Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 6:15:09 μμ
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 22:11

Η κρίση & οι ποικιλώνυμες φανερώσεις της

osios-nikodhmos-hmerida
Το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 εκατοντάδες πιστοί ανέβηκαν στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου, Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, για να συμμετάσχουν σε μια πνευματική πανδαισία,την Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΙΕΡΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ» σε συνεργασία με το Ιερό Κοινόβιο. Το θέμα της ήταν : «Η ΚΡΙΣΗ & ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΩΝΥΜΕΣ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ».
Ομιλητές υπήρξαν άνθρωποι του πνεύματος, των Γραμμάτων και των Επιστημών, καταξιωμένοι και διακεκριμένοι στον τομέα τους, οι οποίοι κατέφθασαν από όλη την Ελλάδα για να μας μεταφέρουν τα φώτα τους: Βασίλειος Νικόπουλος (τ. Πρόεδρος Αρείου Πάγου), Δημήτριος Νατσιός (εκπαιδευτικός), Ηρακλής Ρεράκης (καθηγητής ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Χολέβας (Πολιτικός Επιστήμονας), Σαράντος Καργάκος (ιστορικός-συγγραφέας), Θεοφάνης Μαλκίδης (Δρ Κοινωνικών Επιστημών Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης), Αιδ. Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης (ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Γανωτής (φιλόλογος–συγγραφέας). Το επιστημονικό κύρος τών ομιλητών υποσχόταν ασφαλώς την επιτυχία της Ημερίδας. Στο Συνέδριο συμμετείχαν ως ακροατές και πλείστα όσα μέλη της Ενώσεως Επιστημόνων Γυναικών εξ Αθηνών.
Το πρωί μετά την θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό, παρετέθη πλούσιο κέρασμα. Εν συνεχεία ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί (Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Φίλων Ιερού Κοινοβίου κ. Ι. Μπούρας, πρ. Υπουργός κ. Στ .Παπαθεμελής, Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Χρ. Γκουντενούδης, Δήμαρχος Παιονίας κ. Αθ. Λαπόρδας, Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Ι. Μπίκος). Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδος κήρυξε ο Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος.
Στη συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε καταρτισθεί ακολούθησαν οι τέσσερεις πρωινές Εισηγήσεις. Το εσπέρας εκφωνήθηκαν οι επόμενες τέσσερεις εισηγήσεις και στο τέλος ο κ. Χολέβας ανέγνωσε τα πορίσματα του Συνεδρίου, τα οποία έχουν ως εξής:
«Η παρούσα κρίση δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά πρωτίστως ηθική και πνευματική. Οφείλεται στην απομάκρυνσή μας από τον Θεό, την διδασκαλία του Ευαγγελίου και των Πατέρων και από τις αρχές της Ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας. Η προσευχή, η μετάνοια και η στροφή προς τις παραδοσιακές αξίες θα βοηθήσουν τον λαό μας να έχει ένα καλύτερο μέλλον και να φωτίσει άλλους λαούς που βρίσκονται σε πνευματική σύγχυση.
Θεωρούμε απαραίτητο να σέβονται και να υπηρετούν όλες οι Αρχές και οι εξουσίες της χώρας μας την έννοια του Έθνους και τα ιδανικά που αυτή ενσαρκώνει. Αυτό επιτάσσουν όλα τα Συντάγματα της Νεωτέρας Ελλάδος, από τις Εθνοσυνελεύσεις του Αγώνος μέχρι και το σημερινό Σύνταγμα.
Διαμαρτυρόμαστε για το περιεχόμενο πολλών σχολικών βιβλίων που έχουν καταντήσει αντιπαιδαγωγικά περιοδικά ποικίλης ύλης και υπονομεύουν την καλλιέργεια της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως.
