Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 6:33:36 μμ
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016 23:50

Φάμελλος: Άμεσα οι διαγωνισμοί για τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Μέσα στον Δεκέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) ώστε να προκηρυχθούν άμεσα οι διαγωνισμοί για τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων εντός του 2017. Αυτό επεσήμανε σήμερα, Δευτέρα, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ.
Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε, ήδη έχει ανακοινωθεί η χρηματοδότηση των δύο πρώτων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ήπειρο και στο Αιγάλεω Αττικής.

Την Τετάρτη μάλιστα ο κ. Φάμελλος θα συναντηθεί με την περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, καθώς μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ένταξη των πρώτων έργων σε κοινοτική χρηματοδότηση.

Τις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να συναντηθεί και με εκπροσώπους του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος προκειμένου να συζητήσουν για την... καυτή πατάτα των επικίνδυνων αποβλήτων. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου «τρέχει» ευρωπρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ διότι καθυστέρησε να εφαρμόσει την κοινοτική νομοθεσία περί αποβλήτων.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη για άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων), παράλληλα με τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και διαχείρισης. Στη χώρα σήμερα υπάρχουν μόνο οι ιδιωτικοί χώροι ταφής επικίνδυνων αποβλήτων της ΔΕΗ (ΧΔΒΑ Καρδιάς και Μεγαλόπολης) και της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδας.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι εκτός από ΧΥΤΕΑ πρέπει να προχωρήσει η ανάκτηση υλικών, αλλά και η αδρανοποίηση των επικίνδυνων αποβλήτων. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, η πρόσφατη πυρκαγιά στα λατομεία Μαρκοπούλου ανέδειξε τις επιπτώσεις από τη λειτουργία ενός κυκλώματος παραοικονομίας γύρω από τα απόβλητα και τις παράνομες απορρίψεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή και το περίφημο Μητρώο Αποβλήτων, ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της παραγωγής και διάθεσης αποβλήτων.

Κωδικοποίηση νομοθεσίας

Μετά την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, θα ακολουθήσει και η ψηφιοποίηση και κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έργο που αποτελούσε έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους από τη σύσταση του υπουργείου Περιβάλλοντος το 2009.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι είναι έτοιμο για ανάρτηση το 37%. Η κύρωσή τους θα προχωρήσει, βάσει της τελευταίας νομοθεσίας, αρχικά στις περιοχές για τις οποίες δεν έχουν κατατεθεί ενστάσεις από πολίτες. Όπου οι χάρτες έχουν «κολλήσει», εξαιτίας αυθαίρετων οικισμών (των λεγόμενων «πυκνώσεων»), η κύρωσή τους αναμένεται ότι θα καθυστερήσει.

Αιρεσιμότητες και τρόικα

Επιπλέον, οι δασικοί χάρτες, όπως επίσης το νερό και η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ήταν τα τρία θέματα που συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός με τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα. Η διαμόρφωση κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού, η επικαιροποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, η κύρωση των δασικών χαρτών, καθώς και η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελούν «αιρεσιμότητες» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν σχετικά έργα.

Αναζήτηση λύσεις για τους φορείς διαχείρισης

Όσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μετά το τέλος του έτους, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι θα εξασφαλιστεί μια μεταβατική χρηματοδότηση για λίγους μήνες (μέσω του Πράσινου Ταμείου) ώστε και να υπάρξει χρόνος για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και τον καθορισμό του χώρου ευθύνης τους.

Το νέο μοντέλο που θα δημιουργηθεί (είτε με τη δημιουργία νέων φορέων είτε με την επέκταση του χώρου ευθύνης των υφιστάμενων φορέων), θα πρέπει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της χώρας ως προς την προστασία των περιοχών Natura, ώστε να μην κινδυνεύει η Ελλάδα διαρκώς από παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επιβολή προστίμων από το ευρωδικαστήριο.

Οι φορείς διαχείρισης σήμερα καλύπτουν μόνο το 25-30% των προστατευόμενων περιοχών - οι υπόλοιπες εξακολουθούν να είναι διαχειριστικά ακάλυπτες.

Πηγή: Το Βήμα