Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 10:44:10 πμ
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 16:05

Οικολογία-Αλληλεγγύη: Μισές αλήθειες, ολόκληρα ψέματα από τη Διοίκηση Ζέρβα για τις κοπές δένδρων

694 είναι μόνο τα δέντρα για τα οποία υπάρχουν γραπτές αποφάσεις για την κοπή τους από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ αυτά που τελικά κόπηκαν ή «κλαδεύτηκαν» καταστροφικά στα 2 μέτρα είναι πολύ περισσότερα, τονίζει η παράταξη «Οικολογία -Αλληλεγγύη» και διαψεύδει τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, που μιλάει για κοπή μόνο 331 δέντρων.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ερ. Θεοτοκάτου, ότι απομακρύνθηκαν συνολικά «331 άρρωστα και επικίνδυνα δένδρα» η «Οικολογία -Αλληλεγγύη» απαντά ότι έχουν εκδοθεί μόνο από τις αρχές του 2022 αποφάσεις έγκρισης κοπής 694 δένδρων.

Ο αντιδήμαρχος υπολογίζει μόνο τα 41 δέντρα στην πλατεία της αρχαίας αγοράς, 115 δένδρα στην Τσιμισκή και 175 δένδρα στην οδό Κρήτης. Έχουν κοπεί, όμως, και 66 δέντρα στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, 102 στην οδό Κ. Καραμανλή, 70 στην οδό Δελφών και 22 στην οδό Αλ. Παπαναστασίου, τα οποία παραλείπει ο αντιδήμαρχος.

Πέρα όμως από την έγκριση κοπής πολλαπλάσιου αριθμού δένδρων σε πολλές οδούς της πόλης έχει γίνει καταστροφικό κλάδεμα πολλών δένδρων, που ισοδυναμεί με κοπή. Σύμφωνα με την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία: «Οι κλαδεύσεις αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Διαφορετικά αποτελούν σημαντική ζημιά επί πληρωμή».

«Σε μια δενδροστοιχία ἡ κάποιο πάρκο δεν είναι απαραίτητο να κλαδεύονται όλα τα δένδρα και μάλιστα µε αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο που στον κλάδο µας αποκαλείται “θανατηφόρος κλάδευση”». «Κατά την κλάδευση των δένδρων θα πρέπει να διατηρείται η τυπική μορφή τους, έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν ως αισθητικά στοιχεία (αρχιτεκτονήματα) στην πόλη και όχι ως “ξόανα”».

«Με ψευδή στοιχεία δεν ανατρέπεται η εικόνα της πόλης, που βιώνουν οι πολίτες. Ζητούμε να προσδιοριστούν επακριβώς τα σημεία τοποθέτησης των 3.400 δένδρων που φυτεύτηκαν, όπως δηλώνει η δενδροκτόνα διοίκησης Ζέρβα»,τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Δυστυχώς τα νέα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν εκτός εποχής δεν επιβιώνουν αλλά κυρίως δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα οφέλη που παρέχουν τα δένδρα δεκαετιών που κόβονται (απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, φυσικός δροσισμός και βελτίωση του μικροκλίματος, κ.α.).

Η θέση της παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι ότι τα ψηλά δένδρα στον αστικό ιστό πρέπει να διατηρηθούν και να προχωρήσει η σήμανση του κάθε δένδρου με πινακίδα όπου θα αναφέρονται στοιχεία όπως το είδος του, τα χαρακτηριστικά, η ηλικία του, οι δασοκομικοί χειρισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί κ.α. Να αποκτήσει δηλαδή το κάθε δένδρο της πόλης τη δική του ταυτότητα και φροντίδα».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Λειτουργεί κανονικά το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ

Πηγή: Politic.gr