Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 3:48:50 πμ
etpa
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010 12:56

Χωρυγιώτικα 2010

Συντάκτης:

xorygiotika


Μεγάλη επιτυχία είχε το διήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έγινε  την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουλίου στο Χωρύγι. Την εκδήλωση την χαρακτήριζε, η άρτια οργάνωση, τα σπουδαία μουσικά συγκροτήματα και τα συμβολικά μηνύματα που εξέπεμψε. Ήταν ένα διήμερο παράδοσης και απόλαυσης στους χαλεπούς καιρούς που περνούμε. Δύο ξεχωριστές βραδιές που αφήνουν πίσω τους όμορφες μνήμες και τις οποίες παρουσίασε με κέφι και έξυπνο χιούμορ, ο πρόεδρος του «Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Χωρυγίου», Νίκος Κωνσταντινίδης.
Τα χορευτικά σχήματα που πήραν μέρος στην εκδήλωση ήταν: «Σύλλογος Αργοναυτών Κιλκίς», Μορφωτικός σύλλογος Ποντίων νέου Προδρόμου ο «Ακρίτας», Σύλλογος Κρητών νομού Κιλκίς το «Αρκάδι», Σύλλογος Ποντίων Παλατανιού «Παναγία  Σουμελά», και ο «Ποντιακός Σύλλογος Χωρυγίου».
Τα σχήματα στη μουσική και το τραγούδι τα αποτελούσαν οι καλλιτέχνες:  Στάθης Πορφυρίδης, Στάθης Παυλίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Κώστας Παπαδόπουλος, Λεωνίδας  Τεκτονίδης και Τάκης  Σολομωνίδη, την Παρασκευή. Ενώ το Σάββατο ήταν ο Γιώργος Ιωαννίδης, ο Λάζος Ιωαννίδης και ο Γαβριήλ Σιδηρόπουλος.
Ο Ποντιακός Σύλλογος Χωρυγίου τίμησε το Βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Σουηδίας, Νίκο Παπαδόπουλο, σχετικά με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το σουηδικό κοινοβούλιο, τον πρόεδρο της ΠΟΕ, Παρχαρίδη Γιώργο για  τη μεγάλη του δράση στην οργάνωση των ποντιακών σωματείων, το Λάζο Ιωαννίδη για την προβολή της ποντιακής λύρας στη Γιουροβίζιον, καθώς και τους αριστούχους μαθητές, Βλαδίμηρο Χρυσουλίδη και Μαρία Ασλανίδου.  
Ξεχωριστό αφιέρωμα έγινε στη μνήμη του αηδονιού του Πόντου, Χρύσανθου. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων, όταν η αδερφή του Ευλαμπία, είπε ένα τραγούδι, γραμμένο από την ίδια για τον Χρύσανθο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι βουλευτές του νομού, Κιλτίδης, Παραστατίδης, Φλωρίδης, ο Νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, Ο δήμαρχος Κιλκίς, Τερζίδης Δημήτρης, ο δήμαρχος Δοϊράνης, Καλπακίδης Γιώργος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, Φωτιάδης Δημήτρης, οι αντιδήμαρχοι Μιχαηλίδης Ισαάκ, Γιόσκας Παυλίδης και Αναστασιάδης Κυριάκος, ο Εφέτης Εισαγγελέας, Ακριτίδης Θανάσης, ο έφορος της ΔΟΥ Κιλκίς, Ιωαννίδης Βαγγέλης, ο εκδότης των «Ειδήσεων», Τερζενίδης Κώστας, οι δημοσιογράφοι, Γεωργιάδης Γιώργος και Παπαδόπουλος Θεόφιλος, ο  πρόεδρος των «Αργοναυτών», Λαβασάς Θανάσης, ο πρόεδρος των «Ακριτών» Πολυκάστρου, Παπαδόπουλος Γιάννης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του Παλαιού Γυναικοκάστρου, Ιασωνίδης Στέλιος, ο πρόεδρος του συλλόγου της Επταλόφου, Αμοιρίδης Νίκος, ο πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου του Παλατανιού, Κορωνίδης Δημήτρης, ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης, Φραγγίδης Γιώργος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, Τσιραμπίδης Θανάσης και Αβραμίδης Νίκος, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Τσιτουρίδης Σάββας, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αφεντουλίδης Νίκος, το επίτιμο μέλος του Συλλόγου, Δημητριάδης Λεωνίδας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και σωματείων,  πρόσωπα των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, καθώς και πολύς κόσμος.