Σάββατο, 29 Απριλίου 2017, 4:37:23 πμ

Πολιτιστικά

Η εταιρεία ΑΝΑΤΟΜΙΚ ΧΕΛΠ Α.Ε. μετά την ιδιαίτερη αποδοχή που είχε στα μέλη του Επιμελητηρίου η προσφορά της την επεκτείνει και σε όλους τους συλλόγους του νομου, με επιστολή που απέστειλε προς αυτούς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Παναγιώτης Γιαννούλης.
Aναγνωρίζοντας την δύσκολη οικονομική συγκυρία και στη βάση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η εταιρεία  ΑΝΑΤΟΜΙΚ ΧΕΛΠ Α.Ε., μια εταιρεία 100% ελληνική, με πάνω από 4000 πελάτες φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα και με εξαγωγές σε 30 χώρες παγκοσμίως, παρουσιάζει με μεγάλη χαρά  μια SUPER προσφορά για όλους τους συλλόγους του Νομού Κιλκίς:

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Τερζενίδη, «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», που διοργανώνουν ο Δήμος Κιλκίς, η ΤΕΧΝΗ, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, οι Σχολικές και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Την έκθεση στα γραφεία της ΤΕΧΝΗΣ την έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα εκατοντάδες μαθητές των σχολείων, με ξενάγηση από τον Κ. Τερζενίδη και δημιουργική απασχόληση. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, η λειτουργία της έκθεσης παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 8 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10π.μ.-12μ.μ. και Κυριακή 5:30-8μ.μ.

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εοσταστικές εκδηλώσεις, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στη Γουμένισσα. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων και στην συνέχεια με την μαθητική παρέλαση επί της οδού Εθνικής Αντίστασης, παρουσία των τοπικών Αρχών.

Δευτέρα, 27 Μάρτιος 2017 21:07

Ο πλούτος του Λαογραφικού Μουσείου Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Είναι σαν τις ανασκαφές των αρχαιολόγων...Όσο ψάχνεις, ανακαλύπτεις... Πρόκειται για τους «θησαυρούς» του λαογραφικού μουσείου τόσο στα εκθέματα, όσο και σε αυτούς που βρίσκονται καταγεγραμμένοι μέσα στις κούτες, αφού δεν υπάρχει χώρος να εκτεθούν. Μέσα σε παλιοκαιρίσιες μυρωδιές, ξεπροβάλλει η ιστορία ενός τόπου και ενός λαού, οι αγώνες για ελευθερία, για γνώση, για επιβίωση.

Κυριακή, 26 Μάρτιος 2017 15:02

Διήμερη εκδρομή στο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Γράφτηκε από τον

Το κέντρο της Ρούμελης, την καταπράσινη Ευρυτανία, το πανέμορφο Καρπενήσι, επισκεφτήκαμε στις  11 και  12 Μάρτιου οι Συνταξιούχοι του Δημοσίου Νομού Κιλκίς.
Το Σάββατο 11 Μαρτίου, δια μέσου Λαμίας και του σκαρφαλωμένου στα ύψη Τυμφρηστού που είναι κτισμένος  σαν σε αναβαθμίδες, με συνεχόμενο άγριο τοπίο με πλούσια και πυκνή δασική βλάστηση και περνώντας  από τα λεγόμενα "Ευρυτανικά Τέμπη" και το άγριο στενό πέρασμα "Κλειδί" με τα πανύψηλα κατακόρυφα βράχια και μετά την τοποθεσία "Πατήματα της Παναγίας" φτάσαμε στο σφηνωμένο μέσα στο βράχο μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας. Στο χώρο του μουσείου της Μονής υπάρχουν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας σκεύη, εικόνες, άμφια, ευαγγέλια κ.λπ., καθώς και τα όπλα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Με μεγάλη συμμετοχή φίλων και μελών πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη εκδρομή που διοργάνωσε σε Ακριτοχώρι και Άγγιστρο Σερρών, το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς την ημέρα των γενεθλίων του, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017.
Οι εκδρομείς όλων των ηλικιών αναχώρησαν οδικώς νωρίς το πρωί με 2 λεωφορεία από το Κιλκίς. Πρώτος σταθμός υπήρξε η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, που χτίστηκε το 1981 και αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 21:00

Ο Άγιος Τρύφων Γουμένισσας στα Γιάννενα

Γράφτηκε από τον

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας διοργάνωσε με επιτυχία εκδρομή στις 19 Μαρτίου 2017, στα Ιωάννινα και Μέτσοβο.
Η αναχώρηση έγινε στις 7 πρωί από τα γραφεία του Συλλόγου με προορισμό το πετρώχτιστο γραφικό Μέτσοβο σε υψόμετρο 1.150μ.

Παρασκευή, 24 Μάρτιος 2017 20:57

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κιλκίς (Γ΄)

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Αναστάσιος
Γιοβανούδης.


Μέρος 3 από 3.
Ο προσκυνητής πλησιάζοντας την ωραία πύλη και σηκώνοντας τα μάτια του αντικρίζει τον Εσταυρωμένο στο ψηλότερο μέρος του κέντρου του τέμπλου. Δεξιά και αριστερά τα λυπηρά, η Παναγία και ο αγαπημένος του μαθητής ο Ιωάννης. Στα πόδια του Εσταυρωμένου είναι γραμμένη η χρονολογία κατασκευής του τέμπλου  με αρχαιοελληνική αρίθμηση. Εκατέρωθεν και κάτω από το σταυρό οι χρυσοί ξυλόγλυπτοι φτερωτοί δράκοντες, θέμα συνηθισμένο σε ανάλογες περιπτώσεις. Ένα  καρούλι στερεωμένο στην άκρη μιας σιδερόβεργας ανεβοκατέβαζε μέσα από το Ιερό, το καντήλι της Ωραίας Πύλης.

Το Υπουργείο πολιτισμού θα εξετάσει το θέμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους, μεταξύ των οποίων ότι αποτελεί νεοϊδρυθείσα υπηρεσία που έχει να διεκπεραιώσει σημαντικό έργο στο νομό. Την διαβεβαίωση έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Γεωργαντά που μετέφερε τις ανησυχίες που εύλογα προκλήθηκαν στο νομό μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου οργανογράμματος των υπηρεσιών του υπουργείου, όπου προβλέπεται η κατάργηση της υπηρεσίας του Κιλκίς!

Τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς έφεραν την άνοιξη στο Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς και στη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου με τα ''Χελιδονίσματα'' τους! Κρατώντας στα χέρια ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού, στολισμένο με λουλουδάκια, κουδουνάκια και κορδέλες και με σύμμαχό τους τη Σαββατιάτικη λιακάδα, η όμορφη παιδική πομπή, ντυμένη με παραδοσιακές φορεσιές, διέσχισε τους δρόμους, ενθουσιώδης και ευδιάθετη για να αναγγείλει τραγουδιστά τον ερχομό της άνοιξης. Στο Λαογραφικό Μουσείο έκαναν ποδαρικό. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δημήτρης Τσαντάκης και η υπεύθυνη  λειτουργίας του Μουσείου  Δέσποινα Μοσχούτα.