Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 8:22:38 μμ
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 19:09

Παραστατίδης: «Η κυβέρνηση απεμπολεί ένα δημόσιο αγαθό, την ποιοτική δωρεάν υγεία για όλους»

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής  του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» με ομιλία παρέμβαση του ο βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης έθεσε σειρά θεμάτων που καταδεικνύουν την συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να απεμπολήσει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το σημαντικότερο δημόσιο αγαθό -την ποιοτική δωρεάν υγεία.

Στην ομιλία του ο βουλευτής Κιλκίς μεταξύ άλλων τόνισε:

«- η Κυβέρνηση μεταφέρει τον ρόλο του εργοδότη και στον πολίτη. Είναι ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού του κράτους, -το οποίο επί χρόνια υποχρηματοδοτεί την υγεία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο-, προς τον κακοπληρωμένο γιατρό. Ο νέος χρηματοδότης, λοιπόν, θα είναι ο πολίτης.

- Αλλάζει τη σχέση δημοσίου-ιδιωτικού στην υγεία, χωρίς ένα σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο και το κάνει εις βάρος του ασθενή. Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που μία κυβέρνηση πετάει λευκή πετσέτα, απεμπολεί ένα δημόσιο αγαθό, ίσως το σημαντικότερο, την ποιοτική δωρεάν υγεία για όλους. Η άνευ ρυθμιστικού πλαισίου αμφίδρομη μετακίνηση γιατρών εντός και εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας με οικονομικά και μόνο κίνητρα θα φέρει στην κυριολεξία ένα χάος.  

- Οι δημοσκοπήσεις που αφορούν στο brain drain αποδεικνύουν ότι ο κύριος λόγος μετανάστευσης δεν είναι τα χρήματα, αλλά το έλλειμμα αξιοκρατίας στη χώρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και αυτό δεν αλλάζει. Δυστυχώς το σημερινό σύστημα υγείας είναι στη φιλοσοφία του κλειστό, ατελές, άκαμπτο και πατερναλιστικό. Είναι κλειστό στην καινοτομία, κλειστό στα δεδομένα που παράγει και φυλάσσονται κατακερματισμένα σε σιλό εντός του, κλειστό στη συνεργατικότητα των επαγγελματιών που το υπηρετούν.

- Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αλλάξει ως προς τη φιλοσοφία του. Η δημιουργία υποδομών για την καταχώριση και ανάλυση των δεδομένων είναι απαραίτητη, όπως και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών. Σίγουρα χρειαζόμαστε μια bottom-up προσέγγιση, με ισχυρό δωρεάν και καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κλιμάκωση στις ανώτερες βαθμίδες

-Η σημερινή επανάσταση για τα εθνικά συστήματα υγείας είναι η αναδιοργάνωση τους με αλλαγές στη νομοθεσία και τεχνολογικές αλλαγές που θα ενισχύουν τη συνεργασία των δομών και τη βελτίωση των υπηρεσιών. Όχι αυτό το νομοσχέδιο. Για δε την Ελλάδα και λόγω της γεωγραφίας της η οριζόντια δικτύωση των νοσοκομείων, των κλινικών, των γιατρών, των ασθενών, των πολιτών με τη δημιουργία κοινοτήτων είναι απαραίτητη..»

Πολυμέσα