Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018, 4:50:18 μμ
Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 22:10

Μπαλάφας: Δεν κλείνει το κέντρο προσφύγων της Νέας Καβάλας!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μετά βεβαιότητας σας λέω: Εμείς στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας κι εγώ, δεν μιλήσαμε ποτέ για κατάργηση  του  Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας. Εξάλλου δεν δημιουργεί καμιά ενόχληση στην τοπική κοινωνία, είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα είμαστε πρόθυμοι να το άρουμε. Οι συνθήκες στέγασης και παροχής πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας είναι ικανοποιητικές, ενώ πλέον δεν υπάρχει μαζική σίτιση αλλά οι πρόσφυγες παίρνουν ένα ποσό και κάνουν τις δικές τους αγορές, διοχετεύοντας έτσι και μια ρευστότητα οικονομική στην τοπική αγορά, πράγμα το οποίο ικανοποιεί και την ίδια" απάντησε  ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης  Μπαλάφας σε σχετική ερώτησή  μας στη συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της περιοδείας του στο ν. Κιλκίς την περασμένη Παρασκευή.


Η απάντηση προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά αν όχι έντονο προβληματισμό για την έλλειψη  συντονισμού υπουργού - υφυπουργού. Διότι ήταν τέλη Μαίου όταν ο κ. Μουζάλας  από τη Θεσσαλονίκη διαβεβαίωνε, παρουσιάζοντας τη νέα πολιτική φιλοξενίας των προσφύγων σε ενοικιαζόμενα σπίτια, την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας στη Κεντρική Μακεδονία, πλην εκείνων των Διαβατών και των Λαγκαδικίων.  Ειδικότερα θα κλείσουν τα κέντρα της Softex, του Καβαλαρίου, του Δίον, του Δερβενίου και της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς.
Κι όλα αυτά παραβλέποντας τις περί κατάργησης δημόσιες διαβεβαιώσεις του αν. Υπουργού Άμυνας Δημ. Βίτσα, αλλά και τις κατ' ιδίαν του κ. Μουζάλα προς τον Δήμαρχο Παιονίας Χρ. Γκουντενούδη.
Ο κ. Μπαλάφας μάλιστα εξήγησε ότι η Νέα Καβάλα δεν μπορεί να καταργηθεί διότι οι ροές προσφύγων μπορεί να μειώθηκαν αλλά δεν εξαλείφθηκαν (από νησιά και Έβρο). Έτσι ενώ φεύγουν πρόσφυγες από τη Νέα Καβάλα είτε στην Ευρώπη είτε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, έρχονται νέοι.
Δημοσιογραφικά αυτό ήταν και το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την επίσκεψη του κ. Μπαλάφα στο ν. Κιλκίς. Διότι και η απάντησή του στο δεύτερο ερώτημά μας "πότε θα δοθούν και γιατί καθυστερούν οι αποζημιώσεις στους κατοίκους της Ειδομένης και της Νέας Καβάλας;" δεν αποδείχθηκε πληρέστερη της πρώτης. "Δεν καθυστερούν διότι ο χρόνος δεν μετράει από τότε που καταγράφηκαν οι ζημιές, αλλά από τότε που ο Δήμος Παιονίας έστειλε πλήρη δικαιολογητικά προ διμήνου. Προσπαθούμε να και θα χρειαστεί νομοθετική πρωτοβουλία, όπως και στην περίπτωση της Μόριας, να πληρώσουμε έγκαιρα, σε ένα μήνα, ίσως λίγο αργότερα ..." είπε ο κ. Μπαλάφας. Προφανώς δεν γνώριζε τα συνεχή διαβήματα  και την αποστολή καταστάσεων προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών  Παν. Κουρουπλή και την κυβερνητική απάντηση: προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να σας πληρώσουμε.
Ο τρόπος βρέθηκε όταν χρειάστηκε υπό το βάρος της πίεσης και των επεισοδίων στη Μόρια να εξευμενιστεί η εκεί τοπική κοινωνία και η διαδικασία εκείνη προτάθηκε και στην Παιονία που αναδιαμόρφωσε το σχετικό φάκελο στέλνοντάς τον προ διμήνου. Οπότε ακόμα κι αν οι ζημιές έγιναν πριν τρία και πλέον χρόνια για τον κ. Μπαλάφα  ο χρόνος μετρά από τον Μάιο του 2017!
Σημειώνουμε ότι τα δυο αυτά ερωτήματα που θέσαμε είναι κι εκείνα που επισημαίνει στην καταγγελία του ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης. Ο κ. Δήμαρχος ήταν με  τον υπουργό στην επίσκεψή του στο κέντρο Νέας Καβάλας, όπου ο κ. Μπαλάφας ενημερώθηκε από τους εκεί αρμόδιους για τη λειτουργία του. Ωστ΄σο ο υπουργός δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση δημάρχου να επισκεφθεί το δημαρχείο και προκάλεσε τη δημόσια αντίδραση - δήλωση του κ. Γκουντενούδη.
Όταν θέσαμε υπόψιν την καταγγελία αυτή ο κ. Μπαλάφας κράτησε χαμηλούς τόνους "Ο κ. Γκουντενούδης  και ο Δήμος Παιονίας βοήθησαν και μάλιστα στην περίοδο της κρίσης του προσφυγικού, αναγνωρίζουμε τη βοήθεια και συνδρομή τους , ευχαριστούμε  και σε καμιά περίπτωση δεν απαξιώνουμε το ρόλο της αυτοδιοίκησης. Δεν ήταν στο πρόγραμμα η επίσκεψη στο Δημαρχείο Παιονίας, θα βρούμε ευκαιρία στο μέλλον να τον επισκεφθούμε. Να ενημερώσω ότι και στο Κιλκίς έγινε μια ενιαία σύσκεψη στο Δημαρχείο όπου συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Δ. Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου τα τοπικά θέματα" είπε.

