Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, 7:23:25 πμ
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 12:03

Πανδαισία χρωμάτων, σχεδίων και κατασκευών

Δάσκαλος και μαθητές στο πλαίσιο συνεργασίας, για δεύτερη φορά με την ‘’Τέχνη’’ Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά. Ο Καψιδάκης θα παρουσιάσει μια σειρά σχεδίων με μελάνη και λαδομπογιά και μια σειρά επιτοίχιων κατασκευών με ξύλο, μέταλλο, πανιά, χρώμα, φωτιά. Οι μαθητές του από ‘’Το Μήλον της Έριδος’’ θα παρουσιάσουν σχέδια με μολύβι και κάρβουνο, ξυλογραφίες τυπωμένες με τη μέθοδο του ανορθόδοξου χρώματος, γλυπτά, αγγεία και χρηστικά με φυσικό πηλό δουλεμένα στο χέρι και στον τροχό και ψημένα στο καμίνι του εργαστηρίου μας.


Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 8μ.μ., στην αίθουσα ‘’Κούρος Ευ-ρωπού’’ και η διάρκεια θα είναι από 15 έως 30 Μαρτίου 2010. Την έκθεση θα προλογίσει ο Γ. Καψιδάκης. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10-12 και 4-8.30 μ.μ., Σάββατο 4-8.30 μ.μ.
‘’Το Μήλον της Έριδος’’ Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Γυμνασίου Βασιλικών Θεσ-σαλονίκης δημιουργήθηκε το 1993 με πρωτοβουλία του γυμνασιάρχη κ. Χάρη Καϊτατζή μετά από πρόταση του δασκάλου του μαθήματος των καλλιτεχνικών ζωγράφου και χαράκτη κ. Γιάννη Καψιδάκη. Μετά από έντεκα χρόνια αδιάκοπης και επίπονης προσπάθειας, δασκάλου και μαθητών, οργανώθηκαν και εξοπλίστηκαν τα εργαστήρια Ελευθέρου Σχεδίου, Ζωγραφικής, Ξυλογραφίας, Χαλκογραφίας, Αγγειοπλαστικής, Γλυπτικής, Μαυρόασπρης Φωτογραφίας, Κοσμήματος και Ιστορίας της Τέχνης. Το Εργαστήρι πραγματοποίησε 33 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε 9 ομαδικές και έχει συνεργασία με καλλιτεχνικούς φορείς, ενώσεις, επιμελητήρια, μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε 25 παρουσιάσεις-σεμινάρια για τις τεχνικές της Χαρακτικής, συμμετείχε σε 4 επιστημονικά συνέδρια, απέσπασε 38 μετάλλια στην 4η Διεθνή Biennale Ζωγραφικής, πολλά βραβεία, επαίνους, πανελλήνιες διακρίσεις, πολλές χιλιάδες επισκεπτών και άριστες κριτικές από ιστορικούς της τέχνης, καθηγητές, συμβούλους και καλλιτέχνες.
Ο Γιάννης Καψιδάκης σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με δασκάλους τον Δ. Κοντό, τον Ξ. Σαχίνη και τον Γ. Μήλιο. Από το 1994 πραγματοποίησε 33 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε περισσότερες από 200 ομαδικές, πραγματοποίησε 28 παρουσιάσεις των τεχνικών της χαρακτικής, δημιούργησε 10 αντίστοιχα εργαστήρια για το κοινό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Μονή Λαζαριστών, Πινακοθήκη Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Διδασκαλείο ‘’Δ. Γληνός’’, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθη, Σχολή Μωραΐτη Αθήνα, Επιμελητήριο Φλώρινας, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Δήμος Βεργίνας, Εικαστικά Εργαστήρια Νάουσας, Χαλκιδική, Μηχανιώνα, Βασιλικά κ.ά. Το 1995 τιμήθηκε με το Βραβείο συμμετοχής του 5ου Διαγωνισμού της Bosch Gallery  Αθήνα, τον ίδιο χρόνο με το Β΄ Βραβείο στο 2ο διαγωνισμό της Helneken-Art στη Θεσσαλονίκη και το 2002 με το Α΄ Βραβείο για το διαγωνισμό του προγράμματος Comenius. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το εξωτερικό, καθώς και σε υπαίθριους χώρους. Για το έργο του έχουν γράψει καθηγητές, θεωρητικοί και ιστορικοί της Τέχνης στον ημερήσιο περιοδικό τύπο, καθώς και σε βιβλία και εκδόσεις τέχνης (Κ. Κιλεσοπούλου, Ξ. Σαχίνης, Χ. Χρήστου, Γ. Μήλιος, Μ. Μαυρομάτης κ.ά.).
Από το 2002 μελετά και σχεδιάζει τη δημιουργία κατασκευών και εγκαταστάσεων στο χώρο με υλικό τον οξειδωμένο σίδηρο.