Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 9:59:14 πμ
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 20:50

Σε ύφεση ο καταρροϊκός

Υγειονομική ταφή επιτάσσει η Πολιτεία σε χώρους που καλούνται να υποδείξουν οι δήμοι. Δείγματα 1600 νεκρών αιγοπροβάτων πήρε η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία του ν. Κιλκίς. Αίτημα για αύξηση της ενίσχυσης, πέραν των 30 ευρώ/κεφάλι υπέβαλε η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

 

Ύστερα από δυόμισι μήνες, καθώς το πρώτο κρούσμα δηλώθηκε στο νομό στις 19 Αυγούστου, ο καταρροϊκός πυρετός βρίσκεται σε φάση ύφεσης, όπως εκτιμούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς.
Η ασθένεια των αιγοπροβάτων που έπληξε και το ν. Κιλκίς από τα μέσα Αυγούστου μεταδόθηκε  με ταχύτατους ρυθμούς και απείλησε την οικονομική ζωή του νομό προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία έλαβε 1600 δείγματα νεκρών αιγοπροβάτων  (κεφάλια) για να επιβεβαιώσει την αιτία θανάτου ώστε να δυνηθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να λάβουν την αποζημίωση των 30 ευρώ που η Πολιτεία παρέχει με βάση προγενέστερη νομοθετική πρόνοια για τους θανάτους από μεταδοτική σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Πέραν αυτής της αποζημίωσης που όπως είναι ευνόητο δεν καλύπτει παρά μόνο μικρό τμήμα της ζημιάς, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας δια του αρμοδίου θεματικού αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ταχματζίδη υπέβαλε αίτημα προς τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για περαιτέρω αποζημίωση στους πληγέντες κτηνοτρόφους του νομού.
Επιτυχία θεωρείται επίσης η ήπια
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των νεκρών ζώων από τον καταρροϊκό είναι μεγαλύτερος, αλλά εξαρχής από την Κτηνιατρική Υπηρεσία είχε καταστεί σαφές , παρά τις διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων, ότι η επιβεβαίωση της ασθένειας ως αιτίας θανάτου θα γίνει μόνο με την δειγματοληψία και εξέταση στα νεκρά ζώα, καλώντας μάλιστα τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν τους θανάτους. Εκτιμάται ωστόσο πως για διάφορους λόγους τμήμα του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου δεν δηλώθηκε, κυρίως λόγω του φόβου των κτηνοτρόφων για την λήψη περιοριστικών μέτρων και των όποιων συνεπειών θα είχαν από αυτά. Πάντως στη σημείο αυτό να τονιστεί ότι οι πιεστικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών (και) του Κιλκίς έγιναν δεκτές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε κοπάδια που προσβλήθηκαν επιτράπηκε η σφαγή των αρνιών και η διάθεσή τους στο εμπόριο.
Στο ν. Κιλκίς οι εκτροφές αιγοπροβάτων είναι 950 με ζωικό κεφάλαιο περί τα 220.000 άτομα. Η επιστημονική εκτίμηση είναι πως με τον καταρροϊκό πυρετό οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 3%και 5% , αλλά είναι βέβαιο πως υπάρχουν εκτροφές που υπέστησαν μεγαλύτερες απώλειες.
Το θέμα συναρτάται άλλωστε και με την ποιότητα και την ταχύτητα των μέτρων προστασίας που ελήφθησαν από τους κτηνοτρόφους καθώς και με την γενικότερη υγειονομική κατάσταση της εκτροφής. Κτηνοτρόφοι δηλαδή που ακολούθησαν τις οδηγίες σχολιαστικά (π.χ. να μην βγάζουν τα κοπάδια τους πολύ πρωί και να μην σταυλίζουν αργά το απόγευμα), έκαναν αποπαρασιτώσεις  κ.λ.π υπέστησαν μικρότερες ζημιές. Μάλιστα από τις υπηρεσίες καταγράφηκε   και η επιτυχία μερικών κτηνοτρόφων να προστατεύσουν τις εκτροφές τους με εντομοαπωθητικά που δεν υπάγονται στην κατηγορία των φαρμάκων.