 

Περιοδεία Μπαλάφα
"Θα έλεγα ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει πολλές δοκιμασίες εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας στις χώρες τους βρίσκουν στην πατρίδα μας φιλοξενία, κατανόηση, αλληλεγγύη" ανέφερε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας πως "οι κάτοικοι πρώτα απ' όλα του νομού Κιλκίς, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλοι κοινωνικοί φορείς και συλλογικότητες έχουν δείξει μια αξιέπαινη αλληλεγγύη, κατανόηση και δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά καθώς το Κιλκίς είναι μια προσφυγομάνα".
Στο πλαίσιο αυτό εξήρε τη συνεισφορά του Συλλόγου OMNES, τον οποίο και επισκέφθηκε, για τον "αποτελεσματικό και αξιέπαινο τρόπο, με τον οποίο δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης διαμερισμάτων και της εγκατάστασης σ' αυτά προσφύγων και μεταναστών".
Μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, ο κ. Μπαλάφας επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου είχε συνάντηση με τη διευθύντρια Μαρία Βλάχου ενώ επισκέφθηκε και κλινικές του ιδρύματος. "Το νοσοκομείο καλύπτει τις ανάγκες του γηγενούς πληθυσμού του Κιλκίς [...] αλλά και όποιες ανάγκες υπάρχουν των προσφύγων και μεταναστών, ικανοποιητικά και με επάρκεια, χάριν και στις προσπάθειες των γιατρών και του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού".

 

Ηρακλάρα ολέ...
Απροσδόκητη τροπή έλαβε η τελευταία εκδήλωση στην περιοδεία του κ. Μπαλάφα στο νομό. Ο  κ. υφυπουργός  μίλησε  σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση, στο Επιμελητήριο Κιλκίς, με θέμα: "Ο δρόμος μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου- Οικονομικές προοπτικές και πολιτικές εξελίξεις με την κοινωνία όρθια", αλλά την ομιλία του διέκοψαν  φίλαθλοι του Ηρακλή!  Οπαδοί του Γηραιού εισέβαλαν στην αίθουσα και διέκοψαν την εκδήλωση μιλώντας για το πρόβλημα του Ηρακλή, την απειλή του εξωαγωνιστικού υποβιβασμού, απαιτώντας την εφαρμογή του νόμου και την παραμονή της ομάδας στη σούπερ Λίγκ!
Όλα του γάμου δύσκολα κι οι οπαδοί εξαγριωμένοι...