Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020, 3:55:10 μμ
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 12:51

Πυρκαγιά σε Δασική περιοχή στην Κάρπη και αυτόφωρη σύλληψη

Συντάκτης:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου, 21 Μαρτίου, σε ιδιόκτητα καστανοτεμάχια που βρίσκονται στη δασική περιοχή όρους Πάϊκου και σε απόσταση 5χλμ. περίπου Β - ΒΔ του οικισμού Κάρπης του Δήμου Παιονίας, στη θέση με τοπωνύμιο «ΛΕΚΑ - ΠΡΟΥΝ».

 

Η πυρκαγιά κατά την εξέλιξή της επεκτάθηκε σε παρακείμενα καστανοτεμάχια ξένων ιδιοκτησιών και σε δάσος αυτοφυής οξιάς με αραιή μίξη από κέδρα, με παχύ φυλλοτάπητα και φτέρες, ιδιοκτησίας Δήμου Παιονίας (πρώην Κοινότητας Κάρπης).

Κάηκαν υπόροφος και φυτικά υπολείμματα, πρέμνα και φυλλοτάπητας συνολικής έκτασης εκατόν είκοσι (120) στρεμμάτων περίπου.

Επίσης, προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο του συστήματος άρδευσης (λάστιχα ποτίσματος).

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γουμένισσας, η αιτία της πυρκαγιάς οφείλεται σε «αμελή» συμπεριφορά ιδιοκτήτη καστανοτεμαχίου, ο οποίος στην προσπάθειά του να καθαρίσει τα φυτικά υπολείμματα που προέκυψαν από τις καλλιεργητικές του εργασίες, έβαλε φωτιά με χρήση γυμνής φλόγας σε σωρό που σχημάτισε, χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, με αποτέλεσμα τις προαναφερόμενες ζημιές.

Ο ιδιώτης συνελήφθη από όργανα της Π.Υ. Γουμένισσας και παραπέμφθηκε, με την αυτόφωρη διαδικασία, στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς. Η προανάκριση διενεργείται από το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ. Γουμένισσας.

Για την αντιμετώπιση του συμβάντος κινητοποιήθηκε η Π.Υ. Γουμένισσας με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα (τρία υδροφόρα & ένα επιβατικό), 13 πυροσβέστες, ενώ υπήρξε ενίσχυση και από άλλες όμορες Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα από την Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς με ένα πυροσβεστικό υδροφόρο οχήμα, την Π.Υ. Γιαννιτσών με ένα  πυροσβεστικό υδροφόρο οχήμα και από την ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης με ένα πυροσβεστικό υδροφόρο οχήμα.

Η ύπαρξη ισχυρών κλίσεων στο έδαφος, της πυκνής βλάστησης αλλά και της παρατεταμένης ανομβρίας, δυσκόλεψαν την επιχείρηση της κατάσβεσης από τις επίγειες δυνάμεις, που προέβησαν στην ανάπτυξη μεγάλων εγκαταστάσεων «χαμηλής πίεσης» (μήκους 1.000 μέτρων) χρησιμοποιώντας σωλήνες 25mm, ενώ παράλληλα έκαναν χρήση και άλλων χειρονακτικών και σκαπτικών εργαλείων (τσάπες, σκαπάνες, φτυάρια και αλυσοπρίονα).

Σε όλο το «έργο» της κατάσβεσης, συμμετείχαν ενεργά ιδιοκτήτες των καστανοτεμαχίων μαζί με τον Πρόεδρο του Δασικού Συνεταιρισμού Κάρπης, καθώς επίσης και δύο μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του Κυνηγετικού Συλλόγου Παιονίας «ΤΟ ΠΑΪΚΟ» επανδρώνοντας ένα αγροτικό όχημα τύπου pickup.

Την επίχείρηση κατάσβεσης συντόνιζε ο Διοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας Χρήστος Γκαντίδης μαζί με τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Κιλκίς Γιάννη Πολιτίδη.