Ζητούμε το μάθημα των Θρησκευτικών να παραμείνει σε όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικό για τους Ορθοδόξους και με περιεχόμενο Ορθόδοξο Χριστιανικό-Ομολογιακό, όπως επιβάλλουν οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις. Να μην μετατραπεί σε θρησκειολογικό –πολυπολιτισμικό, διότι θα προκληθεί σύγχυση αξιών και προτύπων σε μαθητές και μαθήτριες τρυφερής ηλικίας.
Η Ιστορία πρέπει να διδάσκεται και στα σχολεία και στα σπίτια και στα κατηχητικά ώστε το παιδί να αποκτά πρότυπα και να διαμορφώνει υγιές πατριωτικό φρόνημα. Να σεβόμαστε τους ήρωες και τους μάρτυρες και να μην διαστρεβλώνεται η ιστορική αλήθεια χάριν διπλωματικών σκοπιμοτήτων ή ιδεολογικών φανατισμών.
Εκκλησία, Πολιτεία και κάθε συνειδητός Έλληνας οφείλουμε να αγωνισθούμε για να αντιμετωπισθεί η γλωσσική αφασία και η λεξιπενία των νέων μας. Ο γλωσσικός αφελληνισμός συνοδευόμενος από τη μαζική εισβολή ξένων λέξεων προσβάλλει την εθνική μας αξιοπρέπεια και θέτει σε κίνδυνο μια γλώσσα με σπουδαίο παρελθόν και  με παγκόσμια προσφορά.
Μας ανησυχούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, όπως αυτές φαίνονται στον τομέα της πείνας, της ανεργίας, των αυτοκτονιών, της κακής υγείας κ.α.. Η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο είναι ύψιστη χριστιανική αρετή.
Διακηρύσσουμε ότι η επικοινωνία των εκπροσώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με ετεροδόξους ή αλλοθρήσκους δεν πρέπει να οδηγεί σε υποχωρήσεις επί θεμάτων πίστεως, δόγματος και παραδεδομενης αληθείας.
Η χριστιανική οικογένεια είναι η μεγάλη μας ελπίδα. Όσο υπάρχουν γονείς που ανάβουν στο σπίτι το καντηλάκι και διδάσκουν στα παιδιά τους να κάνουν τον σταυρό τους και να πηγαίνουν στην Εκκλησία, έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπερβούμε την πολύμορφη κρίση.
Οι παρακαταθήκες του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου είναι για όλους μας πηγή ελπίδος και ζωής. Στο Προοίμιο του Νέου Μαρτυρολογίου γράφει ότι ο Θεός έστειλε στο υπόδουλο Γένος τους Νεομάρτυρες και «κατ’ αλήθειαν τούτο είναι θαύμα παρόμοιον ωσάν να βλέπη τινας μεσα εις την καρδίαν του χειμώνος εαρινά άνθη και τριαντάφυλλα»! Έτσι και τώρα επικαλούμεθα την Θεία Πρόνοια για να μας βοηθήσει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευλογία και να αξιοποιήσουμε τη δυσπραγία και τις στερήσεις ως μάθημα ασκήσεως και μετανοίας.
Η πορεία του Ελληνορθοδόξου Γένους μας είναι Σταυροαναστάσιμη. Σταυρωνόμαστε κατά καιρούς, αλλά σηκωνόμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε τον αγώνα. Έχουμε ζήσει περιόδους με πολύ περισσότερες δυσκολίες, τις οποίες ξεπεράσαμε και αναστηθήκαμε!
Στο τέλος της Ημερίδος ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος π. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε θερμώς όλους τους ομιλητές για την επιτυχία της Ημερίδας, έκλεισε το Συνέδριο λέγοντας:
Το συμπέρασμα από όλες τις ομιλίες είναι ένα:  πρέπει να ξαναφτιάξουμε το Κρυφό Σχολειό· κάθε σπίτι πρέπει να γίνει Κρυφό Σχολειό. Για να γίνει τούτο, οι γονείς πρέπει να είναι σωστοί δάσκαλοι. Χρειάζεται πρώτα προσευχή. Το καντήλι ν᾿ ανάβει. Το θυμίαμα να καίει. Ας μη μιλάμε στα παιδιά πριν κάνουμε προσευχή. Ας αφήσουμε με το δικό μας στόμα να μιλήσει ο Θεός. Κρυφό Σχολειό να γίνει η καρδιά μας, για να γίνουμε άνθρωποι του Θεού. Τότε θα γίνει Κρυφό Σχολειό το σπίτι μας, για να σωθούν τα παιδιά μας. Και αυτή η αγία Κρίση θα μας οδηγήσει στην Ανάσταση.»

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Η κρίση & οι ποικιλώνυμες φανερώσεις της