.

Στην ώρα της κηπουρικής μιλήσαμε για το παντζάρι, την καλλιέργεια και την συγκομιδή του. Κόψαμε και είδαμε πώς είναι από μέσα και στην συνέχεια λύσαμε έναν λαβύρινθο στον οποίο έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αφετηρία και να οδηγηθούμε σε ένα παντζάρι που ήταν το τέλος.

Ένα ακόμη μάθημα διατροφικών συνηθειών ολοκληρώθηκε στο ΚΔΑΠ Kinesis. Αυτήν τη φορά συζητήσαμε για τη βρώμη, τη μαύρη σοκολάτα, την κινόα, τους σπόρους τσία, το γάλα, το αλεύρι και το λάδι αμυγδάλου. Μάθαμε τι προσφέρει το κάθε ένα στην υγεία μας, γιατί η μαύρη σοκολάτα έχει πιο σκούρο χρώμα από τη σοκολάτα γάλακτος και προτείναμε κάποιες υγιεινές συνταγές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κάθε είδος από τα παραπάνω. Τέλος, παρατηρήσαμε λίγη ποσότητα από το κάθε ένα και πιάσαμε την υφή του καθώς κι αν έχει κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά.

Από την εβδομάδα Ιταλίας δε γινόταν να πάρουν απουσία οι ιταλικές ομάδες. Μιλήσαμε γι’ αυτές και παίξαμε ένα παιχνίδι μνήμης με τα ονόματα και τα σύμβολά τους.

Επόμενος σταθμός η Πίζα. Καθώς η εβδομάδα μας πλησιάζει στο τέλος και δεν θα μπορούσε να λείψει από το μάθημα των εικαστικών μας, ένα από τα σύμβολα της Ιταλίας,  ο πύργος της Πίζας . Φτιάξαμε τη χειροτεχνία μας, προσθέτοντας σε αυτήν για έδαφος τα χρώματα της σημαίας της Ιταλίας σε μορφή κολάζ. Έπειτα αφού φωτογραφίσαμε τους μαθητές μας, τους τοποθετήσουμε δίπλα του, για να μπορέσουν να τον στηρίξουν, να μην πέσει, αφού όπως μάθαμε γέρνει.

Το ταξίδι μας στην Ιταλία ολοκληρώθηκε με το μάθημα μαγειρικής όπου και φτιάξαμε ένα από τα πιο γνωστά πιάτα των Ιταλών που δεν είναι άλλο από τα μακαρόνια. Αναφερθήκαμε σε μερικές περιοχές με γνωστές μακαρονάδες, όπως στη Μπολόνια για τη Μπολονέζ ή στη Νάπολη για τη Ναπολιτάνα κι επιχειρήσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας. μακαρόνια Όμως δεν ήταν μακαρόνια απλά...ήταν χειροποίητα μακαρόνια ολικής με ζωμό παντζάρι. Φτιάξαμε το ζυμάρι μας, το ανοίξαμε με τον πλάστη και το περάσαμε από τη μηχανή ζυμαρικών, ενώ ένα μέρος του ζυμαριού το φτιάξαμε μακαρόνια σε σχήμα φιογκάκι. Ήταν ένα μάθημα διαφορετικό, διασκεδαστικό και αποτέλεσε τη 2η συνταγή της καινούριας μας ενότητας "Υγιεινές συνταγές".

Έχοντας πάρει όμορφες εικόνες από το σύντομο ‘ταξίδι’ μας στην Ιταλία, επιστρέψαμε για ξεκούραση κι αναμένουμε για τη θεματική της καινούριας μας εβδομάδας