Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 11:11:39 μμ
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 20:38

Θεόδωρος Πασσαλίδης : Πως θα μοιρασθούν με τη ΝΕΑ ΚΑΠ 2014-220 τα 20 δις ευρώ

passalidis thodoros
Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014 πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει τις αποφάσεις του πως θα μοιρασθούν τα 20 δις ευρώ στους αγρότες με τη ΝΕΑ ΚΑΠ 2014-2020 ως άμεσες ενισχύσεις και για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις.
Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις της στα Ευρωπαϊκά όργανα για τη νέα ΚΑΠ μέχρι το τέλος Ιουλίου, άνοιξε διάλογο με ΠΑΣΕΓΕΣ, αντιπροσώπους αγροτικών – κτηνοτροφικών οργανώσεων κ.λπ. για την αντιμετώπιση προβλημάτων ανά κλάδο και προϊόν.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ κάθε κράτος – μέλος προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα που του αναλογούν και εν προκειμένω 20 δις για την Ελλάδα, πρέπει να διαιρέσει την έκταση του σε περιφέρειες και να γίνει κατανομή των κονδυλίων.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σκέψεις για δικαιώματα δύο ή τριών ταχυτήτων.
Η Ελλάδα θα προτείνει τη διαίρεση της χώρας σε δύο ή τρεις περιφέρειες προκειμένου να μοιράσει κονδύλια στους αγρότες με βάση τον κύριο τύπο των αγροτικών συστημάτων, ως εξής:
Α. Βοσκότοποι, Β) Γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών, Γ) Γεωργικές εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών.
Η παραγωγικότητα των χωραφιών διαφέρει μεταξύ τους.
Οι βοσκότοποι στην Ελλάδα είναι εδάφη που δεν είναι παραγωγικά.  Είναι δημόσιες εκτάσεις που ενοικιάζονται στους κτηνοτρόφους σε χαμηλές τιμές.
Αντίθετα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των μονοετών καλλιεργειών και των πολυετών καλλιεργειών είναι ιδιόκτητες και μεγαλύτερης παραγωγικότητας και με αξία ενοικίου υψηλότερη.
Ενεργοί γεωργοί θεωρούνται όσοι παίρνουν άμεσες ενισχύσεις μέχρι 4.000 ευρώ το χρόνο.
Για όσους η γεωργία αποτελεί κύρια δραστηριότητα θα θεωρούνται ενεργοί εφ’ όσον παίρνουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των εσόδων τους από τη γεωργική δραστηριότητα. Οι παραγωγοί που εκμεταλλεύονται πάνω από 100 στρέμματα θα έχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές καλλιέργειες με την κύρια να μην υπερβαίνει το 75% της έκτασης.
Η αγρανάπαυση και αμειψισπορά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για είσπραξη του συνόλου της άμεσης ενίσχυσης. Επίσης αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τέλος του Ιουλίου τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων.
Σκέψεις υπάρχουν, ρύζι, βιομηχανική ντομάτα, εσπεριδοειδή, ζαχαρότευτλα, σπόροι, βόειο κρέας και κάποιες κατηγορίες γάλακτος να ενταχθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων. Επίσης υπάρχει πρόταση στους πλαίσιο εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ για τη μεταφορά 250 εκατ. ευρώ στην κτηνοτροφία ως μέσα στήριξης βοσκοτόπων και αύξηση της ενίσχυσης ανά στρέμμα.
Η πρόταση είναι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να φθάσουν το 8% του εθνικού φακέλου και ένα επιπλέον 2% να κατανεμηθεί σε όσους παράγουν ψυχανθή προκειμένου να παραχθούν φθηνές ζωοτροφές.
Το 8% + 2%=10% σημαίνει ο προϋπολογισμός για τη χώρα μας θα ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι Ιταλοί έχουν καταλήξει στη λύση μιας περιφέρειας.
Η Ισπανία των 4 περιφερειών. Η Πορτογαλία κατέληξε στην ειδική στήριξη της κτηνοτροφίας και η Γερμανία έριξε το βάρος στα διαρθρωτικά προγράμματα. Συνολικά η Ελλάδα έχει διασφαλίσει 15,4 δις. Ευρώ για άμεσες ενισχύσεις (πυλώνας 1της  ΚΑΠ)  και 4,2 δις ευρώ για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις (πυλώνας ΙΙ)
Η ΕΕ δίνει το περιθώριο για παρεμβάσεις για το μοίρασμα των δικαιωμάτων μέχρι την 1η Αυγούστου 2014.
Η ελληνική πλευρά μέχρι τέλους του μήνα θα πρέπει να γνωστοποιήσει την απόφαση της στα ευρωπαϊκά όργανα.
Από εκεί και πέρα η ΕΕ θα έχει ένα εξάμηνο να αποφασίσει για το μέλλον των εθνικών φακέλων που έχουν στείλει τα 28 κράτη μέλη.