Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017, 9:33:43 μμ

Πολιτιστικά

Δευτέρα, 27 Μάρτιος 2017 21:07

Ο πλούτος του Λαογραφικού Μουσείου Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Είναι σαν τις ανασκαφές των αρχαιολόγων...Όσο ψάχνεις, ανακαλύπτεις... Πρόκειται για τους «θησαυρούς» του λαογραφικού μουσείου τόσο στα εκθέματα, όσο και σε αυτούς που βρίσκονται καταγεγραμμένοι μέσα στις κούτες, αφού δεν υπάρχει χώρος να εκτεθούν. Μέσα σε παλιοκαιρίσιες μυρωδιές, ξεπροβάλλει η ιστορία ενός τόπου και ενός λαού, οι αγώνες για ελευθερία, για γνώση, για επιβίωση.

Κυριακή, 26 Μάρτιος 2017 15:02

Διήμερη εκδρομή στο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Γράφτηκε από τον

Το κέντρο της Ρούμελης, την καταπράσινη Ευρυτανία, το πανέμορφο Καρπενήσι, επισκεφτήκαμε στις  11 και  12 Μάρτιου οι Συνταξιούχοι του Δημοσίου Νομού Κιλκίς.
Το Σάββατο 11 Μαρτίου, δια μέσου Λαμίας και του σκαρφαλωμένου στα ύψη Τυμφρηστού που είναι κτισμένος  σαν σε αναβαθμίδες, με συνεχόμενο άγριο τοπίο με πλούσια και πυκνή δασική βλάστηση και περνώντας  από τα λεγόμενα "Ευρυτανικά Τέμπη" και το άγριο στενό πέρασμα "Κλειδί" με τα πανύψηλα κατακόρυφα βράχια και μετά την τοποθεσία "Πατήματα της Παναγίας" φτάσαμε στο σφηνωμένο μέσα στο βράχο μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας. Στο χώρο του μουσείου της Μονής υπάρχουν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας σκεύη, εικόνες, άμφια, ευαγγέλια κ.λπ., καθώς και τα όπλα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Με μεγάλη συμμετοχή φίλων και μελών πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη εκδρομή που διοργάνωσε σε Ακριτοχώρι και Άγγιστρο Σερρών, το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς την ημέρα των γενεθλίων του, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017.
Οι εκδρομείς όλων των ηλικιών αναχώρησαν οδικώς νωρίς το πρωί με 2 λεωφορεία από το Κιλκίς. Πρώτος σταθμός υπήρξε η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, που χτίστηκε το 1981 και αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 21:00

Ο Άγιος Τρύφων Γουμένισσας στα Γιάννενα

Γράφτηκε από τον

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας διοργάνωσε με επιτυχία εκδρομή στις 19 Μαρτίου 2017, στα Ιωάννινα και Μέτσοβο.
Η αναχώρηση έγινε στις 7 πρωί από τα γραφεία του Συλλόγου με προορισμό το πετρώχτιστο γραφικό Μέτσοβο σε υψόμετρο 1.150μ.

Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 20:57

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κιλκίς (Γ΄)

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Αναστάσιος
Γιοβανούδης.


Μέρος 3 από 3.
Ο προσκυνητής πλησιάζοντας την ωραία πύλη και σηκώνοντας τα μάτια του αντικρίζει τον Εσταυρωμένο στο ψηλότερο μέρος του κέντρου του τέμπλου. Δεξιά και αριστερά τα λυπηρά, η Παναγία και ο αγαπημένος του μαθητής ο Ιωάννης. Στα πόδια του Εσταυρωμένου είναι γραμμένη η χρονολογία κατασκευής του τέμπλου  με αρχαιοελληνική αρίθμηση. Εκατέρωθεν και κάτω από το σταυρό οι χρυσοί ξυλόγλυπτοι φτερωτοί δράκοντες, θέμα συνηθισμένο σε ανάλογες περιπτώσεις. Ένα  καρούλι στερεωμένο στην άκρη μιας σιδερόβεργας ανεβοκατέβαζε μέσα από το Ιερό, το καντήλι της Ωραίας Πύλης.

Το Υπουργείο πολιτισμού θα εξετάσει το θέμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους, μεταξύ των οποίων ότι αποτελεί νεοϊδρυθείσα υπηρεσία που έχει να διεκπεραιώσει σημαντικό έργο στο νομό. Την διαβεβαίωση έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Γεωργαντά που μετέφερε τις ανησυχίες που εύλογα προκλήθηκαν στο νομό μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου οργανογράμματος των υπηρεσιών του υπουργείου, όπου προβλέπεται η κατάργηση της υπηρεσίας του Κιλκίς!

Τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς έφεραν την άνοιξη στο Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς και στη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου με τα ''Χελιδονίσματα'' τους! Κρατώντας στα χέρια ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού, στολισμένο με λουλουδάκια, κουδουνάκια και κορδέλες και με σύμμαχό τους τη Σαββατιάτικη λιακάδα, η όμορφη παιδική πομπή, ντυμένη με παραδοσιακές φορεσιές, διέσχισε τους δρόμους, ενθουσιώδης και ευδιάθετη για να αναγγείλει τραγουδιστά τον ερχομό της άνοιξης. Στο Λαογραφικό Μουσείο έκαναν ποδαρικό. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δημήτρης Τσαντάκης και η υπεύθυνη  λειτουργίας του Μουσείου  Δέσποινα Μοσχούτα.

Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017 20:32

«Το σακάκι που βελάζει»

Γράφτηκε από τον

H Θεατρική Σκηνή της ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς παρουσιάζει το θρυλικό έργο του Στανισλάβ Στρατίεβ «Το σακάκι που βελάζει», το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς. Έναρξη παραστάσεων: 8.30μ.μ.
Το έργο περιγράφει την περιπέτεια ενός μορφωμένου ανθρώπου που μπλέκει στα δίχτυα μιας κρατικής υπηρεσίας εξαιτίας μιας γελοίας παρεξήγησης και στην προσπάθειά του να γλυτώσει από τον παραλογισμό του συστήματος καταλαβαίνει πώς ο άνθρωπος συνθλίβεται καθημερινά μαζί με τις αξίες και τα οράματά του.

Την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Παπαδοπούλου Μαρία, με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκε στην Βιβλιοθήκη τα μέλη της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης», για την πραγματοποίηση μιας δράσης.

Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2017 20:16

Έκθεση φωτογραφίας και παρουσίαση βιβλίου

Γράφτηκε από τον

Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, στις 7μ.μ., πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, εορταστική εκδήλωση του συλλόγου Στενημαχιτών «ο Άγιος Τρύφων» που περιελάμβανε:
1. Έκθεση παλαιών φωτογραφιών από πόλεις της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Σελίδα 1 από 235