Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024, 4:35:19 μμ
Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017 13:44

Νοσοκομείο Κιλκίς: «Ανάσες» με πιστώσεις και προσλήψεις προσωπικού

Τρεις βραχνάδες είχε να αντιμετωπίσει το 2016 άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της η διοικήτρια του Νοσοκομείου Κιλκίς Μαρία Βλάχου: τον προϋπολογισμό – μινιατούρα της τάξης των 2,7 εκατ., τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας 25.000 παρεπιδημούντων στο νομό προσφύγων και την ερήμωση των οργανικών θέσεων προσωπικού καθώς με την απαγόρευση των προσλήψεων από το 2010 η πλάστιγγα  προσλήψεων – αποχωρήσεων έγειρε υπέρ των δεύτερων με αποτέλεσμα – γνωστά είναι άλλωστε από προγενέστερα ρεπορτάζ- να τίθενται σε κίνδυνο οι εφημερίες ακόμα και βασικών κλινικών του ιδρύματος.


Η κ. Βλάχου έδωσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μμε το μεσημέρι της Τρίτης 31 Ιανουαρίου περιστοιχιζόμενη από τον υποδιοικητή, υπεύθυνο για το Νοσοκομείο Γουμένισσας, Ιωάννη Τσαμαδιά, τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου Θεόδωρο Μπαλαμπανίδη και τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας Γιώργο Καρακώστα. Ήταν ουσιαστικά ένας απολογισμός πεπραγμένων και περιγραφή των μέτρων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου με κεντρικό όραμα: Νοσοκομείο με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.
Ξεκίνησε από τους …βραχνάδες: Με πολλή δουλειά και συνεργασία με το προσωπικό (γιατρούς και πάσης φύσεως εργαζόμενους) αξιοποίησε την εμπειρία, την διάθεση και το φιλότιμό τους   για εκ των ενόντων λύσεις σε επείγοντα προβλήματα. Αξιοποιήθηκε επίσης η διάθεση πολλών Κιλκισιωτών και φορέων αλληλεγγύης να προβούν σε δωρεές ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Στο ήδη επιβαρυμένο ίδρυμα  νοσηλεύτηκαν κατά το 2016  1.100 πρόσφυγες και η αναζήτηση πρόσθετης χρηματοδότησης απέδωσε καρπούς καθώς τα αρχικώς προβλεφθέντα 2,7 εκατ. τελικά ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ. Και το επίσης θετικό είναι ότι το 2017 ξεκινά με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Πληρώθηκαν επίσης και χρέη 3 εκατ. ευρώ από προμήθειες μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.
Προφανώς και οι πιστώσεις αυτές απέχουν πόρρω από το «πάρτι» της προ κρίσης εποχής και τα 19 εκατ. που δαπανήθηκαν κάποτε σε μια χρονιά. Αλλά καλύπτουν τα βασικά. Δεν παρέχουν ωστόσο, όπως εξήγησε η κ. Βλάχου, δυνατότητες ανάπτυξης του ιδρύματος.

