Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 4:51:52 πμ
etpa
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 16:14

Τρεις μέρες γεμάτες κουκλοθέατρο στο Κιλκίς!

Συντάκτης:

Το κουκλοθέατρο και η παντομίμα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Κιλκίς για να φέρουν χαρά στους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους. Η πλατεία Λατσιών (πρώην πλατεία Δημαρχείου) το Δημοτικό Πάρκο – Κήπος και η πλατεία Ειρήνης θα φιλοξενήσουν για τρεις ημέρες θαυμάσιες παραστάσεις κουκλοθεάτρου και παντομίμας,παραστάσεις δρόμου με μάσκες, με θέατρο σκιών και αντικειμένων, ενταγμένες ως προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στα φετινά Ελευθέρια.

 

Η αυλαία των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων κουκλοθεάτρου ανοίγει αύριο στις 19:00 στην πλατεία Λατσιών (πρώην πλατεία Δημαρχείου)  με το ‘’Φασουλή’’ ενώ τη σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια ο Καραγκιόζης με το ‘’Κρυφό Σχολειό’’, παράσταση που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Με τη συνεργασία του Δήμου Κιλκίς και της Ισπανοελληνικής Ένωσης Γλώσσας συνολικά θα δοθούν δώδεκα παραστάσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων:

Παρασκευή 25 Ιουνίου  - Πλατεία Λατσιών (π. Πλατεία Δημαρχείου)

‘’Ο Φασουλής’’ - 19:00

Θίασος ‘’Η Μαρμίτα’’

Κουκλοθέατρο – Γαντόκουκλα

Διάρκεια: 30’

Για όλες τις ηλικίες

Ελληνικά

Μία παράσταση παραδοσιακού κουκλοθεάτρου, που μιλά την πανανθρώπινη

γλώσσα του ρυθμού, της μουσικής και της ανίκητης χαράς για παιχνίδι. Την πανανθρώπινη γλώσσα του κουκλοθεάτρου. Ο Φασουλής και η προαιώνια μάχη του με την ησυχία και την τάξη, έρχεται από τα βάθη του χρόνου πιο επίκαιρος από ποτέ. ‘Έρχεται στην σκηνή για να ξυπνήσει το άτακτο πνεύμα του παιδιού που κρύβεται μέσα μας και μέσα από το γέλιο να μας εξημερώσει.

Στην μικρή του σκηνή – στο Καστράκι του – θα φυτρώσει αναπάντεχα ένα λουλούδι.

Ένα πλάσμα άγριο και όμορφο! Σαν την ζωή! Και ο Φασουλής που αγαπά την ζωή

πολύ – θα αγαπήσει και το λουλούδι – μέχρι τελικής πτώσης.

Πάντα έτοιμος για τραγούδι, για περιπέτεια και με την καρδιά του μονίμως να

σκιρτά από έρωτα για την αγαπημένη του, ξεπερνάει με αδιαπραγμάτευτο κέφι

κάθε εμπόδιο που τον χωρίζει από την ξέφρενη χαρά της ζωής.

‘’Ο Καραγκιόζης και το Κρυφό Σχολειό’’ - 20:00

Θίασος ‘’Χρήστος Στανίσης’’

(Παράσταση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης)

Ελληνικό Θέατρο Σκιών με τριμελή ορχήστρα με ζωντανή μουσική

Διάρκεια: 50’

Για όλες τις ηλικίες

Ελληνικά

Ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει να υποδέχεται τα παιδιά στην εκκλησιά (στο Κρυφό Σχολειό) που έρχονται για να μάθουν γράμματα “κάτω από την μύτη του Αλή Πασά” και να προσέχει μην τους πάρει χαμπάρι ο Αλή Πασάς και άνθρωποί του.

Όμως ο τρομερός Αλή Πασάς το μαθαίνει στέλνει τον άγριο στρατιώτη του τον Γιουσούφ Αράπη να πιάσει τα παιδιά. Ο Καραγκιόζης προσπαθεί να ειδοποιήσει τους Καπεταναίους να έρθουν να τους σώσουν. Θα τα καταφέρουν;

Σάββατο 26 Ιουνίου – Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

‘’Η μύγα’’ - 10:30

Θίασος ‘’Νίστα’’

Παράσταση δρόμου με γιγαντόκουκλες

Διάρκεια: 30’

Για όλες τις ηλικίες

Χωρίς λόγια

Μια μύγα αποδεικνύεται πολύ ενοχλητική για τη γριά μάγισσα… κάτι πρέπει να κάνει για να απαλλαγεί από αυτήν. (Μια μάγισσα γιγαντόκουκλα προσπαθεί ανάμεσα στον κόσμο της πλατείας να πιάσει την μύγα που δεν την αφήνει σε ησυχία. Σκοπός: Να κάνει την πλατεία άνω κάτω!)

