Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 2:00:41 μμ
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 22:01

Δυσφορία Αμανατίδη

Δεν θέλω να επικρίνω κανένα, αλλά οφείλω να ομολογήσω εν πάση ειλικρινεία, ότι ως διατελέσας δήμαρχος επί οκταετία (1991 – 1998), αισθάνθηκα δυσφορία, όταν ανάγνωσα, στην έγκριτη εφημερίδα σας, δηλώσεις του σημερινού δημάρχου ότι μόνον επί του δημάρχου Τερζίδη έχουν γίνει αξιόλογα έργα υποδομής στην πόλη, που ωστόσο δεν φαίνονται γιατί είναι θαμμένα στη γη… Επιχείρησε δε να τα απαριθμήσει, για να καταλήξει στα εξής δύο: Το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, (που δε φαίνεται) και ο βιολογικός καθαρισμός, (που φαίνεται μεν, αλλά είναι μακράν της πόλης και είναι σαν να μη φαίνεται)!


Θέλω να πιστεύω, ότι τα ίδια αισθήματα εδοκίμασαν, πολλοί ενδημούντες στην πόλη, ιδιαίτερα οι συνεργάτες μου της εποχής εκείνης, μερικοί των οποίων κοσμούν και την πλειοψηφία του σημερινού Δ.Σ.
Είμαι βέβαιος ότι ο δήμαρχος κινήθηκε από αγνά ελατήρια εκτίμησης, που τρέφει στο πρόσωπο του πρώην ομολόγου του,  του Κιλκίς. Συνυπηρέτησαν στην Αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχοι στον ίδιο νομό επί 12ετία. Το ίδιο ίσως έπραττα και εγώ προσωπικά για το άτομο Τερζίδη. Αλλά για τον πολιτικό Τερζίδη θα ήμουν πιο φειδωλός έως αρνητικός στην εκτίμηση του δημοτικού του έργου,  για το σύνολο δωδεκαετίας (1999 – 2010). Των όσων έγιναν (π.χ. διακοπή έργων ανάπλασης εμπορικού κέντρου της πόλης -  πεζοδρόμησης 21ης Ιουνίου, ή το ‘’μεγαλοφυές’’ έργο ανάπλασης Πάρκου – Κήπου - τμήματος Βενιζέλου) και κυρίως των όσων δεν έγιναν, που μπορούσαν να γίνουν, μιας περιόδου εν πολλοίς ‘’παχειών αγελάδων’’.
Το μεγάλο έργο της αποχέτευσης των υγρών οικιακών αποβλήτων, ως και των ομβρίων υδάτων, πράγματι σπουδαίο έργο υποδομής σε μία σύγχρονη πόλη με ογκώδεις πολυκατοικίες, απασχόλησε την ημετέρα δημοτική διοίκηση από την αρχή της εγκαταστάσεώς μας. Είναι δε έργο της διοίκησης Τερζίδη, τόσο, όσο είναι έργο των Μπαλάσκα – Κολότσιου – Τσαντάκη η πρόσφατη ανάπλαση Κήπου - Πάρκου – Βενιζέλου! Διότι εμείς αφού ολοκληρώσαμε και ακριβοπληρώσαμε την μελέτη του αποχετευτικού, που άρχισε το 1976 με ελάχιστη χρηματοδότηση επί δημαρχίας του αειμνήστου Αγγελίδη και αφού παρήλθε άκαρπη 8ετία διοίκησης του προκατόχου μου Αυγητίδη, στην οποία συμμετείχε ως πρόεδρος του Δ.Σ. ο ειρημένος διάδοχός μου Τερζίδης και αφού συστήσαμε την σφόδρα πολεμηθείσα ΔΕΥΑΚ, καταφέραμε με πολύ δυσκολία να εντάξουμε το έργο στο Ταμείο Συνοχής, με υψηλό προϋπολογισμό και φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑΚ, όπως απαιτούσε η ΕΕ, που ήθελε φορείς υλοποίησης, που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (ΝΠΙΔ), σε αντίθεση με τους Δήμους, που είναι ΝΠΔΔ. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των εκλογών βρήκε το έργο  στην προκήρυξη και μοιραία την συνέχεια να την αναλάβει η νέα διοίκηση κυριολεκτικά … επί τη εμφανίσει!  
Κύριε Διευθυντή
Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ, αλλά θα συνεχίσω, διότι οφείλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο γιατί μου δίδει την ευκαιρία να υπενθυμίσω τις ημέτερες υποδομές, επί των οποίων επικάθησαν και στηρίχθηκαν οι διάδοχες δημοτικές διοικήσεις. Δεν το κάνω ματαιόδοξα για λόγους υστεροφημίας, αλλά για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και κυρίως να τονίσω  την σημαντικότητα της συνέχειας της διοίκησης.
Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις θημωνιές από τις σακκούλες οικιακών απορριμμάτων στις γειτονιές, νυκτερινή βορά των σκυλιών και γατών; Ή τα σκουπίδια, που κάπνιζαν ολημερίς σκορπώντας διοξίνες, στα μπαΐρια πίσω από το ΚΤΕΟ και του κτιρίου των ΤΕΙ; Οι κάδοι των απορριμμάτων, ο στόλος των απορριμματοφόρων και κυρίως η κατασκευή υποδειγματικού χώρου ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ),  δεν αξίζουν μια αναφορά με ένα καλό λόγο;
