Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, 6:01:50 μμ
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 20:45

1o Δημοτικό Κιλκίς: Περιβαλλοντική εκπαίδευση στη λίμνη Σκρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 τα δύο τμήματα της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Κιλκίς υλοποίησαν την προγραμματισμένη επίσκεψή τους,  στο πανέμορφο δάσος της λίμνης Σκρα με τους ομώνυμους καταρράκτες, στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονούν τα 2 τμήματα. Πραγματικά, η γοητεία που ασκεί το φυσικό περιβάλλον, με τις τόσες ομορφιές του, στον άνθρωπο είναι κάτι απερίγραπτο. Μια ολόκληρη περιοχή πνιγμένη στο πράσινο που μαζί με τα νερά, ρυάκια – καταρράκτες – λίμνες, σχηματίζουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.


Η περιοχή της λίμνης Σκρα και το δάσος της επιλέχτηκε για μελέτη πεδίου (βλάστηση, χλωρίδα, πανίδα) για ανακάλυψη βιοτόπων και οικοσυστημάτων, για καταγραφή ιχνών ανθρώπινης δραστηριότητας και για ανάδειξη περιβαλλοντικών προβλημάτων.  Οι μαθητές των 2 τμημάτων συμπλήρωσαν μετά από μελέτη και έρευνα, με ενθουσιασμό, τα ανάλογα φύλλα εργασίας που τους είχαν ανατεθεί από τους δασκάλους τους, κ. Ασλανίδη Νικόλαο και κ. Παπαδοπούλου Ελένη, αλλά παράλληλα, εκστασιασμένοι, θαύμασαν την πανέμορφη φύση επισκεπτόμενοι τόσο τη Γαλάζια λίμνη όσο και τους καταρράκτες που οφείλουμε να ομολογήσουμε ήταν εντυπωσιακοί.
Στην επιστροφή, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα ακόμη βιότοπο απαράμιλλης ομορφιάς, τη λίμνη Μεταλλείου, τεχνητή λίμνη, να πληροφορηθούν γι’ αυτή και να φωτογραφηθούν εκεί. Τα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας ήταν κι εκεί εμφανή, παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν ανάλογα.
Ευχαριστούμε τη γυμνάστριά μας κ. Κοσμά Παρασκευή που μας συνόδευσε στην εξόρμησή μας. Όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την εξόρμηση και  σ΄ αυτό βοήθησε τελικά και ο καιρός.
Το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα «Περιβαλλοντικό μονοπάτι-περπατώ κι ανακαλύπτω, προσέχω και προστατεύω το περιβάλλον γύρω μου» συνεχίζεται στο Σχολείο…