Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017, 4:36:53 μμ

Πολιτιστικά

Κυριακή, 17 Σεπτέμβριος 2017 22:58

Πλούσια η δράση της Θρακικής Εστίας Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Για άλλη μια φορά με πολύ αγάπη ο κόσμος αγκάλιασε τη προσπάθεια του συλλόγου μας. Πέρασε μια χρονιά γεμάτη εκδηλώσεις, εκδρομές και φυσικά πολύ χορός. Μέσα στη χρονιά πραγματοποιήθηκαν πολλές μονοήμερες εκδρομές. Κάποιες από αυτές ήταν η επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας και στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας, στην Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ στον αρχαιολογικό χώρο του Δίον και στον Π. Παντελεήμονα Πιερίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημαχιτών «Ο Άγιος Τρύφων» Κιλκίς συμμετείχε για άλλη μια χρονιά με μεγάλη επιτυχία στο 13ο Αντάμωμα Θρακικών σωματείων του νομού Κιλκίς, το οποίο διοργανώθηκε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Αξιοχώρι. Με μεγάλη υπερηφάνεια σύλλογοι όλου το νομού ενώθηκαν και διέσχισαν, χορεύοντας, το όμορφο Αξιοχώρι. Κατά τη διάρκεια της πατινάδας, προσφέρονταν παραδοσιακά εδέσματα, ενώ οι χορευτές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το τοπικό λαογραφικό μουσείο.

Παρασκευή, 15 Σεπτέμβριος 2017 21:57

Γεωφυσικές έρευνες στην αρχαία Ειδομένη

Γράφτηκε από τον

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 14.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη). Μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται κι ένα που ενδιαφέρει άμεσα  το ν. Κιλκίς:

Πέμπτη, 14 Σεπτέμβριος 2017 22:27

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» ξεκινά από το ν. Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ για τη χειμερινή σεζόν 2017-2018 παρουσιάζει το αριστουργηματικό έργο του ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ, "Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ", με πρωταγωνιστή στο ρόλο του ΦΙΛΕΑ ΦΟΓΚ τον δημοφιλή μας ηθοποιό ΧΑΡΗ ΡΩΜΑ!
Έτσι λοιπόν μετά την τεράστια επιτυχία που είχε η προηγούμενη συνεργασία του ΧΑΡΗ ΡΩΜΑ με την παιδική σκηνή του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ στο έργο "Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ" οι δύο πλευρές αποφάσισαν και ανανέωσαν την συνεργασία τους. Το νέο έργο που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μικροί και μεγάλοι κερδίσει επάξια μία περίοπτη θέση στη παγκόσμια βιβλιοθήκη.

Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος 2017 20:53

Μια έκπληξη στο τρένο για Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους επιβάτες της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, όταν 33 νέοι και νέες από 6 χώρες της Ευρώπης πραγματοποίησαν ένα ξεχωριστό δρώμενο αφήγησης ιστοριών, κατά τη διάρκεια της διαδρομής ανάμεσα στους ακριτικούς σταθμούς Μουριές – Κιλκίς.

Το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό Σύνολο «η πόλις», ανακοινώνει την έναρξη εγγραφών στα τμήματα του Εργαστηρίου του. Γίνονται δεκτοί μικροί και μεγάλοι, αρχάριοι και προχωρημένοι. Τα μαθήματα θα αρχίσουν την 2η Οκτωβρίου 2017.
Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν φέτος είναι:
Ζωγραφική για παιδιά και για ενήλικες, κόμικς, σκάκι για αρχάριους και προχωρημένους, κοπτική-ραπτική, κρουστά, μουσική προετοιμασία-τραγούδι.

Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος 2017 21:38

Φάκελος Δρομοκρατία. Εκδηλώσεις στο Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Εκδήλωση με θέμα τα τροχαία ατυχήματα  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 στην πόλη του Κιλκίς..
Η εκδήλωση που έχει τον τίτλο ''ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ''  θα διεξαχθεί από 08:00 έως 14:00 στο κέντρο της πόλης και σκοπός της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οδική ασφάλεια και τις τραγικές συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης 2000 άτομα θα ξαπλώσουν στο οδόστρωμα επί της οδού 21ης Ιουνίου και θα γίνει βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση τους με σκοπό να παρουσιαστεί η οδυνηρή εικόνα του αριθμού των ανθρώπων που χάνονται άδικα κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Τρίτη, 12 Σεπτέμβριος 2017 21:27

13ο Αντάμωμα Θρακιωτών Ν. Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

«Γι'  αυτό  η  Ελλάδα  δεν  έσβησε  και  δεν  πρόκειται  να  σβήσει  ποτέ». Αυτό ήταν το συμπέρασμα Κοσμήτορα Πανεπιστημίου ξένου κράτους που παρευρέθηκε στην εκδήλωση , φιλοξενούμενος στο Αξιοχώρι.
Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, με την συγκέντρωση περί των χιλίων πεντακοσίων περίπου ανθρώπων, οι οποίοι ήρθαν να δώσουν το παρόν συμμετέχοντας στην διατήρηση και τη διαιώνιση των ηθών και των παραδόσεων του Θρακιώτικου Ελληνικού πληθυσμού,   επίκεντρο του Ν. Κιλκίς έγινε το Αξιοχώρι . Και το  χωριό αυτό  των εκατόν ενενήντα κατοίκων, φτωχό μεν σε αριθμό κατοίκων αλλά πάμπλουτο σε καρδιά, θέληση και εθελοντισμό, για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι είναι  ικανό  και άξιο για πολλά και μεγάλα.

Κυριακή, 10 Σεπτέμβριος 2017 21:45

Ψηφιακό το βιβλίο «Ειδομένην μεν κατά κράτος»

Γράφτηκε από τον

Η Ομάδα Διαχείρισης Ιστοσελίδας Ειδομένης ανακοινώνει με υπερηφάνεια την ψηφιακή (δεύτερη) έκδοση του βιβλίου «ΕΙΔΟΜΕΝΗΝ ΜΕΝ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ», μια συλλογή ιστορικών στοιχείων ανά τους αιώνες. Η πρώτη (φωτοτυπική) έκδοση του πονήματος έγινε πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια από την τότε Κοινότητα Ειδομένης (Χαμηλού-Δογάνη), στις 8 Σεπτεμβρίου 1997.

Κυριακή, 10 Σεπτέμβριος 2017 21:43

«Οι ρίζες μας» / Το Χωρύγι

Γράφτηκε από τον

Το βιβλίο «Οι ρίζες μας», της φιλολόγου κι εκπαιδεύτριας ποντιακής διαλέκτου Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του δασκάλου και πατέρα της, Νίκου Κωνσταντινίδη, αναφέρεται στην ιστορία των προγόνων των σημερινών κατοίκων του σημερινού Χωρυγίου.
Μέσα από αφηγήσεις μαθαίνει ο αναγνώστης για το τι έζησαν, τι πέρασαν και τι τράβηξαν, από τον Πόντο ως τον Καύκασο και την εγκατάστασή τους στο Χωρύγι Κιλκίς. Είναι ένα βιβλίο «κερί και θυμίαμα» στη μνήμη των προγόνων μας εκείνων που ξεριζώθηκαν από τη μία πατρίδα και ρίζωσαν στην άλλη.