Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 4:13:07 πμ
Κωνσταντινίδης Νίκος

Κωνσταντινίδης Νίκος

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 11:10

Η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός– συγγραφέας.

 

Η μεγαλύτερη ουτοπία είναι η δημοκρατία. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια την κυνηγά ο Έλληνας, αλλά αυτή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!  Οι λέξεις «δημοκρατία» και «πλειοψηφία» διαφέρουν μεταξύ τους. Η πλειοψηφία είναι έννοια ποσοτική, ενώ η δημοκρατία είναι έννοια ποιοτική, που μέτρο της έχει τη δικαιοσύνη και την ισότητα.

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 11:36

Ο θάνατος της πολιτικής

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας         

                       

Ας τολμήσουμε να μιλήσουμε  λογικά κι απλά, χωρίς  φανατισμούς και ιδεοληψίες για  να δούμε πού είμαστε  και προς τα πού πάμε. Η ζωή αλλάζει και δεν μοιάζει σε τίποτα, με αυτήν που ξέραμε ως τώρα.

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 11:15

Η γλώσσα ψεύδεται

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Μέσα στη λέξη «νόημα» υπάρχει ο νους. Δίχως το νου δεν υπάρχουμε. «Το νοείν εστί τε και είναι», λέει ο Παρμενίδης. Η νόηση είναι σύμφυτη με την ύπαρξη του ανθρώπου. Μέσα στο ρήμα ενεργώ υπάρχει το έργο.  Δίχως τον αγώνα δεν αλλάζει τίποτα. Ο αγώνας των φοιτητών έριξε τη χούντα  και ο αγώνας των αγροτών έκανε γνωστό το Κιλελέρ. Η ενέργεια όμως συνδέεται  με το παρόν, η ελπίδα με το μέλλον και το γεγονός με το παρελθόν, για να μπορέσει να αλλάξει ο ρους της Ιστορίας.

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 11:10

Συνεργασίες και συμμαχίες

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας      

Κάποτε ένα λιοντάρι τραυματίστηκε και δεν μπορούσε άλλο να κυνηγήσει. Τότε σκέφτηκε να κάνει συμμαχία με μια αλεπού και έναν γάιδαρο.

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 08:52

Ο τιμητής και ο δωρητής

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Η λέξη λειτουργία είναι σύνθετη από το ουσιαστικό  λείτος (λαός, λεώς)+ έργον και σημαίνει έργον λαού. Στην αρχαία Αθήνα η λειτουργία ήταν σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος, ως έμμεση φορολογία των πλουσίων , που πρόσφεραν ένα μέρος της περιουσίας τους προς όφελος της πόλης.

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 10:29

Λογικό και παράλογο

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Καμία αλλαγή υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να γίνει από κυβέρνηση που υποστηρίζει τα συμφέροντα των λίγων. Καμία αλλαγή υπέρ του λαού  δεν μπορεί να γίνει από πολιτική εξουσία που στηρίζει τα συμφέροντα των ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου. Καμία δικαιοσύνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη στη χώρα, όπου η δικαστική ηγεσία είναι τοποθετημένη από την εκτελεστική. Για την ευημερία ή την δυστυχία ενός έθνους, την κύρια ευθύνη την έχουν πρωτίστως οι τρεις εξουσίες μαζί με τα ΜΜΕ.

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 08:56

Εσύ, με ποιον θα έπρεπε να είσαι;

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Τα πάντα στη Φύση είναι ροή: η ζωή, η εποχή, ο χρόνος. Το νερό που δεν ρέει, θολώνει. Ο βυθός  που δεν ανασαίνει, πεθαίνει. Αργοπεθαίνει και η ζωή, όταν από  όνειρα αδειάζει, όσο η φύση σου, σε θέλει όρθιο στα δύο κι εσύ δέχεσαι να σε έχουν γονατιστό στα τέσσερα, θα σε κυβερνάνε πάντα τα τζάκια!

Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 09:34

Τα funds, τα pass και τα sercvicers

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Το νόημα  αρχίζει με τη λέξη και τελειώνει με την πράξη. Από τα δημοκρατικά συστήματα τα πιο επικίνδυνα είναι τα παρεκβατικά. Αυτά που μετατρέπουν τη δικαιοκρατία σε αδικοκρατία και τη  δημοκρατία σε οικογενειοκρατία.

Δευτέρα, 01 Ιανουαρίου 2024 19:56

Αίσιο και ευτυχές το 2024

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός – συγγραφέας.

Η αλλαγή του χρόνου είναι  σταθμός και αφετηρία, είναι ανάμνηση και προσδοκία. Ένα κεφάλαιο που κλείνει  και μια νέα σελίδα που ανοίγει. Ξεχωριστές στιγμές μας είναι οι θύμησες από εποχές που δεν οξειδώθηκαν. Από  μέρες που ζυμώθηκαν με αρμύρα και ήλιο,  από δειλινά με μυρωδιά από νοτισμένο χώμα, απ' όταν η ζωή ήταν ιδέα ανυποχώρητη και η αγάπη αίσθημα  αδιαπραγμάτευτο.

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023 10:14

Αίσιο και ευτυχές το 2024

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

 

Η αλλαγή του χρόνου είναι  σταθμός και αφετηρία, είναι ανάμνηση και προσδοκία. Ένα κεφάλαιο που κλείνει  και μια νέα σελίδα που ανοίγει. Ξεχωριστές στιγμές μας είναι οι θύμησες από εποχές που δεν οξειδώθηκαν. Από  μέρες που ζυμώθηκαν με αρμύρα και ήλιο,  από δειλινά με μυρωδιά από νοτισμένο χώμα, απ’ όταν η ζωή ήταν ιδέα ανυποχώρητη και η αγάπη αίσθημα  αδιαπραγμάτευτο.

Σελίδα 1 από 22