Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 12:48:59 πμ
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 09:25

Χριστίνα Χαραλαμπίδου: Μεταρρυθμίσεις ουσίας, όχι φορολογικό σύστημα εξόντωσης των ελεύθερων επαγγελματιών

Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι η εμπάθεια απέναντι σε έναν από τους βασικούς πυρήνες της οικονομίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση με ένα άκρως αναχρονιστικό και άδικο νομοθέτημα, οδηγεί στην οικονομική εξόντωση και τον αφανισμό χιλιάδων μικρομεσαίων επαγγελματικών και μάλιστα με την «επίφαση» της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα συνιστά και μία ομολογία αποτυχίας να διαχειριστεί με επάρκεια το πρόβλημα της φοροδιαφυγής με την προεκλογική της σταθερή δέσμευση για μείωση των φόρων και του τέλους επιτηδεύματος να «πηγαίνει περίπατο». Η κατοχύρωση της φορολογίας του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή ενός ανύπαρκτου- πλασματικού εισοδήματος δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την νεοφιλελεύθερη αντίληψη από την οποία διακατέχεται η Νέα Δημοκρατία.

Σε μία προσπάθεια να θέσει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο αδιαφορεί για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση ουσίας και προωθεί οριζόντια, ισοπεδωτικά και άρα άδικα μέτρα.

Κατά όλα αυτά όταν, κατά κοινή ομολογία, υπάρχουν στο οπλοστάσιο ενάντια στην φοροδιαφυγή- φοροαπαλλαγή αξιόπιστα εργαλεία, όπως πχ η παροχή κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, το σύστημα mydata, η σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, η εγκατάσταση POS κλπ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν αυτοί που την τελευταία 15ετία σήκωσαν δυσανάλογα το βάρος της κρίσης και βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού. Η μεταχείριση τους και από την παρούσα κυβέρνηση δείχνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι βρίσκονται ακόμα στο στόχαστρο.

Ο κλάδος, δε των δικηγόρων είναι διαχρονικά στο στόχαστρο των κυβερνήσεων με το στερεότυπο του δικηγόρου- φοροφυγά να κρατά ακόμα καλά.

Και σαν να μην έφταναν η μνημονιακή περίοδος, η υγειονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση της δικηγορικής ύλης με την ταυτόχρονη αύξηση της πολυπλοκότητας αυτής, οι καθυστερήσεις στις καταβολές αποζημιώσεων της Νομικής Βοήθειας, οι μεγάλες δικηγορικές εταιρίες που ανέλαβαν τεράστια δικηγορική ύλη, η μηνιαία υποχρεωτική καταβολή υπέρ ενός λογαριασμού ΟΑΕΔ- επί της ουσίας φαντάσματος-, έρχεται τώρα και το παρόν νομοσχέδιο να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Ένα νομοσχέδιο ταφόπλακα για τους νέους δικηγόρους, για τις νέες μητέρες δικηγόρους, για τους αδύναμους δικηγόρους κάθε ηλικίας, αλλά και για αυτούς που κρατάνε ανοικτά τα βιβλία τους μόνο επειδή βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Η οριζόντια επιβολή τεκμηρίων στους συναδέλφους αυτούς, τούς εξαθλιώνει και σταδιακά τους δείχνει «την πόρτα της εξόδου».

Ναι υπάρχει φοροδιαφυγή. Και πρέπει να παταχθεί. Και υπάρχουν εργαλεία για αυτό. Κανείς δικηγόρος δεν λέει όχι στην φορολόγηση.

Η Κυβέρνηση δείχνει, όμως, να αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνουμε οι δικηγόροι και αντί να μας στηρίξει έμπρακτα, μας δίνει τη χαριστική βολή.

Υπάρχουν δικηγόροι που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις και εμφανίζουν οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά τους ταμεία, όπως πάρα πολλοί Έλληνες.

Πολλοί από αυτούς αν και έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις, τις έχουν απωλέσει και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων, όπως πάρα πολλοί Έλληνες.

Κάποιοι δικηγόροι έχουν ελάχιστα ή καθόλου κέρδη και κάποιοι ζημίες, όπως πάρα πολλοί Έλληνες.

Υπάρχουν δικηγόροι που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο σπίτι τους.

Είναι άραγε γνωστό στο ευρύ κοινό ότι οι δικηγόροι είναι ένα Σώμα που έχει στήσει, με δικά του έξοδα, μηχανισμό προείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με τον οποίο εξασφαλίζει προκαταβολικά στο Δημόσιο ετησίως περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ;

Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Το έτος 2022 οι δικηγόροι προκατέβαλαν  ποσό 30.040.525 ευρώ για φόρο, ποσό 42.391.509 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και ποσό 48.908.146 ευρώ για αναλογούντα ΦΠΑ.

Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εγγυάται ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα (προϊόν σύνθεσης και διαλόγου όλων των φορέων) που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τη φοροδοτική του δυνατότητα.

Για εμάς είναι ζήτημα αρχής. Ζητούμε την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου φορολογικού νομοσχεδίου, που μας οδηγεί στον επαγγελματικό αφανισμό.

Οφείλουμε να σταθούμε και θα σταθούμε δίπλα σε κάθε επιστήμονα, σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία που αντιμετωπίζεται ως φοροφυγάς.

Οφείλουμε να σταθούμε και θα σταθούμε απέναντι σε κάθε οριζόντιο και άδικο μέτρο.

Χριστίνα Χαραλαμπίδου

Δικηγόρος