Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, 4:21:59 πμ
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 12:39

Αφιερωμένο στον τοπικό τύπο το 8ο Κιλκισιώτικο Αντάμωμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 8ο «Κιλκισιώτικο Αντάμωμα», που οργάνωσε ο Σύλλογος Κιλκισιωτών Αθήνας, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του πνευματικού κέντρου του δήμου Αθηνών.
Σε μια εκδήλωση τιμής στον αείμνηστο εκδότη Σταύρο Ορφανίδη, καθώς επίσης και στις εφημερίδες του νομού μας, παραβρέθηκαν πολλοί κιλκισιώτες και φίλοι του Συλλόγου που ζουν και εργάζονται στο λεκανοπέδιο Αττικής, η κ. Μ. Τσιτουρίδου, σύζυγος του πρώην Υπουργού Σ. Τσιτουρίδου, ο Ι. Πολυχρονίδης πρώην δήμαρχος Αξιούπολης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Ρένα,  ο Χρ. Σαμουηλίδης λαογράφος - συγγραφέας, ο Μητς Μήτσης συγγραφέας - ποιητής, ο Αθανασιάδης Δ. και η σύζυγός του, ο Ελ. Μπίκος ιατρός, Χρ. Λευκίδης ιατροδικαστής και ο πρώην ποδοσφαιριστής του Κιλκισιακού Κ. Κεμπάπης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και εκδότες του νομού, ενώ χαιρετισμό έστειλε ο εκδότης των εφημερίδων «Ειδήσεις» και «Πρωινή», Κώστας Τερζενίδης, εκφράζοντας την λύπη του που προσωπικοί λόγοι τον υποχρέωσαν να μην παραβρίσκεται στην εκδήλωση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο φουαγιέ του κτιρίου οι εφημερίδες είχαν στήσει τα περίπτερά τους με πλούσιο υλικό και ήταν πόλος έλξεις των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα τους μοίραζαν δωρεάν εφημερίδες και άλλες εκδόσεις τους.
Μηνύματα στην εκδήλωση έστειλαν ο πρώην Υπουργός και βουλευτής του Νομού μας Γ. Φλωρίδης,  ο πρώην Υπουργός Σ. Τσιτουρίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης και η δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου. 
Την εκδήλωση παρουσίασε με τον δικό της μοναδικό τρόπο το μέλος του Δ.Σ. Χαρά Καραπιπερίδου. Αφού καλωσόρισε το κοινό παρουσίασε το πρόγραμμα και τους συντελεστές της εκδήλωσης με την χρονική σειρά που θα παρουσιασθούν. Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλη Κωνσταντινίδη στο βήμα.  Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ. ευχαρίστησε τους καλεσμένους για την συμμετοχή τους και έκανε αναφορά στην ιστορία του τύπου του νομού Κιλκίς.

Ιστορία τύπου
«Ο τύπος στον νομό μας έχει την δική του ιστορία. Οι ιδιομορφίες και οι πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του ήταν η κύρια αιτία που άργησαν να εκδοθούν τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Ο πληθυσμός που κατοικούσε στη περιοχή και ο προσφυγικός που προστέθηκε αργότερα, μετά τους βαλκανικούς πολέμους και ιδιαίτερα με την ανταλλαγή των πληθυσμών της δεκαετίας του 1920, έπρεπε να λύσει άμεσα προβλήματα επιβίωσης. Γίνεται κατανοητό ότι ήταν πολυτέλεια γι αυτούς η ενασχόληση με την έντυπη πληροφόρηση.  Η κύρια απασχόληση τους ήταν οι αγροτικές ασχολίες, που μάλιστα δεν τους άφηνε και πολλά χρονικά  περιθώρια να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολλά χρόνια δεν κυκλοφορούσαν εφημερίδες και περιοδικά στον νομό μας. Η πρώτη εφημερίδα κυκλοφορεί στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Αυτή η καθυστέρηση επηρεάστηκε και από την γειτνίαση με την Θεσσαλονίκη, που τις μικρές ανάγκες του αναγνωστικού κοινού τις κάλυπτε με τις δικές της εφημερίδες.
Είναι φανερό πως η κυκλοφορία μιας τοπικής εφημερίδας είχε να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Εκτός από τα παραπάνω αρνητικός παράγοντας ήταν και  τα μικρά έσοδα γεγονός που ανάγκαζε τους εκδότες να μην χρησιμοποιήσουν επαγγελματίες δημοσιογράφους αλλά ερασιτέχνες και να προσφεύγουν σε αναδημοσιεύσεις από άλλες εφημερίδες. Μετά το 1974 και ιδιαίτερα την δεκαετία του 1980 σημειώνεται σημαντική εκδοτική δραστηριότητα και μάλιστα ποιοτική για επαρχιώτικα μέσα ενημέρωσης. Τα ΜΜΕ του νομού μας παρουσιάζουν μια παρά πολύ καλή εικόνα και εκτός από τις τοπικές ειδήσεις και τα τοπικά προβλήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Σήμερα, το 2009, στο νομό μας εκδίδονται 6 εβδομαδιαίες εφημερίδες, 2 ημερήσιες, 2 δημοτικές εφημερίδες, λειτουργούν πέντε  ραδιοφωνικοί σταθμοί, από τους οκτώ που έχουν πάρει άδεια και μια ηλεκτρονική εφημερίδα.
