Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 6:20:41 μμ
Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 22:15

Στέφανος Παραστατίδης : "Κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή, απολύτως απροετοίμαστη τόσο στην πρόληψη όσο και στην επέμβαση"

Κριτική προς τις παραλείψεις της κυβέρνησης στο θέμα της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, διατύπωσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης, ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής κατα την εξέταση του ν/σ «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP)» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής τόνισε πώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταγράφει την κατάσταση ως απλός παρατηρητής, ενώ ο κρατικός μηχανισμός, δύο χρόνια μετά την κακοκαιρία «Ιανός», πιάστηκε απολύτως απροετοίμαστος τόσο σε θέματα πρόληψης όσο και επέμβασης κατά τη διάρκεια της καταστροφής.

"Στη χώρα μας δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα ζητήματα. Είπατε κύριε Πρόεδρε, για τον όγκο του νερού στην κακοκαιρία DANIEL, ο οποίος ήταν τετραπλάσιος αυτού του Ιανού - και πράγματι αυτό συνέβη. Το ζητούμενο όμως δεν είναι να καταγράψουμε τα γεγονότα και τα δεδομένα, η Κυβέρνηση, δεν βρίσκεται και δεν είναι σε ρόλο παρατηρητή σε αυτή την ιστορία. Το ζητούμενο είναι να δούμε τι συνέβη.

Διότι έχουμε μια επανάληψη του φαινομένου του «Ιανού», δυστυχώς με χειρότερες συνθήκες, αλλά και πάλι ήμασταν απολύτως απροετοίμαστοι και στο πεδίο της πρόληψης και στο πεδίο της επέμβασης, και τώρα συζητάμε, όπως πάντα εκ των υστέρων, στο πεδίο της αποκατάστασης, το τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει ευθύνη από τη σημερινή Κυβέρνηση για τη μη επικαιροποίηση της καταγραφής κινδύνων στο θέμα των πλημμυρικών φαινομένων, όπως προέβλεπε την ευρωπαϊκή οδηγία. Τηρήθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία; Δώσαμε τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει η προετοιμασία; Φαίνεται πως όχι. Πρέπει ,λοιπόν, να αξιολογηθεί το πώς η ίδια η Κυβέρνηση αξιολόγησε τα επιστημονικά δεδομένα και τους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι κατέγραψαν το φαινόμενο με μεγάλη ακρίβεια.

Τι κάναμε; Ποια ήταν η προετοιμασία, η ετοιμότητα, σε σχέση με τα δεδομένα τα οποία είχαμε; Εκκενώσαμε κρίσιμες περιοχές; Υπήρχε ετοιμότητα ως προς τα σωστικά μέσα; Ακόμα περισσότερο, τι έχει γίνει μέχρι τώρα με τα αντιπλημμυρικά έργα, ποιες είναι οι εκκρεμότητες, ποιοι έχουν τις ευθύνες για όσα δεν έχουν μέχρι τώρα ολοκληρωθεί; Η δική μας, τουλάχιστον, ενημέρωση δείχνει ότι είμαστε και εδώ απολύτως απροετοίμαστοι.

Στον «Ιανό» είχαμε το επιχειρησιακό σχέδιο του «Δαρδάνου» 1, το οποίο, από ό,τι φάνηκε, δεν λειτούργησε. Ήμασταν και τότε επιχειρησιακά απολύτως απροετοίμαστοι. Προχωρήσαμε στη σύσταση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Προχωρήσαμε σε ένα κείμενο 2.000 λέξεων και σχεδιάσαμε τον «Δαρδάνο» 2, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Αν δει κανείς στο κείμενο αυτό το 2000 λέξεων, το μόνο που έχει αλλάξει είναι οι ονομασίες, θεσμικά δηλαδή, οι νέες δομές και η αποτύπωσή τους. Στην πράξη, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και το έλλειμμα συντονισμού, ήταν παραπάνω από εμφανή.»