Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, 7:42:25 μμ
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 22:43

Στην Agrotica Περιφέρεια και Χρήστος Γκουντενούδης

gkountenoudhs-agrotica
Στην 25η AGROTICA, τη μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση των επαγγελματιών αγροτών, που παρουσιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου, προωθεί την Αγροτική Ανάπτυξη και αξιοποιεί τα νεότερα δεδομένα της Τεχνολογίας και της Επιστήμης, παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς και Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γκουντενούδηςπου διεξήχθη από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2014, στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO-ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γκουντενούδης παρέστη στα εγκαίνια που τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης μαζί με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου και τον Περιφερειάρχη Κ.Μ. κ. Τζιτζικώστα, ενώ στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης μίλησε στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με θέμα «Νέα Κ.Α.Π.: Πρωτογενής Παραγωγή και ο ρόλος των γεωτεχνικών», αναπτύσσοντας τις θέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.
«Ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής μας και η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας αποτελούσε πάντα έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής μας. Βασική προτεραιότητα στο νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό μας ήταν η αποτελεσματική προώθηση της αγροτικής παραγωγής, η ουσιαστική στήριξη και ενθάρρυνση των παραγωγών και των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας και η ανάδειξη της υψηλής ποιότητας και της ανταγωνιστικής αξίας των εκλεκτών παραδοσιακών μας προϊόντων, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στις διεθνείς αγορές.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά.  
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 75% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών.
Αντίστοιχα, στην περιοχή μας παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.
Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουμε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα Ροδάκινα Νάουσας, τα Ακτινίδια Πιερίας, το Ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.    
Το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 20%. Μάλιστα, ο πρωτογενής μας τομέας συμμετέχει κατά 20,8% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας.
Ταυτόχρονα, είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγική δραστηριότητα και η πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.
Ουσιαστικά, ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική οικονομία, αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο στόχος μας λοιπόν, είναι, να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα γερά θεμέλια που διαθέτουμε,
Να κεφαλαιοποιήσουμε την ισχυρή δυναμική του αγροτικού τομέα,
Να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, για να μπορέσουν τα αγαθά και τα προϊόντα της μακεδονικής γης, να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο έδαφος, στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές» είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Γκουντενούδης στην ενδιαφέρουσα ομιλία και συνέχισε:
«Όπως γνωρίζεται, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε ως κεντρικό ζήτημα για τη νέα προγραμματική περίοδο, την δημιουργία 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων.
Μάλιστα η εισήγηση μας έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Καταθέσαμε όμως, σε κεντρικό επίπεδο, ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, και την πρόταση να καταρτιστούν αντίστοιχα από τις Περιφέρειες, 13 χωριστά Περιφερειακά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία θα βασίζονται στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου αλλά ταυτόχρονα θα τον εξειδικεύουν στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των Περιφερειών.
Η πρόταση για 13 χωριστά Περιφερειακά Προγράμματα δεν ανταποκρίνεται μόνο στις αρμοδιότητες, όπως απορρέουν από το θεσμικό ρόλο των κεντρικών και περιφερειακών αρχών αλλά εξυπηρετεί και την ορθολογική διαχείριση των πόρων γιατί στα 13 Περιφερειακά Προγράμματα θα αποτυπώνονται στόχοι, προτεραιότητες και αντίστοιχη κατανομή πόρων προσαρμοσμένα στις χωρικές-τοπικές ιδιαιτερότητες  και όχι σε οριζόντιες πολιτικές.
Κάθε Περιφέρεια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τις δικές της ανάγκες και προτεραιότητες, τα δικά της πλεονεκτήματα.
Έχουμε λοιπόν, καλύτερη και βαθύτερη γνώση των προτεραιοτήτων για τον τόπο μας.
Μπορούμε να σχεδιάσουμε να εξειδικεύσουμε και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης».