Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, 8:45:22 πμ
Ιωσηφίδης Μάκης

Ιωσηφίδης Μάκης

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2023 10:22

Τον είδα τον Χριστούλη

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης

 

Θυμάστε βέβαια φίλοι μου, το όμορφο ποιήμα του Διονυσίου Σολωμού ‘’Η Ξανθούλα’’ που γλύκανε τα χρόνια της αθωότητάς μας  μέσα από τα βιβλία του Δημοτικού σχολείου που φοιτήσαμε…

                                                   ‘’Την είδα την Ξανθούλα

                                                      την είδα ψες αργά,

                                                      που εμπήκε στη βαρκούλα

                                                      να πάει στην ξενιτιά…’’

Εγώ δεν είδα βέβαια την Ξανθούλα αλλά τον μικρό Χριστούλη. Ναι σας λέω. Ας τα πιάσω όμως απ’ την αρχή.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 20:26

Η μαμά είναι δικιά μου

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

Τα δύο αδελφάκια, ο Γιωργάκης κι ο Πάνος ηλικίας έξι και πέντε χρονών, μαλώνουν ως συνήθως. Τραβάει ο Γιωργάκης το χέρι της μάνας προς το μέρος του, τραβάει κι ο Πάνος με πείσμα το άλλο χέρι της μάνας προς το δικό του μέρος.

- Η μαμά είναι δικιά μου, φωνάζει ο Γιωργής.

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 10:12

Πολιτικός Καζαμίας 2023-2028

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης

Έντονες είναι οι μνήμες μου από το καφενείο του πατέρα μου στα Διαβατά τη δεκαετία του 60. Στο καφενείο μας υπήρχε πάντα η εφημερίδα ‘’Μακεδονία’’ που την διάβαζα μανιωδώς. Κάθε Πρωτοχρονιά η εφημερίδα δημοσίευε τον πολιτικό Καζαμία. Ο Καζαμίας ήταν ένα φυλλάδιο που αποτελούσε το λαϊκό ημερολόγιο της εποχής. Για τις εφημερίδες προέβλεπε τα πολιτικά γεγονότα που θα γίνουν την νέα χρονιά με πολλή φαντασία, χιούμορ και μπόλικη μυθοπλασία.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα καθαρά πολιτικό περιβάλλον. Ο πατέρας, καφετζής στο επάγγελμα. Στο καφενείο μας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθημερινά έδιναν κι έπαιρναν οι έντονες πολιτικές συζητήσεις την ταραγμένη δεκαετία του 60. Έζησα ως παιδί έντονα τις εκλογές βίας και νοθείας του 61, τον ανένδοτο αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου, την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάη του 63, τις εκλογές του 63 και του 64 όταν οι υποψήφιοι βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης εκφωνούσαν πύρινους λόγους στο καφενείο μας. Έζησα τον ξεσηκωμό των Διαβατιανών για τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις της απαλλοτρίωσης των χωραφιών τους για τη δημιουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος της ESSO PAPPAS. Έζησα το κίνημα των Λαμπράκηδων, την αποστασία του 65 και το Απριλιανό πραξικόπημα του 67.  

Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 21:24

Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει στα χέρια της τις τύχες της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια με εντολή που ανανεώθηκε με τις πρόσφατες εκλογές,  πλασαρίστηκε από τα καλά ταϊσμένα κανάλια και έντυπα ως ‘’κυβέρνηση των αρίστων’’. Μεγαλοδημοσιογράφοι και πάσης φύσεως κονδυλοφόροι κατάφεραν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό οδηγώντας στο 41%.

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 09:43

Όλα για τη μαρμίτα…

Πάνε χρόνια τώρα που κάνοντας ζάπινγκ αργά το βράδυ, έπεσα σε ένα μικρό κανάλι της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ώρα, ο γνωστός αθλητικός παραγωγός Κωστής Ραπτόπουλος είχε ζωντανή αθλητική εκπομπή με τίτλο ‘’Ή στην Α’ ή στην Β’ όλοι παν για την μαρμίτα’’. Παρακολούθησα και άλλες φορές την εκπομπή και διαπίστωσα ότι ο τίτλος της εννοούσε ότι «ή στην Α’ εθνική ποδοσφαιρική κατηγορία είσαι (σημερινή Σουπερλίγκα) ή στη Β’ εθνική είσαι, όλοι πάνε για το χρήμα (μαρμίτα)».

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 11:55

Να λέμε και τα καλά…

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Πολλές φορές όλοι εμείς που γράφουμε στα τοπικά έντυπα γινόμαστε γκρινιάρηδες επικρίνοντας με τα κείμενά μας τα τεκταινόμενα στη λειτουργία του κράτους μας, του Δήμου μας κτλ. Ιδιαίτερα εγώ που γράφω αυτές τις γραμμές διακρίνομαι για την υπερβολική αρκετές φορές γκρίνια μου για πράγματα που αφορούν τη διοίκηση του Δήμου μας. Ο λόγος βέβαια είναι η αγάπη μου για το Κιλκίς και η έγνοια μου για τη λύση χρονιζόντων προβλημάτων με τρόπο που με την υποκειμενική μου κρίση αντιλαμβάνομαι.

Κυριακή, 07 Μαϊος 2023 09:26

Η μαύρη σακούλα

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Περπατάει σαν χαμένος μέσα στο πλήθος ο Γιωργής. Πέρασαν δυο μήνες από την καταραμένη μέρα που τούφεραν την λατρεμένη εικοσάχρονη κόρη του την Κατερίνα μέσα σε μια μαύρη σακούλα μετά την σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη. Ένα μάτσο σάρκες το αγγελούδι του. Τούδωσαν την σακούλα για να την θάψει. Σκοτείνιασαν τα πάντα γύρω του και τέλειωσε η ζωή του. Ολημερίς κι ολονυχτίς δυο μήνες τώρα αργοσβήνει ο Γιωργής.

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 19:37

Και το όνομα αυτού, Αβραάμ

Την Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, ο γιος μας Νίκος Ιωσηφίδης με την σύζυγό του Φανή Ρίζου που ζουν στην Φλώρινα, βάφτισαν τον γιο τους στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς. Ο μικρούλης πήρε το όνομα του παππού Μάκη και εισήλθε στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 08:45

Καραγκιόζ μπερντές

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης δάσκαλος.

Το κείμενο που ακολουθεί γράφεται υπό το κράτος ψυχικού πόνου και οργής για την τραγωδία των Τεμπών. Το κείμενο δεν απευθύνεται στην σημερινή κυβέρνηση αλλά συνολικά σε ΟΛΟ το πολιτικό προσωπικό που είχε και έχει την ευθύνη της πορείας της χώρας τα τελευταία πενήντα τουλάχιστον χρόνια.

Σελίδα 1 από 8