Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022, 3:32:31 πμ
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 13:42

Χαιρετισμός Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη στο 4ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και κύριοι,

 

Με αισθήματα ειλικρινούς χαράς ο Δήμος Κιλκίς καλωσορίζει τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών στην πόλη του Κιλκίς και φιλοξενεί το 4ο Επιμορφωτικό Σεμινάριό του, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας ένα ευγενές αλλά και τόσο δύσκολο έργο: την προστασία και τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου.

Δε θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι Πόντιοι εκπαιδευτικοί, στις μέρες μας, είναι οι σύγχρονοι σταυροφόροι μιας μεγάλης πνευματικής ιδέας που έχει  ειδικό βάρος  στην ανοιχτή υπόθεση της αναζωογόνησης του πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας.

Και η πρωτοβουλία καθιέρωσης της διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο αξιοθαύμαστη για την πρωτοποριακή της οπτική. Έχει έναν βαθύτερο προσανατολισμό: είναι η γέφυρα που συνδέει το χτες με το σήμερα, η συνέχιση και διατήρηση της γλωσσικής μας κληρονομιάς, ενάντια στην ένδεια και στην απογύμνωση των εκφραστικών μέσων, που δικαιολογούνται χλιαρά βέβαια, με τη σαθρή αντίληψη περί απλοποιημένης επικοινωνίας και της εικονικής διαχείρισης των συμβόλων της.

Η γλώσσα ενός λαού είναι και ο πλούτος του. Ακτινοβολεί την πνευματικότητα και τις παραδόσεις του, μεταλαμπαδεύει αξίες, αποτυπώνει με λίγα λόγια την ανωτερότητα ενός πολιτισμού και στην καθ΄ημάς περίπτωση η ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού έχει καταλυτική τη σφραγίδα της στην παγκόσμια σφαίρα.

Επομένως, η γλώσσα και η γλωσσική πολυμορφία, ως όχημα διάδοσης, επαφής και αλληλεπίδρασης με τους πολιτισμούς άλλων χωρών είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε φτωχοποίηση, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική. Προσωπικά, με ανησυχούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτισμού για τη ‘’σιωπηλή απώλεια’’ 120 γλωσσών, που δεν μιλιούνται πια από τις νεότερες γενιές, γιατί η μη χρήση μιας γλώσσας συνιστά ευθεία απειλή για την εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Όλες αυτές οι παράμετροι που έθιξα ακροθιγώς για την αδήριτη ανάγκη επιβίωσης της γλώσσας, κ. Παυλίδη, Πρόεδρε του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, καθιστούν μοναδική και ανεπίληπτη την εκπαιδευτική αποστολή, στην οποία έχετε τεθεί επικεφαλής, τόσο για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, με πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, όσο και για την εισαγωγή της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στην ύλη των σχολικών βιβλίων.

Για έναν Δήμο, με έντονο το προσφυγικό στοιχείο και με πυκνή συγκέντρωση Ποντίων στις πληθυσμιακές του τάξεις, όπως ο Δήμος Κιλκίς, περιποιεί μεγάλη τιμή η γνωριμία και η διασύνδεση με φορείς όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών γιατί ασχολείστε με δυναμικό τρόπο με τα αιτήματα ενός από τα πιο ζωντανά και παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας μας και αγωνίζεστε για την ευόδωσή τους.

Χαίρομαι γιατί με τις δικές σας φωτισμένες ενέργειες πάνω από 5.000 Έλληνες πολίτες Πόντιοι και μη, ήρθαν σε επαφή με την ποντιακή διάλεκτο, τη μόνη ομιλούμενη σήμερα διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας, που είναι συνέχεια της ελληνικής και σύμφωνα με εμβληματικές προσωπικότητες στο χώρο των γραμμάτων όπως ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης, ο Θωμάς Σαββίδης, η ποντιακή διάλεκτος, κληρονόμος της ιωνικής, είναι συμβάλλουσα στην εθνική μας αυτογνωσία, υπό την έννοια της διάσωσης ομηρικών στοιχείων που διατηρήθηκαν αναλλοίωτα και πλούτισαν την γλωσσική μας παράδοση.

Θέλω να σας συγχαρώ για το έργο σας, για την έκδοση εγχειριδίου της ποντιακής διαλέκτου, το οποίο επιμεληθήκατε προσωπικά, και να σας ευχηθώ να συνεχίζετε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο ώστε να διευρύνετε τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου σε όλα τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης της χώρας με όλο και περισσότερους συνεργάτες και εκπαιδευτικούς στο πλευρό σας.

Η γνωριμία και εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου είναι μία από τις εκπαιδευτικές στοχεύσεις που έχει πετύχει ο Δήμος Κιλκίς μέσω του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης και πρέπει να πω ότι υπήρξε ενθουσιώδες ενδιαφέρον και συμμετοχή από τους συμπολίτες μας με πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια τη φιλόλογο κυρία Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου η οποία είναι συμπολίτισσά μας. Αισιοδοξώ ότι στο άμεσο μέλλον θα καταχωριστούν στους πίνακες των πιστοποιημένων εκπαιδευτικών, αρκετοί συνάδελφοί σας από το Δήμο Κιλκίς.

Η εικοσιτετράχρονη παρουσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική μας ζωή,  σε αλληγορικό επίπεδο, έχει αρκετές ομοιότητες με την Αργοναυτική Εκστρατεία. Ο Ιάσων από την Ιωλκό ταξίδεψε με την Αργώ στην Κολχίδα του Πόντου για να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών διασχίζει πότε σε γαλήνια και πότε σε τρικυμιώδη νερά της Παιδείας κρατώντας σφιχτά το χρυσόμαλλο δέρας,θέλοντας  να διασώσει την ποντιακή διάλεκτο από την εξαφάνιση, από την σιωπή των γλωσσών.

Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε.