Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 3:14:31 μμ
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 15:02

Ιστορικό και πρόταση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα στο Δήμο Κιλκίς

Της Ελένης Αναστασιάδου
Αρχιτέκτονα
Μηχανικού

 

Το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο Κιλκίς επιλέχτηκε χωρίς καμιά αντίληψη του τι πραγματικά εστί: μια πλάκα δηλαδή λασπώδους χώματος με ελάχιστα δέντρα, χωρίς κανένα οίκημα.  Δημιουργήθηκε τάχιστα προκειμένου να φιλοξενήσει 1.000 άτομα ενώ οι εγγεγραμμένοι τελικώς άγγιξαν του 3.987. Υποδομές δεν υπήρχαν. Υποδομές περίφραξης, ύδρευσης, αποχέτευσης, σίτισης και καθαριότητας καθώς η δημιουργία παιδικής χαράς ανελήφθησαν από το στρατό και πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς. Άλλες υποδομές ανελήφθησαν από εμπλεκόμενες ΜΚΟ που εμφανίστηκαν σταδιακά και καθυστερημένα, ενώ ακόμη  δεν έχουν ολοκληρωθεί με δεδομένες τις προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.


Μετά από συνεννόηση με το Δήμο Κιλκίς δημιουργήθηκε άτυπο συντονιστικό όργανο στο οποίο συμμετείχαν η αντιδήμαρχος εκ μέρους του Δήμου, εκπρόσωποι της Διοικητικής Περιφέρειας και της Αιρετής Περιφέρειας, των Εθελοντών Κιλκίς, του Κοινωνικού Φαρμακείου, του Ιατρικού Συλλόγου και ο τοπικός πρόεδρος του Χέρσου. Η λειτουργία του οργάνου αυτού υπήρξε καθοριστική καθώς οι συμμετέχοντες σε αυτό και πρωτίστως οι άτυπες ομάδες των Εθελοντών Κιλκίς και Εθελοντών του Χέρσου ανέλαβαν πολύωρες οργανωτικές εργασίες στη δομή και σε απόλυτη συνεργασία με τις παριστάμενες αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κατάφεραν να διατηρούν μια ανθρώπινη σχέση με τους πρόσφυγες, να προτείνουν εναλλακτικές διαδικασίες αποφεύγοντας εντάσεις,  να αντιμετωπίζουν άμεσα τα όποια προβλήματα, καλλιεργώντας έτσι αμεσότητα στην επικοινωνία και ένα κλίμα ηρεμίας χωρίς να έχουν απολαβές και οικονομικούς πόρους.
Με αφορμή την έντονη κακοκαιρία της άνοιξης το συντονιστικό εξέδωσε έκκληση καλώντας τους κατοίκους του Κιλκίς και των γύρω περιοχών να φιλοξενήσουν προσωρινά κάποιες ευάλωτες οικογένειες, κάλεσμα στο οποίο οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν φιλοξενώντας 70 οικογένειες.  
Οι Εθελοντές Κιλκίς ενσωματώνοντας την παραπάνω εμπειρία  και συνεκτιμώντας πρόταση για διασπορά  των οικογενειών σε σπίτια του Δήμου Κιλκίς, προχώρησαν σε τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη για προσωρινή στέγαση περίπου 1.000 προσφύγων στα χωριά του νομού με κεντρική κατεύθυνση την αντίθεση στην γκετοποίηση και τα ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, στοχεύοντας σε διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στην ανθρώπινη φιλοξενία για τους πρόσφυγες και στην κοινωνική ηρεμία των Ελλήνων κατοίκων.
Σήμερα η δομή του Χέρσου αριθμεί περίπου 1.000 άτομα συνολικά. Το άτυπο συντονιστικό όργανο έχει διαλυθεί κατ’ εντολή εμπλεκόμενων με πολιτιοικονομικά κριτήρια, ενώ οι Εθελοντές Κιλκίς συνεχίζουν εκτός δομής το έργο τους προχωρώντας σε στέγαση 25 οικογενειών με πόρους που παρέχονται από οργανώσει και ιδιώτες του εξωτερικού απευθείας στις οικογένειες αυτές.
Άξιο αναφοράς είναι το πολιτικοοικονομικό ιστορικό που έχει εξελιχθεί παράλληλα με όλα τα προηγούμενα. Συγκεκριμένα:
Η πρόταση που προαναφέρθηκε συζητήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό, έγινε αποδεκτή και πήρε έπαινο. Ο υπουργός ανάφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης της πρότασης με οικονομικά κονδύλια, αλλά ότι παρέχεται η πολιτική στήριξη στην πρόταση αυτή με δεδομένο ότι αυτού του είδους οι μελέτες χρηματοδοτούνται από την Υπάτη Αρμοστεία και εφαρμόζονται επιλεκτικά στους δήμους ανά την Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο υπουργός διαμήνυσε ότι μέχρι το φθινόπωρο η συγκεκριμένη δομή του Χέρσου θα έχει κλείσει.
Πριν από λίγο χρονικό διάστημα προέκυψαν δύο θέσεις ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στην περιοχή του δήμου Κιλκίς προκειμένου να δημιουργηθούν σε αυτές νέα κέντρα φιλοξενίας. Στην πρώτη θέση (σταυλικές εγκαταστάσεις στην Ξυλοκερατιά Κιλκίς) μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής σταμάτησε ενδεχόμενη παρέμβαση στον χώρο.
Στην δεύτερη περιοχή (Χωρύγι – εμπορικά εκρηκτικά AUSTIN η οποία ενοικιάζεται από ιδιωτική ελληνική εταιρεία) έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατά αρχήν από το στρατό αναφορικά με την διάνοιξη και σήμανση αγροτικής οδοποιίας για την προσβασιμότητα στον παραπάνω χώρο.
Προκαλούμε τον όποιον έχει την ειδικότητα και την ενασχόληση με ανθρώπινες υπάρξεις να εκφέρει άποψη για την καταλληλότητα αυτού του χώρου για τον οποίο θα δαπανηθούν εκατομμύρια, άσχετα αν αυτά προκύπτουν από το Ελληνικό Κράτος ή από την Ύπατη Αρμοστεία. Γιατί σε τελική ανάλυση οι χρηματοδότες, των οποίων η πρώτιστη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ψυχή, θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα το είχαν απορρίψει. Σε αυτό το σημείο λοιπόν μπαίνουν ιδιαίτερα ανησυχητικοί προβληματισμοί από όλα τα παραπάνω.
Στις διαδικασίες αυτές εμπλέκονται κύκλοι ιδιωτικών συμφερόντων που φαίνεται να είναι πολύ κοντά σε αυτούς που από  αρμόδια θέση διαχειρίζονται τα ζητήματα των προσφύγων. Οι ίδιοι κύκλοι προκάλεσαν την απομάκρυνση των εθελοντών από την δομή του Χέρσου και την δυσφήμισή τους.
Γιατί αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται τα θέματα των προσφύγων δεν επιβάλλουν την ισομερή κατανομή σε όλους τους δήμους της χώρας; Και το χειρότερο, γιατί επικροτούν αν όχι προωθούν την χρηματοδότηση (χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό) δημιουργίας δομών τύπου γκέτο σε τοποθεσίες όπως αυτή που περιγράφηκε παραπάνω και η οποία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που φέρεται ότι θα λύσει, τόσο στους πρόσφυγες αλλά και στην τοπική κοινωνία; Διότι τα όποια σχέδια  επί χάρτου δεν λύνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ζωής αυτής καθ’ αυτής! Και αυτό που θα προτείνουμε εμείς λοιπόν είναι: να γίνει η καταγραφή των οικογενειών που ήδη σήμερα φιλοξενούνται / στεγάζονται σε σπίτια στο δήμο του  Κιλκίς από δημόσιο φορέα και σε συνεργασία με όποιους  διαχειρίζονται το θέμα. Και εάν με δεδομένη την αναλογικότητα προκύψει ότι  στο δήμο Κιλκίς υπολειπόμαστε στέγασης περισσότερων ανθρώπων να τύχουν και αυτοί προσωρινής στέγασης σε κατοικίες με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η υπουργική δέσμευση να κλείσει η δομή στο Χέρσο.