‘’Μια φορά κι έναν καιρό... δύο πόδια’’ - 11:00

Θίασος Veronica Gonzalez

Ποδοθέατρο (κουκλοθέατρο με τα πόδια)

Διάρκεια: 40’

Για όλες τις ηλικίες

Χωρίς λόγια

 

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έτσι και η Veronica Gonzalez έχει 2 πόδια ... αλλά τα πόδια της είναι ιδιαίτερα: μπορούν να μεταμορφωθούν σε απίστευτους χαρακτήρες από μόνα τους, κάθε φορά που τα σηκώνει προς στον ουρανό. Αυτές οι ‘’σωματικές’’ κούκλες κινούνται στο ρυθμό της μουσικής και ερμηνεύουν ιστορίες γεμάτες φαντασία, ποίηση και χιούμορ. Αυτή η παράσταση έχει ενθουσιάσει θεατές από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη, τη Βραζιλία, την Νότια Κορέα και ...σίγουρα θα σας ξετρελάνει κι εσάς!

Χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια της αλλά ποτέ το κεφάλι της, η Veronica Gonzalez δημιουργεί και χειρίζεται κούκλες χρησιμοποιώντας κάθε μέρος του σώματός της. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτή η πολύπλοκη παράσταση παίζεται εξ ολοκλήρου μόνο από μια γυναίκα. Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά για να παρατηρήσετε ότι το πρόσωπο της κάθε κούκλας είναι στην ουσία η πατούσα του ποδιού της!

Η ιστορία διαδραματίζεται με τόσο εκφραστικούς χαρακτήρες που γρήγορα καταφέρνει να κλέψει γρήγορα την προσοχή σας και να σας παρασύρει σε μια μοναδική αίσθηση σαν να παρακολουθείτε κινούμενα σχέδια. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος σε αυτή τη συγκινητική παράσταση κουκλοθέατρου που υπερβαίνει τα εμπόδια της γλώσσας και το απολαμβάνουν θεατές ανά τον κόσμο όλο.

‘’Το σποράκι’’ -  11:45

Θίασος ΝΙΣΤΑ

Παράσταση δρόμου με μάσκες

Διάρκεια: 30’

Για όλες τις ηλικίες

Χωρίς λόγια

Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο παιδιά βρουν ένα σποράκι και τραβώντας το, το κόβουν στη μέση;

(Παντομίμα με μάσκες και μουσική)

‘’Ο κύκλος με την κούκλα’’ -  12:20

Θίασος Κούκλας Redicolo

Κουκλοθέατρο – παράσταση με γιγαντόκουκλες

Διάρκεια: 45’

Για όλες τις ηλικίες

Ελληνικά

Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα ‘’’Ο κύκλος με την κιμωλία’’, το έργο φέρνει, με

απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον

κόσμο των παιδιών. Ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο φτωχότερο κορίτσι, η Πάκα, τη βρίσκει, την φτιάχνει και την κάνει δική της. Όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια κουκλών και ηθοποιών, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα και να δώσουμε τη «σολομώντεια λύση».

Συγγραφέας: Αλφόνσο Σάστρε

Σκηνοθεσία, πρωτότυπη μουσική, κατασκευές, εμψύχωση: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος.

‘’Il teatrino di piedi’’ - 19:00

Veronica Gonzalez

Ποδοθέατρο (κουκλοθέατρο με τα πόδια)

Διάρκεια: 45’

Για όλες τις ηλικίες

Χωρίς λόγια

Η Veronica Gonzalez παρουσιάζει ‘’Το Θέατρο των Μικρών Ποδιών’’, μια υπέροχη παράσταση με αστείες φιγούρες που γεννιούνται από διάφορα και συνήθως αχρησιμοποίητα μέρη του σώματος. Αυτές οι φιγούρες που είναι φτιαγμένες από σάρκα και οστά, αγαπούν, κλαίνε και δημιουργούν ποίηση.

‘’Ο Καραγκιόζης κουνιέρης’’ - 20:00

Θίασος Χρήστος Στανίσης

Ελληνικό Θέατρο Σκιών με τριμελή ορχήστρα με ζωντανή μουσική

Διάρκεια: 50’

Για όλες τις ηλικίες

Ελληνικά

Μετά από τη βοήθεια του αξιωματικού του Πασά ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνει να λειτουργήσει την κούνια στην πλατεία του Σαραγιού και παίρνει μαζί του και τον Καραγκιόζη όπου αναλαμβάνει να κουνάει τους πελάτες που θα φέρνει ο Χατζηαβάτης.

