Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019, 7:40:11 μμ

Αρθρογραφία

Έχει προκληθεί τεχνητή μεγάλη ένταση για την Ουκρανία. Η Ουκρανία όμως για το Διορθόδοξο χώρο είναι κάτι σαν προπέτασμα καπνού.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη, σαν Σώμα Ιεραρχίας εν Πνεύματι Αγίω, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε επιπλέον στις συνειδήσεις μας οπωσδήποτε δύο πράγματα: πίσω από το Ουκρανικό, κρύβεται (αον) ο ηγεμονισμός της Ρωσικής Εκκλησίας και (βον) οι μόνιμες επεκτατικές πρακτικές της (η μεγάλη ιδέα των Ρώσων και οι εφαρμογές της σε βάθος χρόνου).

Του Νίκου Σιάνα.

Ο αντικαπνιστικός νόμος ήρθε πολλές φορές στο προσκήνιο, ουδέποτε όμως εφαρμόστηκε και ο λόγος της μη εφαρμογής του είναι γνωστός. Ο κάθε εμπλεκόμενος ήθελε να τον προσαρμόσει σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και συμφέροντα με αποτέλεσμα να καταλήγει στα αζήτητα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός υγείας δείχνουν να έχουν πάρει πολύ σοβαρά το ζήτημα του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Μένει να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη και αυτής της προσπάθειας.

Γράφει ο Κώστας Κιλτίδης, πρώην υφυπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν το 1996 για πρώτη φορά συμμετείχα στις βουλευτικές εκλογές, υπήρχε ως ζήτημα και το ανέδειξα. Γινόταν, έστω συζήτηση για την ερημοποίηση της υπαίθρου σε εθνικό επίπεδο. Σχολεία έκλειναν και νομοθετικές πρωτοβουλίες συνενώσεων και άλλες εξαγγελίες, σωστές ή λάθος, ακούγονταν.

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 10:02

Όρια στη σχέση με τα παιδιά μας

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Μια μαμά αυτή την βδομάδα με επισκέφτηκε με αφορμή τις δυσκολίες του γιού της στο σχολείο. Ανέφερε ότι είναι μια πολύ δοτική μαμά, αλλά πάντα δυσκολευόταν με τα όρια. Θεωρούσε οτι δεν μπορεί να αγαπά το παιδί της και ταυτόχρονα να το περιορίζει λέγοντας “μη” και “οχι”.

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 20:32

Μη μιλάς για καλοκαίρια…

Γράφτηκε από τον

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

Το καλοκαίρι το αποχαιρετήσαμε ημερολογιακά, αν και προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας πως δεν τελείωσε.. φλερτάρουμε ακόμη με την ιδέα της τελευταίας βουτιάς στη θάλασσα και δεχόμαστε ευχάριστα τις ηλιόλουστες μέρες…
Το θέμα είναι πως έρχεται ο χειμώνας, αποφασισμένος να μας βάλει σε μια άλλη ρουτίνα και να φέρει μαζί του το κρύο…

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 19:51

Άδεια κρανία…

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Πέρασαν χρόνια από τότε που παραβρέθηκα στην εκταφή και ανακομιδή των λειψάνων συγγενικού μου προσώπου. Ξέθαβε ο σκαφτιάς και παρακολουθούσα τον σωρό από τα οστά που τα αράδιαζε σε μια στοίβα αλλά ιδιαίτερα συγκλονίστηκα όταν αποκαλύφθηκε το κρανίο που ο σκαφτιάς το τοποθέτησε στην κορυφή της στοίβας. Έβλεπα το γυμνό άδειο κρανίο και όσο ο σκαφτιάς συνέχιζε το έργο του, αναλογιζόμουν πόσες χιλιάδες ζωντανοί άνθρωποι γύρω μας, κυκλοφορούν έχοντας στην κορυφή του σώματός τους ένα εξίσου άδειο κρανίο.

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 22:30

Δεύτερο παιδί

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

Δηλαδή πειράζει που δεν θέλω δεύτερο παιδί; Αυτή ήταν η ερώτηση μιας μαμάς που με επισκέφτηκε στο γραφείο αυτή την βδομάδα. Ολοφάνερα αγχωμένη και ενοχοποιημένη ήθελε να μοιραστεί την ανησυχία της μαζί μου. Εν ολίγοις, μου είπε ότι ο περίγυρος της την πιέζει αφόρητα να αποκτήσει δεύτερο παιδί γιατί το πρώτο χρειάζεται παρέα.

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 22:34

Ο Κωνσταντίνος Ουτσκούνης και η Μακρινίτσα Πηλίου

Γράφτηκε από τον

Σε μια επίσκεψή μας στη Μακρινίτσα Πηλίου, πριν τριάντα χρόνια περίπου, περιπλανώμενοι στα πλακόστρωτα σοκάκια του όμορφου Πηλιορείτικου χωριού βρεθήκαμε σε μια παλιά εκκλησία. Στον περίβολό της παρατηρήσαμε μια προτομή που έγραφε: ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΤΣΚΟΥΝΗΣ ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας, ανηφορήσαμε και πάλι το μονοπάτι, που αρχίζει, δεξιά μετά το εκκλησάκι της πλατείας, του Ιωάννου Προδρόμου και περνώντας δίπλα από το Βυζαντινό Μουσείο, σε λίγα λεπτά, σε μικρή απόσταση από την πλατεία, βρεθήκαμε και πάλι στον αυλόγυρο του καταπληκτικού ναού, με τα πολλά και όμορφα κτήρια και το επιβλητικό καμπαναριό, που είναι ορατό και από την χιλιοπροβεβλημένη πλατεία.

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 22:20

Διαζύγιο...

Γράφτηκε από τον

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Το ιδανικό σενάριο στο μυαλό όλων μας είναι ένας ευτυχισμένος γάμος. Κάνένας δεν παντρεύεται με τη σκέψη να χωρίσει. Πολλά όμως ζευγάρια για τους δικούς τους λόγους καταλήγουν στο διαζύγιο. Είμαι υπέρ αυτού, όταν πλέον ο γάμος και για τις δυο πλευρές θεωρείται λήξαν. Όταν πλέον η συμβίωση καταλήγει σε δυστυχία και θλίψη.
Δυο άνθρωποι, που αποφασίζουν ο καθένας να πάρει τον δρόμο του και να ευτυχίσει. Γιατί ο απώτερος σκοπός τους, πρέπει να είναι η ευτυχία τους.

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 20:36

Λάθος και άθλος

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

 

Κάποτε ο φιλόσοφος Αντισθένης συμβούλεψε τους Αθηναίους να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδούρια σε άλογα. Κι όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι πέρα από κάθε λογική, εκείνος απάντησε: "Μήπως το ίδιο δεν κάνετε κι εσείς με την ψήφο σας; Μήπως με την ψήφο σας δεν ανακηρύσσετε τους πολιτικούς σε άντρες";
Το πραγματικό "είναι" του  οποιουδήποτε πολιτικού δεν το προσδιορίζει η ψήφος του λαού, αλλά η πολιτική  παιδεία του ιδίου. Το ήθος και ο χαρακτήρας. Η σχέση του με την κοινωνία, την εργασία, τον άνθρωπο.

Σελίδα 1 από 216