Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 1:05:40 πμ
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 20:27

Γοήτευσαν οι πελαργοί του Κώστα Τερζενίδη

Ακολούθησε το μετέωρο βήμα των πελαργών με τη φωτογραφική του μηχανή... Πέντε ολόκληρα χρόνια αφιέρωσε, προσπαθώντας να αποτυπώσει τη ζωή τους από την ώρα που έρχονται στην Ελλάδα μέχρι τη στιγμή που μας αποχαιρετούν. “Πολλές ώρες για ένα κλικ” μας λέει, αλλά άξιζε τον κόπο, γιατί το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.


Οι φωτογραφίες του Κώστα Τερζενίδη είναι μαγευτικές, και γοήτευσαν το κοινό που βρέθηκε στην Τέχνη το βράδυ της Δευτέρας. Βήμα-βήμα ξετυλίχτηκε η ζωή των πελαργών, οι έρωτες, η στοργή προς τα μικρά τους, το κοπιώδες κτίσιμο της φωλιάς, η κοινωνικότητα το μεγαλείο τους. Δεν είναι τυχαίο που ο πελαργός έχαιρε του σεβασμού και της αγάπης των αγροτών από τα πανάρχαια χρόνια.
Από τα πολύ ωφέλιμα πουλιά, καθάριζε τους αγρούς από τα φίδια, τις ακρίδες και τα ποντίκια. Ήταν και σύμβολο καλοτυχίας, ευημερίας και πιστής οικογενειακής ζωής, καθώς λένε οι λαϊκές δοξασίες. Άλλωστε είναι παροιμιώδης ο τρόπος που φροντίζει τα μικρά του, σε αγαστή συνεργασία με τη σύντροφό του στην οποία παραμένει πάντα πιστός. Έχει γίνει ακόμη και γραμματόσημο και θέμα παροιμιών, μύθων και παραμυθιών.
Το χαρακτηριστικό κροτάλισμα που κάνει με το ράμφος του, δίνει το μήνυμα της άνοιξης, και φέρνει στους αγρότες αισιοδοξία και καλή διάθεση, ώστε να αρχίσουν τις αγροτικές εργασίες.
Το Κιλκίς, δεύτερη περιοχή μετά τη Λάρισα σε πληθυσμό πελαργών, ανοίγει την αγκαλιά του και υποδέχεται τα μεγαλόπρεπα πουλιά που έρχονται εδώ για να κτίσουν τη φωλιά τους. Οι φωτογραφίες του Κώστα Τερζενίδη μάς ταξιδεύουν στο μετέωρο βήμα του πελαργού, πότε με την αυγή και πότε με το δείλι. Σε χρώματα γαλάζια και πορφυρά, έρωτες, ζευγαρώματα, γεννητούρια, στοργή και φροντίδα στα έλη και τις λίμνες, ο κύκλος της ζωής στα καμπαναριά των εκκλησιών, και στις κολώνες της ΔΕΗ, μέχρι να φθινοπωριάσει και να πετάξουν σε μέρη πιο ζεστά και με την ελπίδα της επιστροφής να αιωρείται ως την επόμενη άνοιξη...
Δέσποινα
Μοσχούτα

 

Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε μέσα από μια αρμονική και ουσιαστική συνεργασία του Δήμου Κιλκίς, της «Τέχνης», της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης άνοιξε η πρόεδρος της «Τέχνης», Κική Παπαδοπούλου Πάγκου, η οποία μίλησε για το δημιουργό Κώστα Τερζενίδη και τόνισε τους τρεις κύριους στόχους της διοργάνωσης: Την ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού, την προβολή και ανάδειξη της πανίδας του τόπου μας, τη δημιουργική ενασχόληση των μικρών μαθητών και τα ερεθίσματα για ν’ αγαπήσουν τη φύση.
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Κιλκίς, Δημήτρης Τσαντάκης, στάθηκε  ιδιαίτερα «στη συνεργασία των τριών φορέων μ’ έναν εξαίρετο δημοσιογράφο-καλλιτέχνη, γεγονός που αποδεικνύει πως μπορούμε να αναδείξουμε το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό και εκτός των ορίων του νομού. Η εποχή μας επιτάσσει τις συμπράξεις και τις συνεργασίες». Μιλώντας για τον Κώστα Τερζενίδη, σημείωσε: «Η πένα του είναι αιχμηρή αλλά καλαίσθητη, σαν το ράμφος του πελαργού, κι ας μας τσιμπάει μερικές φορές, δεν πειράζει, να συνεχίσει».
Η σχολική σύμβουλος, Ιωάννα Αρβανίτη, ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση και κατόρθωσε με τρόπο λογοτεχνικό-ποιητικό να μιλήσει και για τους πελαργούς και για τον καλλιτέχνη. «Η ζωή των πελαργών είναι συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή των ντόπιων. Μαζί υποδέχονται την άνοιξη, μαζί μεγαλώνουν τα παιδιά τους, χαίρονται, λυπούνται, καμαρώνουν. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι και στον κύκλο της ζωής.
Οι πελαργοί στις φωτογραφίες του Κώστα Τερζενίδη είτε μόνοι, είτε παρέα, ομάδα ή οικογένεια, στις φωλιές τους, ακροβατούν, ακροβάτες τ’ ουρανού, σκιές στο φως του δειλινού στον πυρακτωμένο ουρανό, περιπατητές δίπλα στα γαλάζια νερά, παρέα με τη γαλάζια ψαρόβαρκα, σκηνές τόσο κοντινές που ίσως ποτέ δε σηκώσαμε το βλέμμα μας να τις αντικρίσουμε…»
Η κα Αρβανίτη στάθηκε ιδιαίτερα στις επισκέψεις που προγραμματίστηκαν με τα σχολεία και στις δράσεις δασκάλων και μαθητών με αφορμή την έκθεση, που αναδεικνύει τον οικολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο του νομού. Οι επισκέψεις-ξεναγήσεις των μαθητών ξεκίνησαν την επομένη των εγκαινίων και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Υπολογίζεται πως από την έκθεση θα περάσουν περίπου 400 μαθητές, θα δουν και θα μάθουν για τους πελαργούς, συνεχίζοντας μέσα στην έκθεση και στην τάξη τους με δημιουργικό παιχνίδι.
Η εκδήλωση των εγκαινίων έκλεισε με σύντομη παρέμβαση του δημοσιογράφου-καλλιτέχνη Κώστα Τερζενίδη, ο οποίος εξήρε την ουσιαστική συνεργασία αυτοδιοίκησης, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Αξίζει να επισημάνουμε την αναφορά του στο πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει στον τόπο και στους ανθρώπους του η ανάδειξη της χλωρίδας και πανίδας.
«Το χωριό Πόρος του Εβρου, τόνισε, φιλοξενεί κοντά 10 φωλιές πελαργών και ανακηρύχθηκε πέρσι ως «Ευρωπαϊκό Χωριό Πελαργών». Θα μπορούσε λοιπόν το Βαφειοχώρι, με 15-16 φωλιές που έχει κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πελαργών»!
Η έκθεση φωτογραφίας «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του Κώστα Τερζενίδη θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της “ΤΕΧΝΗΣ”, οδός: 25ης Μαρτίου 20 - Κιλκίς. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-12:00 μεσημέρι και 16:00-20:00. Κυριακές 17:30-20:00.