Η ιστορία του τύπου στο νομό μας αρχίζει προπολεμικά με την εφημερίδα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΗΧΩ» του Χριστόφορου Μαυρίδη, που κυκλοφόρησε μεταξύ των ετών 1933 – 1935. ο Χρ. Μαυρίδης γεννήθηκε στον Πόντο και ήρθε στην Ελλάδα το 1914. Διακατεχόταν από τις ιδέες του εθνικοσοσιαλισμού και ήταν θαυμαστής του Χίτλερ, που λέγεται ότι τον έμοιαζε καταπληκτικά και μάλιστα χτενιζόταν με τον ίδιο τρόπο. Τα γραφεία της εφημερίδας ήταν κοντά στο πάρκο. Διακινούσε ο ίδιος την εφημερίδα κάθε Σάββατο, ημέρα παζαριού, στους κεντρικούς δρόμους του Κιλκίς.   Το 1935 οι αδελφοί Νικολόπουλοι και ο Αρ. Λευκίδης εκδίδουν την εφημερίδα «Πρόοδο». Μέσα στην γερμανική κατοχή το ΕΑΜ εκδίδει πολλά έντυπα, οκτώ κατορθώσαμε να εντοπίσουμε, με πλατιά κυκλοφορία. Μετά την απελευθέρωση κυκλοφόρησε για μικρό διάστημα η «Αγροτική» του Χρ. Μαυρίδη. Για αρκετά χρόνια δεν υπάρχει εφημερίδα στο Κιλκίς ώσπου το 1959 ο τότε βουλευτής Κ. Παπαδόπουλος εκδίδει την εφημερίδα «Αγωνιστής». Το 1965 εκδίδονται η «Νέα Γενιά» του Ντίνου Τριαρίδη και το «Δημοκρατικό Κιλκίς» από τον Πάνο Κασίδη.
Μετά την δικτατορία, το 1975 ο Σταύρος Ορφανίδης εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Μαχητή του Κιλκίς» και το 1986 την πρώτη  καθημερινή εφημερίδα «Ημερήσια», αργότερα ιδρύει τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Μαχητής».
Το 1992 ο Κ. Τερζενίδης εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ειδήσεις», το 1999 την ημερήσια εφημερίδα «Πρωινή» και από τον Αύγουστο του 2008 την ηλεκτρονική εφημερίδα www.eidisis.gr. 
Το 1987 κυκλοφορεί η εβδομαδιαία εφημερίδα «Νέα Πορεία», με διευθυντή τον Μηνά Παπαδόπουλο. Το 1991 ο Παύλος Τονικίδης εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Πρώτη Σελίδα». Το 1996 ο Πέτρος Σαμολαδάς κυκλοφορεί την εβδομαδιαία εφημερίδα «Χρόνος». Ο Κώστας Χαραλαμπίδης, άνθρωπος με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της ενημέρωσης εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη του Κιλκίς και της Παιονίας».
Θεωρούμε ανεκτίμητη την προσφορά των εφημερίδων του νομού μας. Οι εφημερίδες σε πάρα πολλές περιπτώσεις έδωσαν ζωή και κίνηση σε αποτελματωμένα προβλήματα του Κιλκίς. Η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, οι σύλλογοι, τα σωματεία, όλοι οι φορείς ζωντάνεψαν από τις εφημερίδες. Γενικά για τα περιφερειακά ΜΜΕ εκτιμούμε ότι οι τεχνολογικές αλλαγές ενίσχυσαν σημαντικά τον ρόλο τους. Πιστεύουμε ότι παίζουν πλέον «κεντρικό ρόλο» στην περιοχή τους. Θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι αναζητούν τρόπους που ικανοποιούν πολλαπλές ανάγκες των αναγνωστών τους και σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιούν και προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες…».
Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο παρέθεσε γεύμα στους  προσκεκλημένους με παραδοσιακές τροφές και ποτά, προσφορά της κ. Νίκης Χειμωνίδου και ψητά από το ψητοπωλείο της κ. Ελευθερίας Σισμανίδου, μέλους του Συλλόγου. Προϊόντα τους προσέφεραν και οι εταιρίες «Φέτα Βαλμάς» Χαλκιδικής και  ο επιχειρηματίας κ. Φίλιππας Κυριακού. Πλούσια και γευστικά ήταν και τα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν μέλη του συλλόγου. Ο χαλβάς της Ευγενίας, οι πίτες της Ελένης και της Μυροφόρας απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια.