Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 2:54:59 πμ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 09:53

Ο Σέρρα χορός (Πυρρίχιος) στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας

Γράφει ο Σιάνας Νίκος

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στο πολιτιστικό κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Σταυρούπολης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «»Πυρρίχιος χορός στο Εθνικό ευρετήριο της άυλης κληρονομιάς. Παρουσίαση του φακέλου και βίντεο καταγραφής του χορού».

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2022 η εγγραφή του πανάρχαιου χορού στο εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν μία προσπάθεια που ξεκίνησε από την Αλεξία Ιωαννίδου με καταγωγή από τους Ευζώνους – Κιλκίς, πολιτισμολόγο, Msc Διοίκηση πολιτιστικών Μονάδων, ερευνήτρια του Πυρρίχιου χορού και μέλος της επιτροπής πολιτισμού τη Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.). Ο φάκελος που υποβλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινώσει του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 την εγγραφή του Πυρρίχιου χορού στο εθνικό ευρετήριο. Την ιδέα για την εγγραφή του Πυρρίχιου χορού στο Εθνικό Ευρετήριο ανέφερε η κα Αλεξία Ιωαννίδου γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων».

Στην εισήγηση της, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως δεν ήταν εύκολο ο δρόμος για την αναγνώριση και την εγγραφή, όμως με τη βοήθεια και την συμπαράσταση φορέων και μεμονομένων προσώπων που δεν περιορίζονταν στην απλή ιδιότητα του χορευτή ή του μουσικού, συνέλεξαν στοιχεία για την ιστορία του Πυρρίχιου και διερεύνησαν την ιδιαίτερη σημειολογία του.

Αυτοί ήταν οι πληροφορητές μου, που άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο συνετέλεσαν όλοι μαζί στην επιτυχία του επιτεύγματος. Σε όλους αυτούς τους φίλους εθελοντές που γνώρισα από όλα τα  σημεία του κόσμου, σε όλους αυτούς που με εμπιστεύτηκαν και πίστεψαν στο όραμα μου, μόνο ευγνωμοσύνη μπορώ να εκφράσω.

Στην παραπάνω εκδήλωση προβλήθηκε για πρώτη φορά και το βίντεο με τον Πυρρίχιο χορό, το οποίο γυρίστηκε στην περιοχή του Αξιού, δίπλα στο εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα (Μικρόδασος) και στον Στραβοπόταμο, περιοχή μεταξύ Γρίβας και Καστανερής, ο χορός των μαχαιριών.

Την επιμέλεια της χορευτικής ομάδας την είχαν οι καταξιωμένοι χοροδιδάσκαλοι Μάκης Πετρίδης και Παύλος Τσιλογλανίδης, λύρα έπαιξε ο Σιαμίδης Κωνσταντίνος και νταούλι ο Νίκος Φιλιππίδης.

Στο ίδιο βίντεο πριν από τον χορό, προηγείται συνέντευξη με τους λυράρηδες Κ. Σιαμίδη και Παν. Ασλανιδη, οι δύο βετεράνοι καλλιτέχνες έπαιξαν το ξεχωριστό μουσικό ηχόχρωμα κάθε περιοχής του Πόντου που συνόδευε τον Πυρρίχιο χορό.

Υ.Γ. Η Αλεξία Ιωαννίδου και η Π.Ο.Ε. έκαναν το πρώτο βήμα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το δεύτερο, απομένει όμως ένας απώτερος στόχος για τον Πυρρίχιο (Σέρρα) χορό, η ένταξη του στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO.

Τα ποντιακά σωματεία, οι Ομοσπονδίες εντός και εκτός Ελλάδος και όλος ο ποντιακός κόσμος οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ζητήσουν από την Πολιτεία να αναδείξει το στοιχείο που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να το κάνει κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας, πριν μας προλάβουν οι Τούρκοι οι οποίοι όπως γνωρίζουμε πολλές φορές επιχείρησαν και εξακολουθούν ως σήμερα να παραχαράσσουν και να διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο Πυρρίχιος χορός είναι τούρκικης προέλευσης και δικής τους εφευρέσεως. Συχνά χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή της Τραπεζούντας κυρίως την περιοχή Πλατάνων, Τόνιας και Όφεως, χορευτές που πριν εξισλαμισθούν οι πρόγονοί τους ήταν Έλληνες, παρουσιάζονται σε διεθνή φεστιβάλ χορών του εξωτερικού και παρουσιάζουν τον Πυρρίχιο ως εθνικό χορό των Τούρκων.

Οι Τούρκοι, δυστυχώς δεν σέβονται ούτε την ιστορία, ούτε τον πολιτισμό. Η μόνη απάντηση για αυτούς είναι αν δεχθούν ότι ο Πλάτων, ο Ξενοφών, ο Λυσίας, ο Λουκιανός, ο Αθηναίος και άλλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί και συγγραφείς είναι Τούρκοι, τότε και ο Πυρρίχιος χορός θα είναι τουρκικής προέλευσης.