   Κληρονομήσαμε μια σειρά ημιτελών έργων ή στα θεμέλια,  μεγάλου προϋπολογισμού, όπως το σημερινό δημαρχιακό μέγαρο και ιδιαίτερα το Συνεδριακό Κέντρο, το θέατρο Λόφου, το Σπήλαιο, τα πολιτιστικά κέντρα των οικισμών, κυριολεκτικά στα τσιμέντα (το εύκολο μέρος των κατασκευών), που έπρεπε όμως να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν με πολλαπλάσιο έως και δεκαπλάσιο κόστος. (Για το Δημαρχιακό Μέγαρο, διατέθηκαν πριν από εμάς λιγότερα από 60 εκατ. Και δαπανήθηκαν μέχρι της εγκαταστάσεως μας περισσότερα από 600 εκατ. Ενδεικτικά σημειώνω, ότι κατά την τελετή των εγκαινίων απουσίασε προκλητικά η τότε αντιπολίτευση Τερζίδη).
Είναι τυχαίο το γεγονός, ότι το Κιλκίς και οι οικισμοί του, ξεδίψασε κυριολεκτικά, χωρίς τις εκνευριστικές διακοπές νερού, παρ’ ότι ο πληθυσμός και οι ανάγκες σε νερό αυξήθηκαν γεωμετρικά, από τότε που αναλάβαμε την διοίκηση εμείς;  Γιατί πριν από εμάς η παροχή πόσιμου νερού γινόταν με προγραμματισμένες διακοπές! Και η ΔΕΥΑΚ, που πολεμήθηκε άγρια από μια μερίδα και που ήταν ο φορέας υλοποίησης των αναφερομένων έργων υποδομής της διοίκησης Τερζίδη, τίνος δημιούργημα είναι; Το δε έργο της ύδρευσης από το Μπέλλες, που τόσο υπέρμαχος ήταν ο διάδοχος μου δήμαρχος , ως πρόεδρος του τότε δημοτικού συμβουλίου, πριν από εμάς, γιατί το εγκατέλειψε, όταν ήρθε στην εξουσία, εκεί που το αφήσαμε εμείς. Εμείς, που συνεχίζαμε την ανορθόδοξη εκτελεστικά, αλαζονική και επικίνδυνη (για την σωματική μας ακεραιότητα), ‘’Πετροπουλακικής’’ μεθοδολογίας,  πολιτική επιλογή τους. Ιδού μια κληρονομιά, δήμαρχε, που αξίζει συνέχειας…
Τον ευλογούμενο  δήμαρχο, δεν του πάνε εύφημες μνείες από επίσημα χείλη, για το ελάχιστο έργο του κατ’ εμέ,  στο μεγάλο διάστημα μιας 12ετίας. Πολύ περισσότερο γιατί επενέβη δραστικά, άμα τη εγκαταστάσει του, στις εργασίες ανάπλασης του εμπορικού κέντρου Κιλκίς και γιατί κατάργησε βίαια το σε εξέλιξη ημέτερο έργο  πεζοδρόμησης της 21ης Ιουνίου. Το έργο, ως δείχνει η δημοσιευμένη μακέτα, θα άλλαζε την  από αιώνος εικόνα της πόλης και θα πρόσφερε άλλη ποιότητα ζωής στους πολίτες, αυτήν για την οποία με ιδιαίτερη ενδιαφέρον είδα να αναφέρεται στη συνέντευξη ο Δήμαρχος! Η απόρριψη της πεζοδρόμησης της 21ης Ιουνίου, της οποίας μέρος είναι οι νυν, γενικά αποδεκτοί, πεζόδρομοι, αντικαταστάθηκε από τον ‘’επιτυχημένο’’ δήμαρχο  με την ανάπλαση της Βενιζέλου και την ενοποίηση του Πάρκου – Κήπου!
Αν είναι να απονεμηθεί έπαινος στους διαδόχους μου και προ – προκατόχους του σημερινού Δημάρχου, αυτό μπορεί να γίνει για την πληθώρα ακριβοπληρωμένων τεχνικών μελετών, ευφάνταστων μελετητών, που είναι στοιβαγμένες και αναξιοποίητες, στα συρτάρια των τεχνικών γραφείων του Δήμου και που δεν ξέρω αν έχουν εξοφληθεί ακόμη. Διότι οι μελέτες πληρώνονται από τον Δήμο και όχι από το πρόγραμμα. Γιατί νομίζω, ότι μερικές ανεφάρμοστες μελέτες, όπως και άλλες προς τρίτους οικονομικές εκκρεμότητες και όχι μόνον του Δήμου Κιλκίς, αλλά και των άλλων Καποδιστριακών Δήμων, που συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη, εξοφλήθηκαν αγόγγυστα επί δημαρχίας Μπαλάσκα. Καλόν θα ήταν να ξέραμε, αν προστέθηκαν νεότερες εκκρεμότητες κατά την περίοδο του τελευταίου, γιατί δεν αναφέρονται στη συνέντευξη.  Κοντολογίς αυτό απαιτεί, όσο αντιπαθές και οδυνηρό φαίνεται, η συνέπεια στην συνέχεια της διοίκησης. Ας μη παραπονείται! Γιατί ο Δήμαρχός μας μπορεί να έχει πλούσια 12ετή δημαρχιακή πείρα, από τη θητεία του στην Πικρολίμνη και την ΤΕΔΚ, να διαθέτει διοικητική ικανότητα και επάρκεια, αλλά πρώτη φορά κληρονομεί τόσους δημάρχους, πολλούς δημάρχους, με ότι κατέλειπαν ή δεν κατέλειπαν αυτοί…
   Κιλκίς Φεβρουάριος 2016              Αναστάσιος  Αμανατίδης