Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 11:13:45 μμ

Αρθρογραφία

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 22:16

Λαθρομετανάστες

Γράφτηκε από τον

Του Ανδρέα Μακρίδη.

Ήταν στις 26 Φεβρουαρίου του 1911, όταν ο ποιητής μας, Λορέντζος Μαβίλης, με την ιδιότητα του βουλευτή Κερκύρας του κόμματος των Φιλελευθέρων, υπερασπίστηκε τη δημοτική γλώσσα στη Βουλή, ενάντια σε έναν νόμο που καθιέρωνε την καθαρεύουσα και απειλούσε με απόλυση τους εκπαιδευτικούς που θα εμφάνιζαν τάσεις αλλοίωσης της επίσημης γλώσσας. Σε μία μνημειώδη του ομιλία, υπό τις μισερές ιαχές των καθαρευουσιάνων που κατακεραύνωναν την "χυδαία, βάρβαρη και μαλλιαρή" δημοτική γλώσσα, ο Μαβίλης υπενθύμισε πως την δημοτική "ομιλεί ο Ελληνισμός από άκρου εις άκρον, από Κερκύρας μέχρι του Καυκάσου".

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 22:52

Ποδοσφαιρικές και άλλες αναμνήσεις…

Γράφτηκε από τον

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

 

Ποδοσφαιρικές και άλλες αναμνήσεις… Ή, ο στρατός, στρατός, η μπάλα, μπάλα και το καθήκον, καθήκον…

 

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κιλκίς, στο διασυμμαχικό μνημείο του Πολυκάστρου, ο δούκας του Κεντ στην Δοϊράνη, μας έφεραν στο νου πίσω σαράντα και πλέον χρόνια, τότε που γίνονταν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Πολύκαστρο, αριστερά στα υψώματα, μετά τον κόμβο, για τον ανερχόμενο την εθνική οδό προς τους Ευζώνους.

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 22:47

Εν τέλει είναι περιζήτητη η "Νύφη του Θερμαϊκού"

Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη Ζωηρού. 

 

Με αφορμή το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που δημοσιεύσατε στο φύλλο της πρωϊνής της 13ης Σεπτεμβρίου με τίτλο «Από τις πολλές μυριάδες τις λιγοστές χιλιάδες» όπου σχολιάζει τη συγκέντρωση που έγινε στην Δ.Ε.Θ. για το «Μακεδονικό» θέλω ν’ αναφέρω τα παρακάτω.

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 21:51

Η τελευταία επιθυμία του παππού

Γράφτηκε από τον

Του Νίκου Σιάνα.

 

Στη Λήμνο πήγα για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η εικόνα που αντικρίζει ο πρωτοεπισκέπτης του νησιού όταν το προσεγγίζει από τη θάλασσα τον ξαφνιάζει, αφού τα χαρακτηριστικά του είναι το ηφαιστειογενές του έδαφος και η έλλειψη δένδρων. Όσο όμως το πλοίο πλησιάζει προς την πρωτεύουσα του νησιού, την Μύρινα, ο όποιος προβληματισμός ατονεί.

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 21:44

Η Ιστορία και το Μέλλον καλούν την Νέα Δημοκρατία

Γράφτηκε από τον

Ένα άρθρο για την τραγική πραγματικότητα, χωρίς προσδοκίες ή απορρίψεις Ας διαβασθεί προσεκτικά για να μη υπάρξουν εύκολες απόψεις. Γράφθηκε εις ανύποπτο χρόνο (25.09.2017).

 

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει βαθειά παραταξιακή αναφορά και αφετηρία. Πηγές και ρίζες από πανανθρώπινες και ελληνικές φυσικές σταθερές της συγκροτημένης ζωής του ανθρώπου σε κοινωνίες και πολιτείες. Φέρει την πολιτισμική παρακαταθήκη του έθνους και τις θυσίες της Πατρίδος Θεμελιώθηκε ως παράταξη με σύστημα αρχών και αξιών ελευθερίας, δικαιοσύνης, και αγάπης.

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 21:54

Α, ρε φουκαρά Ανέστη

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Ιωσηφίδης Μάκης, Δάσκαλος.

 

Ανέστης Μαδεμτζόγλου
Μια ζωή στο μεροκάματο ο Ανέστης. Από φτωχή οικογένεια και από μικρός στη βιοπάλη. Αγάπαγε τα γράμματα αλλά τα παράτησε στην Γ’ γυμνασίου επειδή έπρεπε να βοηθήσει την οικογένεια.

Γράφει ο Δημήτρης Αγαθόπουλος. ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ- ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΘΝΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ.

Είναι γνωστό ότι το διήμερο 13 και 14 Οκτώβρη πραγματοποιείται στο Κιλκίς ένα από τα συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας, σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς. Η πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι πριν από μερικά χρόνια από την τότε διοίκηση του Φαρμ. Συλ. Κιλκίς και με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου στον τόπο μας.

Του Νίκου Σαχπεκίδη, Δρ. Καρδιοχειρουργικής.

 

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο σκοπιανό ζήτημα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα στο φύλλο της 2ας Οκτωβρίου παραθέτει εκτενή αποσπάσματα  από πρακτικά δύο συμβουλίων αρχηγών της ΠΓΔΜ υπό τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου 2018.

Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης.

 

Μασάλια. Όταν ρωτούσαν τις γυναίκες που καθόντουσαν στις παρέες της γειτονιάς τα βράδια, τί κάνετε, απαντούσαν, «μασαλεύουμε».
Τί λέτε εσείς σε κείνο το τραπέζι, ρωτούσε ο επισκέπτης του καφενείου, «μασάλια» απαντούσαν, οι παππούδες.
Ελάτε στο σπίτι το βράδυ, να «μασαλέψουμε» λίγο, ήταν η πρόσκληση για συνάντηση.

Οπως και κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου εορτάζεται από την Εκκλησία μας η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.
Ο Αγιος Διονύσιος πέραν από Πολιούχος των Αθηνών αποτελεί και Προστάτη των Λειτουργών της Θέμιδος, Δικαστικών και όλων των υπηρετών του Δικαστικού Σώματος γενικότερα.

Σελίδα 1 από 192