Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, 7:41:53 πμ
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 22:43

Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Βοτανικού Κήπου Κρουσίων

votanikos-khpos2
Ημερίδα με θέμα τη διασφάλιση της λειτουργίας του Βοτανικού Βαλκανικού Κήπου Κρουσίων,  (ΒΒΚΚ), ο οποίος πλήττεται έντονα, λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών της χώρας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του επιμελητηρίου Κιλκίς, με πρωτοβουλία των φορέων: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ, ΟΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΙΛΚΙΣ και ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕ ΚΡΟΥΣΙΑ – ΠΑΙΚΟ.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η βουλευτής του Σύριζα κα Ειρήνη Αγαθοπούλου, εκπρόσωποι του Δήμου Κιλκίς,  η κα Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, εκπρόσωποι της ΑΝ.ΚΙ. Κιλκίς, του Επιμελητηρίου, καθώς και πολίτες που ανησυχούν και ενδιαφέρονται για το μέλλον του Βοτανικού Κήπου.  
Την κεντρική εισήγηση έκανε εκ μέρους την Κοινωνίας Πολιτών Ν. Κιλκίς ο πρόεδρός της Δημήτρης Αγαθόπουλος και στη συνέχεια η κα Μαλούπα αναφέρθηκε στην πορεία του κήπου, από την ίδρυσή του το 2001 έως σήμερα, στην παγκόσμια αναγνώριση που πέτυχε, στο έργο που επιτελεί, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε και σ’ αυτές που σήμερα αντιμετωπίζει.
Ακολούθησε συζήτηση και κατάθεση απόψεων από τους εκπροσώπους όλων των παριστάμενων φορέων κατά την οποία ασκήθηκε κριτική για τα όσα μέχρι σήμερα έχουν ή δεν έχουν γίνει σε σχέση με την λειτουργία και αξιοποίηση του Βοτανικού Κήπου, αλλά κατατέθηκαν και ιδέες και προτάσεις για την μελλοντική του πορεία.
Κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων που ακούστηκαν είναι η αναγνώριση της σημασίας του Κήπου σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των φυτογενετικών πόρων της χώρας μας, αλλά και για  τη δυνατότητά του να συμβάλει στην  έρευνα, στην πειραματική εφαρμογή, στην εκπαίδευση και  στην ευαισθητοποίηση ομάδων.
Να σημειωθεί ότι ο ΒΒΚΚ έχει ως στρατηγική του επιλογή την διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των αυτοφυών φυτών της Ελλάδας και των Βαλκανίων, και διατηρεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες γενετικού υλικού στη χώρα μας. Είναι από τους μεγαλύτερους κήπους στην Ελλάδα (310 στρ), εξαιρετικής ομορφιάς, αποτελούσε δε και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επιστημονικού ενδιαφέροντος.  Η σωστή αξιοποίηση του μπορεί να επιφέρει μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητάς του, δίνοντας ώθηση, μεταξύ άλλων, και στην ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικά στις μέρες μας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη και λειτουργία του, προτείνοντας μια εναλλακτική και φιλική προς το περιβάλλον δυνατότητα  ανάπτυξης, ως αντίποδα  στα σχέδια που υπάρχουν για την υλοποίηση μεταλλευτικής δραστηριότητας στην γύρω περιοχή των Κρουσίων. Σχέδια τα οποία απειλούν με ανεπανόρθωτη φυσική καταστροφή όλη την ευρύτερη περιοχή των Κρουσίων και όχι μόνο.   
Στο τέλος της ημερίδας διατυπώθηκε  η πρόθεση των συμμετεχόντων για την μεταξύ τους συνεργασία, ώστε μέσα από αυτή να προκύψει ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης του ΒΒΚΚ που θα διατηρήσει ζωντανούς όλους τους τομείς δραστηριοποίησης  του, και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των δράσεων εκείνων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του και ίσως και την οικονομική του αυτοτέλεια.  Αυτό που χρειάζεται είναι η προβολή και αξιοποίηση των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων που ο κήπος έχει.
Από τη μεριά των τριών φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως οι όποιες επιλογές ανάπτυξης σήμερα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στο  περιβάλλον και με εξασφάλιση της αειφορίας. Περιμένουνε την άμεση λήψη από τη μεριά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των πρωτοβουλιών εκείνων που θα ανοίξουν το δρόμο για την υλοποίηση όσων μέσα από την ημερίδα αναδύθηκαν ως εφικτά και πραγματοποιήσιμα σχέδια.