Η διοικήτρια παρουσίασε την ενίσχυση του προσωπικού με αξιοποίηση διαφόρων προγραμμάτων ( έξι επικουρικοί γιατροί, προκήρυξη έξι θέσεων επιμελητών β’, 22 εργαζομένων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, επικουρικό προσωπικό 12 ατόμων από τον ΟΑΕΔ, εφτά ατόμων μέσω ΑΣΕΠ) ενώ υποβλήθηκαν και προωθούνται αιτήματα για πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού (δυο καρδιολόγων και ενός ορθοπεδικού)
Όπως εξάλλου σχολίασε η κ. Βλάχου και επικύρωσε στη συνέχεια ο διευθυντής της καρδιολογικής  Γιώργος Καρακώστας, η λύση είναι να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί κι όχι να διαιωνίζεται το καθεστώς των επικουρικών. Η κ. Βλάχου παρουσίασε διαγράμματα με τις κενές οργανικές θέσεις σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων όπου είναι ορατή και στον πλέον αδαή το τεράστιο χάσμα αναγκών-κάλυψης στον τομέα του «λοιπού προσωπικού»
Μέσα στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι, η ανάπτυξη όλων των κλινών και τμημάτων, η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, η λειτουργία αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τη σύνδεση με το δίκτυο Φυσικού Αερίου, ο ευπρεπισμός και εξοπλισμός των πλυντηρίων κα.
Ο  υποδιοικητής Ι. Τσαμαδιάς επικεντρώθηκε  στο Νοσοκομείο Γουμένισσας, αναφέροντας την ενίσχυση του προσωπικού και του προϋπολογισμού του ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε κάθε σκέψη για υποβάθμιση του ιδρύματος, για το οποίο οι προσπάθειες είναι η αναβάθμιση με την αύξηση των θέσεων ιατρών στην παθολογική και χειρουργική κλινική.
Ο κ. Μπαλαμπανίδης, εκ των εμβληματικών μορφών του ιδρύματος,  αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκ των ενόντων αντιμετώπιση του προσφυγικού από το Νοσοκομείο εξαίροντας το φιλότιμο και την προσφορά  των εργαζομένων αλλά και της τοπικής  κοινωνίας, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για δωρεές προς το ίδρυμα. Μάλιστα ο κ. Θ. Μπαλαμπανίδης επέμεινε στην αναγκαιότητας συνέχισης και ενίσχυσης του κύματος δωρεών πολιτών προς το Νοσοκομείο. Δεν θα υποκαταστήσουν την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει επαρκή περίθαλψη, αλλά οι δωρεές πολιτών μπορούν να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στην ακόμα στενότερη σύνδεση του ιδρύματος με την τοπική κοινωνία,   ανέφεραν τόσο αυτός όσο και η διοικήτρια Μ. Βλάχου.

Ο εκ των ιατρικών πυλώνων του Νοσοκομείου Κιλκίς και ο γιατρός που εκφράζει με τον εναργέστερο τρόπο το «Ιπποκράτειο ιδεώδες» καρδιολόγος Γιώργος Καρακώστας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το ίδρυμα με την κρίση και κυρίως με την έλλειψη προσωπικού και χρημάτων. Είναι γνωστά άλλωστε από τις επανειλημμένες αναφορές μας κατά το παρελθόν. Σημείωσε με ικανοποίηση ότι τον τελευταίο καιρό ήρθαν γιατροί, έγιναν  προσλήψεις σε βασικές κλινικές (χειρουργική, παθολογική κ.α.), αναπτύχθηκε η Μονάδα Νεφρού αλλά κατέγραψε την ανάγκη να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και τις δυσκολίες εξεύρεσης ειδικευόμενων γιατρών μετά το κύμα φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό και την προτίμηση όσων απομένουν σε νοσοκομεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.
Η κ. Βλάχου διαβεβαίωσε ότι οι απλήρωτες εφημερίες 2015 των γιατρών θα πληρωθούν σύντομα, όπως επίσης και απλήρωτα «νυχτέρια»  του 2014 για το νοσοκομειακό προσωπικό.
Σε ερώτησή μας γιατί δεν αξιοποιούνται οι χώροι (τεράστιοι όπως ανέφεραν όλοι) της τρίτης πτέρυγας, απάντησε ότι δεν βρήκε καμιά μελέτη και   επίκειται μετά την αναγκαία προεργασία  η μεταφορά της μαιευτικής – γυναικολογικής. Οι χώροι είναι τεράστιοι αλλά η Τρίτη πτέρυγα κατασκευάστηκε με τρόπο που δεν μπορεί να υποδεχθεί κλινικές, σχολίασαν οι κ. Βλάχου και Καρακώστας. Σημειώνουμε ότι στη θέση της μαιευτικής θα μεταφερθεί η παιδιατρική και στη θέση της τελευταίας θα μετακινηθούν οι διοικητικές υπηρεσίες.
Μέσα στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι, η ανάπτυξη όλων των κλινών και τμημάτων, η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, η λειτουργία αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τη σύνδεση με το δίκτυο Φυσικού Αερίου, ο ευπρεπισμός και εξοπλισμός των πλυντηρίων κα.