Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 23:17

Χρήστος Δρέλλιας, νομάρχης Κιλκίς 1936-1941

drelias-nomarxhsΟΝΟΜΑ: Χρήστος
ΕΠΩΝΥΜΟ: Δρέλλιας
ΟΝ. ΠΑΤΡΟΣ: Σπύρος
ΟΝ. ΜΗΤΡΟΣ: Άννα

drelias-nomarxhs
ΟΝΟΜΑ: Χρήστος
ΕΠΩΝΥΜΟ: Δρέλλιας
ΟΝ. ΠΑΤΡΟΣ: Σπύρος
ΟΝ. ΜΗΤΡΟΣ: Άννα
ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Νήσος ΥΔΡΑ του ν. Πειραιώς
ΕΤΟΣ ΓΕΝ.: 1887
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Σ/χης Μηχανικών Ε.Α. και νομάρχης Κιλκίς 1936-1941.
Εκτελέσθη από τον Δ.Σ.Ε. Νοέμβριο 1943 (Καμπάνη Κιλκίς).
Την ίδια τύχη είχε και ο αδελφός τους Σ/χης Ε.Ε. την 23-11-1944 στα Βριλίσσια.
Ο Υδραίος Χρήστος Δρέλλιας, αφού αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Συνταγματάρχου, διορίσθηκε νομάρχης Κιλκίς το έτος 1936.
Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του Νοσοκομείου Κιλκίς.
Το Νοσοκομείο θεμελιώθηκε την 4-8-1937 και  εγκαινιάσθηκε η λειτουργία του την 28-2-1939. Με την βοήθεια των δημοτών του Κιλκίς χτίσθηκε από τα καλύτερα και πιο άρτια νοσοκομεία της εποχής, στην πατρίδα μας.  Ιδίως  η ορθοπεδική πτέρυγα που έγινε αργότερα, για την οποία φρόντισε  παράλληλα τον εξοπλισμό της  με υγειονομικό υλικό που ήρθε από το εξωτερικό (Γαλλία). Ως επίσης δημιούργησε την υποδομή για ραδιοφωνική μουσική χάριν των ασθενών. Έκανε δενδροφυτεύσεις σε διάφορα μέρη του Κιλκίς, που τότε υστερούσε σε πράσινο. Επίσης η ύδρευση της πόλης ήταν μεγάλο πρόβλημα, γιαυτό δημιούργησε δίκτυο ύδρευσης και σε κάθε γειτονιά έστησε και μία βρύση.
Κάθε χρόνο, στο ύψωμα (44)της  Κρηστώνης Κιλκίς, υπό την αιγίδα της Ενώσεως Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης του Ν. Κιλκίς (Ε.Α.Ε.Α.) την 1η Κυριακή του Νοεμβρίο τελείται μνημόσυνο, για τα 7.432 θύματα του Εμφυλίου Πολέμου και μεταξύ αυτών και του  νομάρχη Κιλκίς Χρήστος Δρέλλιας, όπου διαβάζεται πρώτο το όνομα του του αείμνηστου νομάρχη.
Η Ε.Α.Ε.Α. του ν. Κιλκίς, ευγνωμονούσα την γενέτειρα του νήσο ΥΔΡΑ και τους κατοίκους της για τον άξιο γόνο της νήσου και ευεργέτη της πόλης του Κιλκίς, τους εύχεται υγείαν και μακροημέρευση.
Υ.Γ.: Δεν θα μπορούσα να μην εκφράσω την δυσαρέσκειά μου για ότι, δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για το βιογραφικό του πρώην ευργέτη και νομάρχη της πόλης Κιλκίς.