Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 8:03:23 μμ
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 23:51

Κάντε με τους ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ένα ταξίδι στις ρίζες μας

Του Αιμίλιου Σαββίδη.

Φίλε αναγνώστη εσύ που αναζητάς την γνώση, έλα να κάνουμε μαζί ένα μακρινό ταξίδι πίσω στον χρόνο σ’ αυτό το ζεστό αγκάλιασμα της ζωής, στο όνειρο που δεν χάθηκε αλλά έμεινε ριζωμένο πολύ βαθιά στην μνήμη μας.
Να ταξιδέψουμε σε πολιτείες και ηρωϊκά κάστρα μισογκρεμισμένα, σε εκκλησίες και μοναστήρια, μάρτυρες περασμένων μεγαλείων σε φύση σκληρή και ταυτόχρονα πανέμορφη και ειδυλλιακή, σε περιβάλλον όπου διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας η ιδιοσυγκρασία και η ψυχή των κατοίκων του Πόνου. Εκεί που έζησαν άνθρωποι ηλιογέννητοι που απ΄ τα παμπάλαια χρόνια, βύζαιναν μυστηριακά το φως μέσα στους μύθους και αντλούσαν τους χυμούς βαθιά από την πιο γνήσια λαϊκή τους παράδοση.


Να ταξιδέψουμε και μεις με την αποστολή του Ιάσονα και των Αργοναυτών στην Κολχίδα, να γνωρίσουμε τον Φρίξο και άλλους γοητευτικούς ελληνικούς μύθους που αναφέρονται ειδικά σ’ αυτόν το γεωγραφικό χώρο.
Να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν βίαια εγκαταλείποντας μαζί με τις περιουσίες τους τον πολιτισμό και τα ιερά τους, τερματίζοντας έτσι τη δημιουργική τρισχιλιόχρονη παρουσία τους στα ιερά χώματα του Πόντου και του Καυκάσου.
Να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που προκαλούν τις μνήμες και αναταράσσουν τις νοσταλγίες, που μετατοπίστηκαν εδώ στον Ελλαδικό χώρο, βίαια χωρίς την θέληση τους από τους ειδικούς εκπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων «ελαφρά τη καρδία» και την αδιαλλαξία των κυβερνήσεων του τόπου, παίζοντας τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια εις βάρος τους.
Αυτούς τους ανθρώπους θέλω να γνωρίσουμε και να αγκαλιάσουμε όλοι μαζί και να μεταλάβουμε τις αρετές και αξίες των προγόνων μας,  των παππούδων μας, ως αξίες δρομοδείκτες που εκλείπουν από το ηθικό υπόβαθρο της σημερινής γενιάς μας. Έθιμα, θεσμοί και αξίες που έχουν ξεθωριάσει πια στην ζωή μας και στις ξύλινες παγκοσμιοποιημένες συνειδήσεις μας. Και όπως γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο του «Ζορμπάς».
«Εμείς είμαστε οι δημιουργοί του πεπρωμένου μας και μπορούμε να αλλάξουμε πολλά στην ζωή μας, αρκεί να βάλουμε λίγη ψυχή στη σάρκα μας και λίγη σάρκα στην ψυχή μας, και να συμφιλιώσουμε τους δύο αυτούς προαιώνιους οχτρούς».
Έλα φίλε αναγνώστη να γίνουμε εμείς αρωγοί του πνεύματος των εθίμων και των θεσμών,  να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τις αρετές αυτών των προγόνων μας, την γλώσσα την ιστορία και την γλυκύτατη μελωδία της λύρας με τους χορούς και τα τραγούδια τους. Να γράψουμε την δικιά μας ιστορία μέσα από τους πολιτιστικούς συλλόγους που είναι οι αγωγοί της παράδοσης και της συνέχισης του Ελληνισμού. Οι σύλλογοι  μεταφέρουν στα μέλη τους και στην νεολαία τα ήθη και έθιμα των περιοχών που εκπροσωπούν, διδάσκουν ιστορία και φυσικά διατηρούν ζωντανές τις μνήμες όσων έδωσαν το αίμα τους στο αστείρευτο ποτάμι του Ελληνισμού.
Έλα και εσύ στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «οι Αργοναύτες» για την διατήρηση και την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Σε ένα διδακτικό γραπτό του ο Θεοχάρης Μιχ. Προβατάκης, πρ. Διευθυντής Υπουργείου Πολιτισμού,  γράφει: «Μια σωστή μόνο στροφή προς την Ελληνική παράδοση θα δώσει τη δύναμη της σωστής επιβίωσης, γιατί η παράδοση μας είναι δώρο του παρελθόντος και είναι τόσο απαραίτητη για τη συγκρότηση του παρόντος, όσο απαραίτητο είναι το χθες για την ύπαρξη του σήμερα».
Η διαχρονική προσφορά των Αργοναυτών αποτελεί ηθική υποχρέωση στον ποντιακό Ελληνισμό και οφείλουμε όλοι εμείς να είμαστε ευγνώμονες στους ιδρυτές και συνεχιστές αυτού του Συλλόγου για την επίμονη και συνεχή προσπάθεια τους. Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι πολλές και αφορούν διάφορα τμήματα. Πρώτα και κύρια τμήματα.
Χορευτικά: Μικρό, Μεγάλο, αρχαρίων ενηλίκων και παραστάσεων, απαρτιζόμενα από 150 χορευτές με άξιους χοροδιδάσκαλους.
Τμήμα χορωδίας: Πλαισιωμένο από 25 χορωδούς.
Τμήμα Θεάτρου: Πλαισιωμένο από 16 ερασιτέχνες ηθοποιούς. Σύντομα θα έχουμε το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας στη σκηνή του Συνεδριακού.
Τμήμα ποντιακής διαλέκτου: Με τον καθηγητή γλωσσολόγο κ. Δημήτριο Νικοπολιτίδη.
Τμήμα Χειροτεχνίας: Πλαισιωμένο από μικρούς και μεγάλους μαθητές και
Τμήμα Διαλέξεων – Βιβλιοθήκης.
Κλείνοντας το γραπτό μου θα ήθελα να προβληματιστούμε και να διδαχτούμε από το ρητό του Έλληνα ιστορικού Θουκυδίδη (460 -396 π.Χ.)
Λέει: «Η δύναμη ενός Έθνους δεν μετριέται από τον αριθμό του πληθυσμού του, αλλά από την αξία των πολιτών του».