Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, 3:00:16 πμ

Αρθρογραφία

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 21:42

Δεν είναι έθιμο, είναι αρρώστια

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Δεν είναι έθιμο, είναι αρρώστια. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση μια ομάδα μερικών χιλιάδων ανθρώπων περιμένει έτοιμη να ορμίσει στο κράτος και να αντλήσει χρήματα από τα ταμεία του. Άλλοι από αυτούς είναι μέλη του κόμματος, άλλοι είναι καιροσκόποι και άλλοι απλοί τυχοδιώκτες. Τοποθετούνται είτε σε θέσεις σημαντικές υποτίθεται για να παράγουν έργο, είτε καταλαμβάνουν άχρηστες και αχρείαστες θέσεις που προορίζονται για αργομισθίες. Οι πρώτοι είναι χρήσιμοι (στο κόμμα) διότι εκτελώντας χωρίς αντιρρήσεις τα κυβερνητικά προστάγματα εξυπηρετούν το κομματικό συμφέρον. Οι δεύτεροι απλώς πληρώνονται χωρίς να σκάβουν (όπως θα έλεγε ο Ροΐδης).

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 22:59

Για ένα πραγματικά δημοκρατικό σύνταγμα

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Παναγιώτης Αδαμος.

Είναι ο ελληνικός λαός έτοιμος και ώριμος για πραγματική δημοκρατία; Το ερώτημα μπορεί να φαίνεται απλοϊκό ή και προβοκατόρικο. Και οι απαντήσεις μπορεί να ποικίλλουν. Άλλωστε μια μερίδα του πολιτικού κόσμου – αλλά, δυστυχώς, και μια μερίδα της κοινωνίας των πολιτών – απαντούν στο παραπάνω ερώτημα αρνητικά. Πολλοί συμπολίτες μας λοιπόν έχουν πειστεί ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ωριμάσει πολιτικά σε βαθμό τέτοιο ώστε να του ανατεθεί πραγματική λήψη αποφάσεων σε σοβαρά ζητήματα – μέσω, π.χ., δημοψηφισμάτων. «Απόδειξη» λένε «της πολιτικής μας ανωριμότητας, οι διαχρονικώς κακές μας επιλογές την ώρα της κάλπης» και άλλα παρόμοια.

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 21:26

Σε ακούω παιδί μου

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Με αφορμή το βιωματικό εργαστήρι που ετοιμάζω, “ Σε ακούω παιδί μου”, χθες με την κόρη μου επισκεφτήκαμε ένα πολυκατάστημα και στο διάστημα που κάναμε τη βόλτα μας, αντιλήφθηκα τρεις συζητήσεις παιδιών που είχαν με τους γονείς τους, που ένιωσαν ότι η ανάγκη τους δεν εισακούστηκε.
Μου έκανε εντύπωση, ότι ενώ οι ηλικίες ήταν διαφορετικές, η αντίδραση και των τριών παιδιών ήταν παρόμοια. Η κοινή τους αντίδραση ήταν η απομάκρυνση τους κοντά από τον γονιό, διότι είχαν αποκοπεί συναισθηματικά.

Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 20:26

Αξίες…. κι αξιώματα

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

 

Κάποιοι λένε ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Δεν λένε όμως ότι το  εφικτό  και το ανέφικτο είναι έννοιες ελαστικές, όπως  και οι έννοιες «καλός» και «κακός. Οι λέξεις καλο-μαθημένος και κακο-μαθημένος αν και  είναι αντίθετες ως προς το πρώτο τους συνθετικό μέρος στην ουσία είναι συνώνυμες αλλά και ταυτόσημες συγχρόνως. Δικαίως ισχυρίζεται ο Καζαντζάκης ότι «το καλό και το κακό είναι ένα και το αυτό». Ιδίως όταν συγκρούονται αντίθετα  συμφέροντα, καθώς το καλό του ενός συνδέεται συχνά με το κακό του άλλου…

Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 19:34

Το χρονικό μιας «σχέσης χωνί»…

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεράκη.

 

Το ερώτημα πώς θα κάνεις έναν άντρα
να παραμείνει κοντά σου διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του για σένα απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των γυναικών…
Τα πράγματα είναι απλά.

Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 19:15

Το καρεκλάκι της σκέψης

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Σε μία πρόσφατη συνεδρία μια μαμά με ρώτησε αν η τιμωρία στο καρεκλάκι έχει επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση του παιδιού της. Ενώ διαπιστώνει διόρθωση στη συμπεριφόρα του, παρόλα αυτά ανησυχεί μήπως η μέθοδος δρα αρνητικά παρά θετικά.
Για να είμαι ειλικρινής, ως τεχνική θεωρείται ξεπερασμένη, αντιπαιδαγωγική και αναποτελεσματική. Παρόλα αυτά, ακόμη κάποιοι την υποστηρίζουν φανατικά. Αρχικά, ο σκοπός της καρέκλας, ήταν να απομονώσει το παιδί για μικρό διάστημα, ώστε να μην εισπράτει θετική ενίσχυση από τον περίγυρό του για κάποια άσχημη συμπεριφορά. Το παιδί πρέπει να πάρει το μήνυμα, οτι στην άσχημη συμπεριφορά κανένας δεν μου δίνει προσοχή. Απεναντίας, μπορεί να την έχει, όταν δείξει τη σωστή του συμπεριφορά.

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 10:55

Τα λογικά και τα παράλογα, Σπάρτης και Ούλωφ Πάλμε, γωνία

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος.

Η διπλανή φωτογραφία θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.  Απεικονίζει σε πρώτο πλάνο ένα  άγαλμα και στο βάθος  ένα  εγκαταλελειμμένο κτίριο-αποθήκη.   

           α) Το κτίριο ανήκει σε  δίδυμες αποθήκες που κουβαλούν μνήμες της σύγχρονης ιστορίας του Κιλκίς. Την Οθωμανική περίοδο  χρησίμευαν ως  καπναποθήκες γνωστές με το όνομα Ανγκο-Ποπώφ. Εκεί εγκαταστάθηκαν το 1913 οι πρώτοι πρόσφυγες  όταν έφθασαν από την Στρώμνιτσα στο πυρπολημένο  από τον πόλεμο Κιλκίς. 

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 23:27

Γκρέκο μασκαρά

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

 

Άκου Νεοέλληνα (στη θέση του πρώτου συνθετικού νεο- μπορεί να βάλει ο καθένας ό,τι άλλο έρχεται στο μυαλό του).

Άκου λοιπόν ανθρωπάκο.

Είσαι ένα είδος που ανήκεις ακόμα στην κατηγορία Homo Νεάντερλαντ και περνιέσαι, τρομάρα σου, για απόγονος των αρχαίων Ελλήνων.

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 20:25

Θετική σκέψη, θετικοί άνθρωποι

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βίκυ Καλφοπούλου.

Η αφορμή για το σημερινό μου άρθρο, είναι άνθρωποι που τόσα χρόνια γνωρίζω μέσα από την δουλειά μου, που ενώ έχουν ζήσει δύσκολες καταστάσεις, δεν παύουν να χάνουν την ελπίδα και το χαμόγελο τους. Απολαμβάνουν κάθε στιγμή και νιώθουν ευγνώμονες με το δώρο της ζωής.

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 19:18

Βίος και Βία

Γράφτηκε από Eidisis.gr

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Ζωή είναι χρήση ψυχής, ενώ βίος είναι λίγη ζωή, λέει ο Αμμώνιος. Όταν μιλάμε για ζωή, μιλάμε για την αιώνια ζωή. Ενώ όταν μιλάμε για βίο, μιλάμε για μια σύντομη ζωή.  Η ψυχή είναι ελεύθερη σύμφωνα με την αρχαία κοσμοθεωρία και μπαίνει στο δεσμωτήριο της, που είναι το σώμα, μαζί με τη σύλληψη του εμβρύου. Άρα η λέξη «σύλληψη» σχετικά με τη ζωή δεν είναι τυχαία.  Αυτά εν ολίγοις  για να έχουμε μια ιδέα για τη διαφορά ανάμεσα στο βίο και ζωή.

Σελίδα 1 από 219