Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018, 10:14:03 πμ

Πολιτιστικά

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 20:20

Μια ταλαντούχος ζωγράφος στην πόλη μας

Γράφτηκε από τον

Ρεπορτάζ: Θεόδωρος Ε. Παυλίδης.


Με την ζωγραφική δεν έχω και μεγάλη σχέση.Φυσικό γιατί δεν έχω εικαστική παιδεία. Μ' αρέσει ένας ωραίος πίνακας που απεικονίζει φύση (δένδρα, ποτάμια, λουλούδια, βουνά) αλλ' αυτό δεν έχει να κάνει με την τέχνη της ζωγραφικής. Έχει να κάνει με το συναίσθημα και την περί ωραίου αντίληψη του μέσου πολίτη. Αυτός που γνωρίζει την τέχνη, πίσω από το φαινόμενο, ξέρει να διακρίνει την λεπτομέρεια, την αισθητική του πίνακα και την τεχνοτροπία του καλλιτέχνη. Διότι η ζωγραφική, δεν είναι το φαινόμενο. Είναι αυτό που φαντάζεται ο ζωγράφος από μέσα του, είναι αυτό που αντιλαμβάνεται ο θεατής με την σκέψη του.

Οι Κιλκισιώτες που βρέθηκαν την Κυριακή 3 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς ξεφύλλισαν μαζί με τον συντοπίτη τους δρ. Σωτήρη Χρυσάφη το νέο του βιβλίο ‘’Ο Αρμαγεδδών του Εμφυλίου, Κιλκίς 4 Νοεμβρίου 1944’’. Τα αιματηρά γεγονότα του Νοεμβρίου του 1944 όπου συγκεντρώθηκαν γύρω από το Κιλκίς χιλιάδες ένοπλοι μη εαμικών αντιστασιακών οργανώσεων, αρκετοί συνεργάτες των Γερμανών βρισκόμενοι αντιμέτωποι με τα πυρά του ΕΛ.ΑΣ και έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως η μάχη του Κιλκίς, αποτυπώθηκαν στο πόνημα του συγγραφέα ως μνήμες, ως μαρτυρίες Κιλκισιωτών που βίωσαν το προεμφυλιοπολεμικό σκηνικό αλλά κυρίως ως εσωτερική ανάγκη του συγγραφέα να αναζητήσει την αλήθεια.

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 23:39

Συναυλία την Πέμπτη για τα «Ελευθέρια»

Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Κιλκίς και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ελευθέρια 2018” σας καλούν στην μουσική συναυλία με τίτλο “...σας λειτουργώ στη δόξα μου”, από το σχήμα “Lune”, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 και ώρα 9 το βράδυ στο Πάρκο-Κήπος.

Η 71η ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ «ΠΟΝΤΟΣ» σας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Επετείου απελευθερώσεως της πόλεως του Κιλκίς, θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω δραστηριότητες:

Η αυλαία έπεσε για το καλοκαίρι, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά τα τμήματα μοντέρνου χορού του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγίου Τρύφωνα» Γουμένισσας, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, στις 8:00 το βράδυ, με χοροδιδάσκαλο την κα Έλενα Παπά, στο Κλειστό Γυμναστήριο Γουμένισσας.

«Αγαπημένα Δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο» είναι το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στην οποία συμμετέχουν 148 μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 21:34

Το Αξιοχώρι τίμησε τον Μ. Λουντέμη

Γράφτηκε από τον

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο δάσκαλο και λογοτέχνη Μενέλαο Λουντέμη, που έγινε το απόγευμα της Κυριακής 10 Ιουνίου στο σχολείο Αξιοχωρίου, αποζημίωσε όλους όσους βρεθήκαμε εκεί και με το παραπάνω.
Ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης δίδαξε στην Κοινότητά Αξιοχωρίου περί το 1930, και αναφέρεται για τη ζωή του εδώ, και στην Παιονία γενικότερα, σε δύο πασίγνωστα βιβλία του: «ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» και «αγέλαστη άνοιξη».

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 09:46

Συναυλία την Πέμπτη για τα «Ελευθέρια» στο Πάρκο - Κήπος

Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Κιλκίς και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Ελευθέρια 2018” σας καλούν στην μουσική συναυλία με τίτλο “...σας λειτουργώ στη δόξα μου”, από το σχήμα “Lune”, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 και ώρα 9 το βράδυ στο Πάρκο-Κήπος.

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 18:39

Χάρμα ιδέσθαι η παιδική παράσταση του ΛΕΚ

Γράφτηκε από τον

Χάρμα ιδέσθαι για όλες τις ηλικίες, η παράσταση των Παιδικών Χορευτικών Τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς! Στην εκδήλωση με τίτλο «Στον μπερντέ», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, συμμετείχαν τα Παιδικά Τμήματα και οι Εφηβικές ομάδες Κιλκίς και Πολυκάστρου.

Ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλοϋποστήριξης πέρασε ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας προσφέροντας δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε συνεργασία με ειδικούς τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, το πρωί.

Σελίδα 1 από 298