Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, 7:46:36 πμ
etpa
Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 12:17

Ζούμε δύσκολους μήνες, παράξενους... Μα θυμόμαστε, ανασύρουμε και μελετάμε

Συντάκτης:

Η ημερομηνία 6 Απριλίου θυμίζει στους Θράκες και τον απανταχού Οικουμενικό Ελληνισμό τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης.

Ήταν η Δευτέρα μετά το Πάσχα, ένα μαύρο Πάσχα για τους Έλληνες, που καθιερώθηκε να τιμάται -τον Ιούνιο του 2006- με απόφαση του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο έγινε στο Διδυμότειχο.

 

Οι Θράκες αποφάσισαν να προτείνουν στην πολιτεία την ανακήρυξη της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του θρακικού ελληνισμού.

Στις 6 Απριλίου 1914 οι Τούρκοι άρχισαν τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων και την εκδίωξή τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Ο πληθυσμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης υπερέβαινε στις αρχές του 20ού αιώνα τον αριθμό των 255.000.

Κατά τη Γενοκτονία, πολλοί Έλληνες της Ανατολικής Θράκης εξορίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και μόλις οι μισοί επέστρεψαν.

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε μερικά χρόνια μετά, στις 11 Οκτωβρίου 1922, όταν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης έλαβαν τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15-20 ημερών...

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των ανθρώπων ήρθαν στην Ελλάδα, Θράκη, Μακεδονία, Β. Αιγαίο, Αττική. Ένα μικρό κομμάτι στράφηκε στα Βόρεια Βαλκάνια (Ρουμανία) κι ένα μικρότερο προς την Δυτική Ευρώπη...

Φέρνουμε λοιπόν στο νου μας γνώσεις και ιστορίες από το τότε, καθώς και εικόνες από την ιστορική - πολιτιστική, μεγάλη, εκδήλωσή μας το 2019.

''Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν, πέρασαν, θα 'ρθουνε, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί'', μας λέει ο ποιητής άλλωστε...