Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 4:18:48 μμ
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 21:22

Φραγγίδης: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να μετουσιώσει σε ουσιαστική νομοθέτηση την εμπειρία από τη διετία της πανδημίας»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ως ειδικός αγορητής ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας και βουλευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

 

Ο κ. Φραγγίδης αρχικά σχολίασε τη χαμηλής ποιότητας νομοθέτηση της κυβέρνησης, τόσο από άποψη διαδικασιών, όσο και από άποψη περιεχομένου, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των άρθρων αφορά παρατάσεις και κατά παρέκκλιση ρυθμίσεις με τη δικαιολογία της πανδημίας. Η κυβέρνηση προτάσσει πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας, που κορυφώθηκαν στην πανδημία.

Αναφερόμενος στη δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος και τη δημιουργία του νέου «Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ», είπε ότι πρόκειται για υπερσύγχρονο νοσοκομείο υψηλών διεθνών προδιαγραφών, που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την Ν.Α. Πελοπόννησο και θα καλύψει ένα μεγάλο κενό υγειονομικής ασφάλειας στη Λακωνία, αφού το υφιστάμενο νοσοκομείο είναι παλιό και ένα από τα ελάχιστα σε πρωτεύουσα νομού χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επεσήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη πρόσβαση προς το νοσοκομείο μέσω βελτιωμένου οδικού δικτύου, να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη σύμβαση, και το σημαντικότερο όλων να μεριμνήσει για την επαρκή στελέχωσή του.

Επανέλαβε ακόμα μια φορά την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αξιοποίησης των δωρεών με τη συμμετοχή της Βουλής, που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείρισή τους και τη διαφάνεια.

Όσον αφορά τις παρατάσεις των μέτρων για την πανδημία είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα τις ψηφίσει ως λύση ανάγκης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί μετά από δύο χρόνια να επικαλείται έκτακτες συνθήκες, επιδεικνύοντας νομοθετική ατολμία, επιβεβαιώνοντας την απουσία συνολικού σχεδιασμού για την υγεία, παρακάμπτοντας τη νομιμότητα και κρατώντας ομήρους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κάλεσε την κυβέρνηση να χαρτογραφήσει τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό, και να προχωρήσει στην κάλυψη των θέσεων, χωρίς να δημιουργήσει άλλη μία γενιά συμβασιούχων.

Παράλληλα, ζήτησε στοιχεία για τους σχεδόν 30.000 συμβασιούχους του covid 19, τους διορισμούς, τα οικονομικά, καθώς και έρευνα για τους αδικαιολόγητους θανάτους της πανδημίας.

Στηλίτευσε την συνήθη πρακτική της κυβέρνησης με τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες στις προμήθειες, που ζημιώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και φουσκώνουν τεχνητά τις δαπάνες για την υγεία, επισημαίνοντας την απουσία κεντρικού διαγωνισμού και ελέγχου στις προμήθειες στην υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οφείλετε να λογοδοτήσετε για το κόστος της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής επεσήμανε ότι η εγχώρια και η διεθνής εμπειρία από την διετία της πανδημίας μαρτυρά ότι οι υγειονομικές κρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο από ανθεκτικά και οργανωμένα συστήματα δημόσιας υγείας.  Συστήματα που εστιάζουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην πρόληψη την προαγωγή και την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Η ευρωπαϊκή στήριξη που παρέχεται λόγω της πανδημίας, αποτελεί ιδανική ευκαιρία αναμόρφωσης του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Ο κ. Φραγγίδης επέκρινε την τακτική του Υπουργού Υγείας να ενεργεί με συγκεντρωτισμό, εσωστρέφεια και διαρροές στον Τύπο, όπως στο φημολογούμενο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ και τόνισε ότι για τα θέματα της υγείας, απαιτείται διαβούλευση με τον πολιτικό και τον υγειονομικό κόσμο, τους ασθενείς, τους φορείς και την κοινωνία.

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, εξέφρασε τη γνώμη ότι οφείλουν να ασπάζονται τα δεδομένα της επιστήμης που υπηρετούν και να αποτελούν πρότυπο για τον κόσμο. Ωστόσο, όπου εφαρμόζεται   υποχρεωτικότητα, η κυβέρνηση είναι προτιμότερο να εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της πειθούς και όχι της τιμωρίας.

Για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας και όχι σε ιδιώτες γιατρούς, υπογράμμισε ότι είναι ένα μέτρο που νομοθετήθηκε χωρίς να υπάρξει πρόνοια για την ομαλή εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν πολλοί συμπολίτες μας που έχρηζαν έκτακτης ιατρικής βοήθειας και συνταγογράφησης φαρμάκων, εξετάσεων ή εμβολίων.

Το ίδιο ταλαιπωρήθηκαν και όσοι πολίτες φαίνονταν ανασφάλιστοι λόγω  καθυστερημένης ενημέρωσης του ΕΦΚΑ από την υποβολή των ΑΠΔ.

Επιπλέον, το μέτρο είναι προσβλητικό για τους ιδιώτες γιατρούς και προσθέτει ανεπιθύμητο και μη αναγκαίο φόρτο εργασίας στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ο έλεγχος των πολλαπλών ΑΜΚΑ και της δαπάνης των ανασφάλιστων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δεν αποτελεί λύση η  προσωρινή αναβολή του μέτρου και η μετέπειτα κατάρτιση λίστας με ομάδες πολιτών που θα εξαιρούνται του περιορισμού. Με αυτή την επιλογή της, η κυβέρνηση προβαίνει σε διάκριση  μεταξύ ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας ή επειγουσών διαγνωστικών εξετάσεων.  Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δικαίωμα όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις.

Τέλος, ο κ. Φραγγίδης κατέθεσε για πολλοστή φορά την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για την ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και την καταβολή επιδόματος ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.