Όμως οι πελάτες δεν είναι όλοι τόσο καλοί, έχουν και τις παραξενιές τους…

Πως θα τα πάει ο Καραγκιόζης;

Κυριακή 27 Ιουνίου – Πλατεία Ειρήνης

‘’ΤΙΚ- ΝΙΚ ΣΟΟΥ - 11:00

Κουκλοθέατρο – παράσταση με mupets

Διάρκεια: 35’

Για όλες τις ηλικίες

Ελληνικά

Μια αστεία γιορτινή παράσταση με παραμύθια, μαγικά και πολλά ευτράπελα. Με τον αγαπημένο παρουσιαστή τους τον Σωτήρη οι μικροί θεατές θα απολαύσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα με μεγάλες κούκλες μάπετ. Οι κούκλες θα καταφέρουν όχι μόνο να παίξουν στις ιστορίες αλλά και να διασκεδάσουν τα παιδιά με τα μαγικά και αστεία κόλπα τους.

‘’Καροτοπάντζαρο’’  - 11:45

Θίασος Ιωάννα Μαμαμούκα

Θέατρο με αντικείμενα

Διάρκεια: 45’

Για όλες τις ηλικίες

Ελληνικά

Μαγικά λόγια για μια παράσταση....χωρίς λόγια! Όπου ένας κλόουν- μάγειρας προσπαθεί να μαγειρέψει λαχανικά με άκρως θεαματικούς τρόπους: τσίρκο, χορός, θέατρο, όπερα, πολεμικές τέχνες, όλα επιστρατεύονται από τον ίδιο και από τους συνεργάτες του, τα κουζινικά! Όμως τα λαχανικά Επαναστατούν με την προτροπή και τη βοήθεια του κουκλοπαίκτη – επαναστάτη και τα ‘’μαγειρέματα’’ ανατρέπονται με την ενεργή συμμετοχή των θεατών. Ταχυδακτυλουργίες, τελετές, ζωντάνεμα των λαχανικών, συντελούν στην ευτυχή και αισιόδοξη έκβαση της ιστορίας μας.

Το έργο απευθύνεται σε ευρύ κοινό που περιλαμβάνει και τις πολύ νεαρές (προσχολικές ηλικίες) καθώς και κοινό που δεν μιλάει ελληνικά.

Οι θεατρικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι κλόουν, μιμική, κουκλοθέατρο.

‘’Τα παραμύθια στις βαλίτσες’’ - 12:30

Θίασος HOMUS POCUS

Κουκλοθέατρο

Διάρκεια: 45’

Για όλες τις ηλικίες 4+

Ελληνικά

Δυο ταξιδιώτες εγκλωβίζονται στο σταθμό των τρένων. Οι βαλίτσες τους ανοίγουν και τα παραμύθια ζωντανεύουν. Πρόκειται για αφήγηση παραμυθιών με χρήση αντικειμένων, κουκλών κουκλοθεάτρου και πολλών εκπλήξεων. Οι αφηγητές μεταμφιέζονται και μπαίνουν στα παραμύθια, οι θεατές συμμετέχουν και όλα τελειώνουν με μια παράξενη βροχή. Οι Hocus Pocus ξεφεύγουν για πρώτη φορά από το Μαύρο Θέατρο και παρουσιάζουν μια παράσταση για όσους αγαπούν τα παραμύθια ανακατεύοντας πολλές τεχνικές. Τα παραμύθια παρουσιάζουν οι Θεοδοσία Τουρτόγλου και Βαγγελιώ Σταμάτη με την πολύτιμη βοήθεια της Ναυσικάς Κατσικέα στη μουσική.

‘’Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά’’ - 13:15

Θίασος GYPSY MOTH

Διάρκεια: 30 λεπτά

Γλώσσα: Ελληνικά

Ηλικίες: 4+

Τεχνική: Αντικείμενα, κούκλα άμεσου χειρισμού

Δυο περιπλανώμενες τσιγγάνες απλώνουν την μπουγάδα τους σε ένα σκοινί.

Μια κάμπια που βρέθηκε μπλεγμένη στο μαντίλι της μιας, ξεκινάει το δικό της ταξίδι στον μικρόκοσμο των απλωμένων ρούχων, ψάχνοντας να βρει μια φωλιά.

Ποιος μένει μέσα στις τσέπες της φούστας; Ποιος κατοικεί στο κοριτσίστικο φορεματάκι; Κατά το ρούχο και ο κάτοικος! '

'’Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά'’ είναι ένα μικρό ταξίδι για παιδάκια και μεγάλους!