Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, 2:35:05 πμ
Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2013 20:13

Όμηροι στις στάνες

kthnotrofoi-solomonidhs
Είναι το πλέον «κλειστό» επάγγελμα και καμιά τρόικα δεν πρόκειται να το ανοίξει. Η κτηνοτροφία στον καιρό της κρίσης . Κανείς δεν μπορεί να μπει, λόγω του τεράστιου κεφαλαίου που χρειάζεται πια για να εγκαταστήσεις εκ του μηδενός μια στάνη , αλλά και κανείς δεν φεύγει. Κι αυτή είναι η ιδιορρυθμία: μένουν στο επάγγελμα γιατί δεν υπάρχει τίποτα έξω από αυτό που μπορεί να  δώσει μια νέα επαγγελματική διέξοδο.
Κάπως σαν όμηροι δηλαδή οι 1500 αιγοπροβατοτρόφοι και οι λιγότεροι από 100 αγελαδοτρόφοι του νομού.
Ο Χρήστος Σολομωνίδης από την Κορώνα και ο Στέλιος Ορφανίδης από το Μεταλλικό περιγράφουν τα αίτια της κατάπτωσης ενός παραγωγικού κλάδου, που κάποτε έθρεφε σχεδόν ολόκληρο το νομό.

Κακές πληρωμές
Ποια είναι η μεγαλύτερη πληγή σήμερα;
- Οi κακές πληρωμές. ΟΙ βιομηχανίες πληρώνουν με επιταγές  έξι και εφτά και οχτώ μηνών. Γάλα του Ιουλίου 2013 «πληρώθηκε» με επιταγή του Μαρτίου του 2014! Ποιον να πληρώσω με επιταγή Μαρτίου; Τους φόρους; Τα τέλη ή τα φάρμακα και τις ζωοτροφές; απαντά ο Χρήστος Σολομωνίδης.
- Ούτε να φύγει κανείς δεν μπορεί. Λόγω της κρίσης δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να δώσει μια άλλη διέξοδο. Είμαστε αιχμάλωτοι στις στάνες μας, συμπληρώνει ο Στέλιος Ορφανίδης.

Βοσκήσιμες εκτάσεις
Φέτος οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια καταιγίδα φόρων, τελών και της πρόσφατης  εμπλοκής με τις βοσκήσιμες εκτάσεις, που απειλεί με την εξαίρεσή τους από την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.
- Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση, αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι. Ξέρουμε ότι άλλοι έξι νομοί βρίσκονται στο «κόκκινο» με τους νέους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά αν εργάζονταν νωρίτερα θα έβρισκαν μια λύση. Να δανειστούμε εκτάσεις από νομούς όπου περισσεύουν. Πριν από καιρό μαζευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη κι εκεί από το ΟΠΕΚΕΠΕ μας είπαν πως φέτος δεν θα έχουμε πρόβλημα. Φύγαμε ήσυχοι και σε λίγες εβδομάδες προέκυψε ξανά το πρόβλημα, θυμίζει ο Στέλιος Ορφανίδης

Φορολογούν τις στάνες
Ωστόσο και μόνο το άκουσμα ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να φορολογήσει τις στάνες προκαλεί σύγκρυο. «Τι να φορολογήσει; Έχω 1500 τ.μ. στεγασμένο χώρο. Και μισό ευρώ να βάλλει φόρο, μας έχει κλείσει, δίνει τον τόνο ο Στέλιος Ορφανίδης.
Και σάμπως είναι αφορολόγητοι; Να ξεκινήσουμε από τον ΕΛΓΑ. Ογδόντα λεπτά στο κεφάλι πληρώνουν ασφάλεια. Και ουσιαστικά πρόκειται για φόρο, αφού ελάχιστοι εισπράττουν αποζημιώσεις.

Τα ίχνη της πάλης
- Στην αγελαδοτροφία πάλι μπορεί να πάρει κάποιος αποζημίωση. Σε εμάς σχεδόν είναι απαγορευτικό. Το παράδειγμα που θα σας πω είναι γεγονός, πραγματικό. Ήρθε ο λύκος κι έφαγε πρόβατα. Ειδοποιήσαμε τον ΕΛΓΑ , ήρθε ελεγκτής, έγδαρε το κεφάλι του προβάτου και είδε τα τραύματα από τα δόντια του λύκου. Περιμέναμε αποζημίωση. Και ήρθε το απορριπτικό έγγραφο του ΕΛΓΑ με δικαιολογία: Δεν διαπιστώθηκαν στο έδαφος ίχνη πάλης του προβάτου με τον λύκο! αφηγείται ο Στέλιος.
- Σε μένα πάλι ήρθε ο ελεγκτής, είδε τα κατασπαραγμένο πρόβατο και το απορριπτικό έγγραφο του ΕΛΓΑ είχε δικαιολογία: Δεν βρέθηκε το κεφάλι του προβάτου! Να ψάχνουμε μέσα στις ρεματιές για να βρούμε που άφησε ο λύκος το κεφάλι του προβάτου! συμπληρώνει ο Χρήστος Σολομωνίδης.

