Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 6:34:54 μμ
Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 23:12

Μέρες του 1941 αναβίωσαν στο κέντρο της Αθήνας

kilkisiotiko-antamoma
Με πρωτοφανή μεγάλη  επιτυχία πραγματοποίησε ο σύλλογος μας το 11ο «Κιλκισιώτικο Αντάμωμα» την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στην θεατρική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Αγίου Δημητρίου.
Κιλκισιώτες από κάθε γωνιά της Αττικής και όλων των ηλικιών έφθασαν στον τόπο της εκδήλωσης για να τιμήσουν τους μαρτυρικούς ανθρώπους αλλά και τους μαρτυρικούς τόπους της πατρίδας τους. Το παρών τους έδωσαν και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Το 11ο «Κιλκισιώτικο Αντάμωμα» αυτήν την χρονιά ήταν αφιερωμένο στο «άγνωστο» ολοκαύτωμα των τριών ορεινών χωριών των Κρουσίων, το Αμπελόφυτο (Μουρσαλή), Κυδωνιά (Κοτσαλάρ) και Κλειστό (Μουσγαλή).
Παρά το γεγονός ότι πέρασαν 71 ολόκληρα χρόνια από την 25η Οκτωβρίου του 1941, όταν χιτλερικοί εισέβαλαν ταυτόχρονα στα τρία χωριά και εκτέλεσαν 96 πατριώτες και τα ισοπέδωσαν, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων και του νομού μας δεν το γνωρίζει. Δυστυχώς το επίσημό κράτος και οι τοπικές αρχές το αγνοούν μέχρι και σήμερα και ποτέ δεν τίμησαν την θυσία τους.
Μετά από 71 χρόνια έρχεται ο σύλλογος μας να το αναδείξει και να το φέρει στην επικαιρότητα μήπως και «συγκινηθούν» οι αρμόδιοι και ασχοληθούν έστω και για λίγο με την ιστορία του τόπου μας.
Στην εκδήλωση  παραβρέθηκαν:
Ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, η βουλευτής του νομού μας Ειρήνη Αγαθοπούλου, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Δημητρίου Βασίλης Κουτσανδρέας, ο αντιδήμαρχος Α. Δημητρίου Ρήγας Τζαμτζής, ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Κιλκίς Δήμητρης Αγαθόπουλος, ο Πρόεδρος του συλλόγου «Αλ. Υψηλάντης» Γεώργιος Ουσταμπασίδης και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αντίστασης Αργυρούπολης Αττικής Ιορδάνης Μασμανίδης.    
Ακόμα παραβρέθηκαν η κ. Μαρία Τσιτουρίδου, σύζυγος του πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, η κ. Άννα Γκαντίδου, από το πολιτικό γραφείο του Βουλευτή του νομού μας Γ. Γεωργαντά, ο συγγραφέας και ποιητής Χρήστος Σαμουηλίδης, ο καθηγητής καρδιολογίας Σάββας Τουμανίδης, ο ιστορικός Κώστας Αντωνιάδης και ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Μουρατίδης.
Την εκδήλωση συντόνισε με θαυμαστό τρόπο η πρόεδρος του συλλόγου «Μαύρη Θάλασσα» Ράνια Χρυσοχοϊδου.
Στις 11:00 ακριβώς άνοιξε και προλόγισε την εκδήλωση. Απεύθυνε χαιρετισμό στους προσκεκλημένους και χαιρέτισε προσωπικά όλους τους παραπάνω. Διάβασε τους χαιρετισμούς που έστειλαν στην εκδήλωση ο βουλευτής του νομού μας Γ. Γεωργαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης.   
Κλείνοντας  κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του συλλόγου Β. Κωνσταντινίδη.
Ο πρόεδρος του συλλόγου αφού και αυτός με την σειρά του χαιρέτισε και ευχαρίστησε τους καλεσμένους,  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Μ. Γλέζο και την Δήμαρχο Μ. Ανδρούτσου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους του δήμου, που αν και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις άνοιξαν την θεατρική αίθουσα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του ολοκαυτώματος των τριών χωριών της κοινότητας Κλειστού (Αμπελόφυτο, Κυδωνιά και Κλειστό). Έκανε κριτική στις αρμόδιες αρχές για την αποσιώπηση του ολοκαυτώματος για 71 χρόνια και ζήτησε από τις αρχές του τόπου μας, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση του νομού μας να ενεργήσουν ώστε τα τρία χωριά να αναγνωρισθούν σαν μαρτυρικοί τόποι ολοκαυτώματος.
Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι ο σύλλογος ζήτησε από το «Δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων και χωριών 1941 – 1944 στην Ελλάδα» να τα συμπεριλάβουν στον κατάλογο των μαρτυρικών τόπων.
Η κ. Ράνια Χρυσοχοΐδου κάλεσε στο βήμα τον Μ. Γλέζο, αφού προηγούμενα παρουσίασε με άριστο τρόπο την προσωπικότητα του κεντρικού ομιλητή.
Αμέσως μετά παίρνοντας το λόγο ο Μ. Γλέζος εξήγησε τα ιστορικά γεγονότα της κατοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα, αναφέρθηκε στα ολοκαυτώματα δίνοντας πολλές εξηγήσεις και ανέλυσε τις απαιτήσεις της Ελλάδας από την Γερμανία. Εξιστόρησε τις ενέργειες που έχουν γίνει για τις επανορθώσεις. Έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα των ολοκαυτωμάτων.
Δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και απάντησε σε όλες δίνοντας ικανοποιητικές απαντήσεις.
Σημαντική ήταν η στιγμή όταν ο πόντιος ποιητής Κώστας Μαυρόπουλος απήγγειλε ποίημα για τα τρία χωριά, το οποίο έγραψε ειδικά για την εκδήλωση.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την πιανίστρια και συνθέτη Ελένη Σταμπούλογλου και τραγούδησαν η Ιφιγένεια Σταμπούλογλου και η Ράνια Χρυσοχοΐδου τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Λοΐζου.
Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν στο απόηχο της μουσικής διαβάσθηκαν τα 86 γνωστά από τα 96 ονόματα των εκτελεσθέντων.
Ακολούθησε η ποντιακή χορωδία της «Μαύρης Θάλασσας» με τα γνωστά τραγούδια ¨ο ακρίτας¨ και ¨ο αϊτένς¨.
Το καλλιτεχνικό κομμάτι έκλεισε η χορευτική ομάδα της Μαύρης Θάλασσας χορεύοντας την «Σέρα», (πολεμικός χορός) καταχειροκροτούμενοι.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση βιντεοσκοπημένων μαρτυριών από απογόνους των δολοφονηθέντων στα ερείπια των τριών χωριών από τον κιλκισιώτη δημοσιογράφο Κώστα Στεφανίδη.
Σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης το ακροατήριο επιβράβευε με χειροκροτήματα τους συντελεστές.   
Κλείνοντας ο πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την συντονίστρια Ράνια Χρυσοχοΐδου που με άριστο τρόπο παρουσίασε την εκδήλωση.
   
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο παρέθεσε γεύμα στους καλεσμένους στο φουαγιέ του θεάτρου.