Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019, 12:32:25 πμ
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 20:45

Οι πρόσφυγες πλημμυρίζουν Νέα Καβάλα και Πολύκαστρο. Οι μετανάστες δημιούργησαν ήδη μια μικρή Ειδομένη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Καζάνι που βράζει" με τη συνεχή συγκέντρωση προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Νέας Καβάλας και μεταναστών στη συνοριακή ζώνη θυμίζει πλέον η συνοριακή Παιονία. Η αποσυμφόρηση των νησιών με την μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα "φούσκωσε" ήδη τον πληθυσμό της Νέας Καβάλας και για την ακρίβεια υπερδιπλασίασε τον πληθυσμό της από το κατώτατο όριο των 400 περίπου προσφύγων που φιλοξενούνταν εκεί στις αρχές της Άνοιξης.


Από την άλλη εδώ και μήνες αυξήθηκε η ροή λαθρομεταναστών προς τα σύνορα θυμίζοντας εποχές πριν την "έκρηξη" της Ειδομένης, όταν από το 2012 και μέχρι την κορύφωση του δράματος το 2015, η παραμεθόρια και ειδικά η παρόχθια του Αξιού ζώνη γέμισε από "φαβέλες" λαθρομεταναστών που αναζητούσαν και επιχειρούσαν καθημερινά την έξοδό τους στα Σκόπια.
Μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις της αστυνομίας αποδίδει εναργέστερα την συνεχώς κλιμακούμενη σώρευση στα σύνορα. Ιδού: "Για παράνομη διακίνηση 14 αλλοδαπών συνελήφθη σε περιοχή του Κιλκίς ένας 27χρονος, στο πλαίσιο καθημερινών αστυνομικών ελέγχων. Οι 14 διαφόρων εθνικοτήτων αλλοδαποί, που δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα, βρέθηκαν σε όχημα στο οποίο επέβαινε ο 27χρονος και το οδηγούσε άγνωστος συνεργός του.
Το όχημα δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών για έλεγχο αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγουν χωρίς όμως να το καταφέρουν. Στη συνέχεια το εγκατέλειψαν σε κοντινή περιοχή. Μετά από αστυνομικές αναζητήσεις εντοπίσθηκε ο 27χρονος στην ίδια περιοχή και συνελήφθη"
Η είδηση δεν είναι μια ακόμα σύλληψη λαθρομεταναστών και διακινητών τους. Αλλά η σώρευση σε Ειδομένη- Ευζώνους λαθρομεταναστών από κάθε σημείο της Αφρικής και της Ασίας! Ανεξάρτητα από την πορεία του πολέμου σε Συρία και Ιράκ. Οι πεινασμένοι του κόσμου αναζητούν (και θα το αναζητούν πλέον συνεχώς) διέξοδο στην πλούσια Ευρώπη. Και η Ελλάδα (και το Κιλκίς) αποτελούν το πέρασμα.
Ήδη στη συνοριακή ζώνη κατ' εκτίμηση της δημοτικής αρχής σωρεύτηκαν 1000 λαθρομετανάστες. Ενώ στη Νέα Καβάλα ξεπερνούν τους 100ο κι άλλοι 200 ζουν προσωρινά σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο Πολύκαστρο.
Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή ερώτηση του επικεφαλής της μειοψηφίας Κώστα Σιωνίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας το βράδυ της Τρίτης 9 Οκτωβρίου, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, από τη Δευτέρα ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα εκθέτοντας την επικίνδυνα κλιμακούμενη σώρευση προσφύγων και μεταναστών στην Παιονία.
Όσα αναφέρονται στην επιστολή αποτέλεσαν και το κύριο "σώμα" της ενημέρωσης που παρέσχε στους δημοτικούς συμβούλους ο κ. Γκουντενούδης.
Αντί άλλης αναφοράς καταχωρίζουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής προς Βίτσα.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμεθα στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στην περιοχή μας και θέλουμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Καθώς γνωρίζετε, στην Νέα Καβάλα του Δήμου Παιονίας, λειτουργεί Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στο οποίο παρά τις διαρκείς και ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών ότι θα κλείσει, αυξάνεται ο πληθυσμός του.
Ήδη με ενημέρωση μας από τις αρχές διαχείρισης του εν λόγω κέντρου, ο αριθμός των φιλοξενουμένων έχει ανέλθει στα 830 άτομα περίπου και σε αυτούς προστίθενται περίπου 200 άτομα τα οποία πηγαινοέρχονται εντός του camp χωρίς να διαμένουν μόνιμα εκεί και επίσης άλλα 200 άτομα τα οποία διαμένουν στον αστικό ιστό της πόλης του Πολυκάστρου.
Καθώς αντιλαμβάνεστε το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία αλλά και στην δημοτική αρχή, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση μας από την πολιτεία. Και το κυριότερο, στην διασυνοριακή περιοχή κινούνται περί τα 1000 άτομα χωρίς σταθερή εγκατάσταση.
Κύριε Υπουργέ,
Φοβόμαστε ότι στην προσπάθεια της πολιτείας να αποσυμφορήσει τα νησιά, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί εκ νέου μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη που βίωσε η περιοχή μας τις δραματικές ημέρες του 2016, όπου στον παράνομο καταυλισμό της Ειδομένης και των γύρω περιοχών, είχαν βρεθεί περί τους 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες (οι μετρήσεις αφορούν σε ισοδύναμο ετήσιο πληθυσμό και όχι σε συγκυριακές μετρήσεις άμεσων ροών πληθυσμού).
Ο Δήμος Παιονίας και οι δημοτικές υπηρεσίες, εξασφαλίζουν την καθαριότητα και συνεισφέρουν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την παροχή των βασικών αστικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο χώρος της Νέας Καβάλας βρίσκεται υπό την επίβλεψη του στρατού και της δανέζικης ΜΚΟ DRC. Το πόσιμο νερό με δεδομένες τις πεπερασμένες δυνατότητες του δικτύου μας δεν επαρκεί και ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην υδροδότηση των γύρω οικισμών, των βιομηχανικών αλλά και των κτηνοτροφικών μονάδων. Άλλωστε σας έχουμε αναφέρει επανειλημμένως τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος με την κατασκευή δικτύου ύδρευσης.
Εκκρεμεί επίσης η εξασφάλιση των πιστώσεων για την αποπληρωμή των δαπανών για την απορρύπανση της Ειδομένης, ήδη παρήλθαν δυόμιση χρόνια.
Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για εκκένωση του Κέντρου Φιλοξενίας της Νέας Καβάλας αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από την πολύμηνη παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας, σύμφωνα με τις μελέτες και τις τεχνικές εκθέσεις τις οποίες σας έχουμε υποβάλει.