Δημοτικά τέλη
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου γίνεται η συζήτηση με τους δυο κτηνοτρόφους στα γραφεία των εφημερίδων μας. Νωρίτερα οι δυο τους πήγαν στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Κιλκίς για να ζητήσουν ελάφρυνση του τέλους βοσκής. Ευτυχώς βρήκαν ανταπόκριση. Στα μεγάλα κοπάδια πάνω από  150 αιγοπρόβατα το τέλος μειώθηκε από 70 λεπτά σε 42 λεπτά το κεφάλι. Και στα μικρά κοπάδια(μέχρι 150 κεφάλια) από 30 λεπτά σε 21 λεπτά/ κεφάλι.
Η απόφαση βέβαια αυτή μένει να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά είναι αισιόδοξοι πως θα περάσει. «Κανονικά έπρεπε η μείωση να γίνει εδώ και χρόνια, χωρίς να χρειαστεί να το θέσουμε εμείς.» λένε.
«Για μαντρί 1500 τ.μ. σε μια έκταση έξω από το Μεταλλικό, που δεν είναι πάνω σε δρόμο πληρώνω κάθε χρόνο δημοτικά τέλη 60 ευρώ και ΤΑΠ 20 ευρώ. Να ρωτήσω: Αυτά τα τέλη είναι ανταποδοτικά. Αλλά ποια υπηρεσία μας προσφέρει ο δήμος σε στάνες που βρίσκονται στην ύπαιθρο κι όχι σε κάποια οργανωμένη κτηνοτροφική ζώνη;» αναρωτιέται ο Στέλιος Ορφανίδης.
Αλλά τα παράπονα δεν σταματούν εδώ. Λέγαμε για την  φορολογία νωρίτερα. Ο Στέλιος Σολομωνίδης έχει εύκαιρο το «χαρτί» της εφορίας.  Για τα τρία τελευταία χρόνια (1011, 2012, 2013) μόνο για ΦΑΠ της στάνης πληρώνω κάθε χρόνο 315 ευρώ» λέει ο Στέλιος.

Φορολογία από
το πρώτο ευρώ
«Ο Κορασίδης μας είπε πως η νέα φορολογία ακινήτων δεν θα αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-κτηνοτρόφους. Και βλέπουμε τι γίνεται… Αλλά σάμπως αυτοί κυβερνούν…η τρόικα κάνει πια κουμάντο και μας χτυπούν από παντού» σχολιάζει ο Χρήστος Σολομωνίδης.
«Σήμερα ένας αιγοπροβατοτρόφος με τιμολόγια 100.000 ευρώ έχει κέρδος, ανάλογα με το πόσο καλή διαχείριση κάνει, από 10.000 έως 15.000 ευρώ. Και από την κυβέρνηση λένε πως θα φορολογήσουν από το ευρώ του τζίρου. Αν είναι έτσι, ας έρθουν να πάρουν τις στάνες μας, δεν αντέχουμε άλλο…» συμπληρώνει ο Στέλιος Ορφανίδης.

Έλεγχος από ιδώτες
κτηνίατρους
Κι αυτά είναι τα προβλήματα μόνο με την επαχθή φορολόγησή τους. Διότι υπάρχει και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος με τις ζωοτροφές, τα φάρμακα… «Λένε πως ο έλεγχος πλέον θα γίνεται από ιδιώτες κτηνίατρους. Κάθε κτηνοτρόφος θα πληρώνει για υπηρεσίες που παρείχε μέχρι τώρα το κράτος. Ποιος από εμάς αντέχει να δίνει κάθε χρόνο άλλα 2.000-3.000 ευρώ σε ιδιώτη κτηνίατρο;» ρωτά και μάλλον δεν θα πάρει απάντηση ποτέ ο Χρήστος Σολομωνίδης.
Κάπως έτσι η κάποτε ακμάζουσα αιγοπροβατοτρόφία στο ν. Κιλκίς περιορίστηκε σε μόλις 1500 κοπάδια. «Η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά τη συγκρατεί η κρίση, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος» επαναλαμβάνουν οι δυο κτηνοτρόφοι του νομού.
Που διαπιστώνουν πως σε λίγα χρόνια και η αιγοπροβατοτροφία θα έχει τα …καλά της αγελαδοτροφίας. Όπου έμειναν λιγότεροι από 100. Και καθώς νέοι δεν μπαίνουν στο επάγγελμα – μια στάνη για να στηθεί εκ του μηδενός χρειάζεται από 300.000 έως 500.000 ευρώ, εκτιμά ο Χρήστος Σολομωνίδης. Και τα αιγοπρόβατα θα αποτελούν εκθεσιακό είδος στους ζωολογικούς κήπους της χώρας.