Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, 6:35:25 μμ
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 00:11

Στις καρδιές παραμένει το ΠΑΣΟΚ

saxinidhs-pasok
«Είμαστε στο πέμπτο υπόγειο και ανεβαίνουμε. Κι όσο θα ανεβαίνουμε τόσο θα πυκνώνουν οι πολίτες τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Χρέος μας στο συνέδριο είναι να αποσαφηνίσουμε το ιδεολογικό μας πλαίσιο ως κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.Πρέπει να πούμε αλήθειες στο λαό. Δεν τα κάναμε όλα σωστά από το 1974 μέχρι σήμερα. Αλλά οι κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές μας δικαιώθηκαν. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι τα γνωρίζουμε όλα. Γι’ αυτό και ο διάλογος με τους πολίτες είναι εξαιρετικά χρήσιμος για να συνθέσουμε στο συνέδριο τις επί μέρους απόψεις και προτάσεις..Πολλοί ψηφοφόροι έχουν  το ΠΑΣΟΚ στην καρδιά τους αν και το χέρι τους επέλεξε άλλο κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Στόχος μας είναι να τους πείσουμε με την πολιτική μας στις επόμενες εκλογές να συστοιχηθεί το χέρι με την καρδιά….»

Ο Φίλιππος Σαχινίδης  εκπροσώπησε  την κομματική ηγεσία στη νομαρχιακή συνέλευση του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς. Δυο τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα: Για δεύτερη συνεχή διαδικασία διαλόγου καταγράφηκε  πυκνή προσέλευση στελεχών του Κινήματος – το αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου αποδείχτηκε μικρό καθώς υπήρχαν πολλοί όρθιοι- και ο αυτοκριτικός λόγος του Φ. Σαχινίδη.
Σημαντικό τμήμα του διαλόγου καθώς το ζήτημα τέθηκε εξαρχής από τον συντονιστή της ΝΕ Λεωνίδα Δημητριάδη αλλά και από τον ίδιο τον Φ. Σαχινίδη ήταν η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Ζήτημα που απασχόλησε πολλά στελέχη που μίλησαν.
Φάνηκε και από όσα είπε καταληκτικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών ότι η αγωνία και η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα αφενός με τη συμμετοχή του να εξασφαλίσει τη σωτηρία της χώρας ως στρατηγική του επιλογή, αλλά και να καταστήσει διακριτό το ιδεολογικό του στίγμα ώστε να μην καρπωθεί ο Σαμαράς και η Ν.Δ. το πολιτικό όφελος στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ να υφίσταται μόνο την φθορά.
Δυο σημεία από την ομιλία του κ. Σαχινίδη αξίζουν ιδιαίτερη μνεία: Η εκτενής εξήγηση γιατί δεν κατέστη δυνατή η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, απαντώντας και σε ερωτήματα στελεχών. Συνέκλινε στο συμπέρασμα και ως ίδια εμπειρία ότι δεν συνιστά κυρίως πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων – γιατί ένας υπουργός Οικονομικών να θέλει να φορολογήσει μισθούς και συντάξεις και να καταστεί έτσι αντιδημοφιλής στους συντριπτικά πολλούς κι όχι τους λίγους που φοροδιαφεύγουν; αναρωτήθηκε- αλλά στη διοικητική δυσκαμψία και ανικανότητα.
 Δυσκαμψία και ανικανότητα και διαφθορά που ενέχονται, όπως είπε,  και σε πολλές ακόμα στρεβλώσεις επικαλούμενος  ως πρόσθετο παράδειγμα την αγκύλωση και την εξοργιστική καθυστέρηση στην έγκριση και υλοποίηση επενδύσεων παρότι έχει νομοθετηθεί πλήθος αποφάσεων που επιβάλλουν την άρση των γραφειοκρατικών προσκομμάτων.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαχινίδης άσκησε κριτική τόσο στη Ν.Δ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη μεν Ν.Δ. διότι με την αντιμνημονιακή της πολιτική και την έλλειψη συναίνεσης – σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που χρειάστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία)  η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων επιτεύχθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα-  στα δυο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ συνέβαλε ώστε να καταστεί δυσβάστακτο το κοινωνικό βάρος των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.
Και στο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε βαρύτατες ευθύνες για την πολιτική νομιμοποίηση της βίας στην χώρα, μια τακτική μυωπική που οδήγησε και στην εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και μέσα στη Βουλή.
Τέλος καυτηρίασε  και την πολιτική των Ανεξάρτητων Ελλήνων που δηλητηριάζουν με θεωρίες συνωμοσίας τη ζωή της χώρας.

Αυτοκριτική για τη συνολική πορεία
Τα κάναμε όλα σωστά στο ΠΑΣΟΚ; Όχι. Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου θυμάμαι τις διαγραφές στελεχών που εξέφραζαν διαφορετική προσέγγιση στα θέματα. Αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αποκηρύξαμε τις προτάσεις Σπράου που προειδοποιούσε για την επερχόμενη θύελλα στο ασφαλιστικό,. Αργότερα το ίδιο έπραξε κι ο Σημίτης με τις προτάσεις Γιαννίτση.
Και το κυρίαρχο. Μετά το 2001 όταν ενταχθήκαμε στη ζώνη του ευρώ, συνεχίσαμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην άλλαξε τίποτε. Οι υπουργοί Οικονομικών έδιναν αυξήσεις χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα. Και έστειλαν το λογαριασμό σε μένα ως υπουργό Οικονομικών, όταν φτάσαμε να μην έχουμε νε πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.
Ο κ. Σαχινίδης επανέλαβε ότι αποδείχθηκε εσφαλμένη  η μη αποδοχή της πρότασης Βενιζέλου την άνοιξη του 2010 να ζητηθεί από την Βουλή αυξημένη πλειοψηφία στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά την ενέταξε στο ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής «Πρέπει να καταλάβουμε και την άλλη άποψη: Είχαμε το δικαίωμα εφόσον δεν καταγραφόταν κοινωνική και πολιτική συναίνεση να οδηγήσουμε την χώρα στις εκλογές και στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία;» αναρωτήθηκε.
Ως σημαντικότερο όμως σφάλμα των πολιτικών του παρελθόντος των κυβερνήσεων του ΠΟΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αλλά και ως τη μεγάλη πρόκληση των καιρών αναγόρευσε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. « Κυρίαρχος στόχος  είναι η αύξηση της παραγωγής. Πρώτα θα παράξουμε ως χώρα κι ύστερα θα ασκήσουμε πολιτικές διανομής του πλούτου και του προϊόντος που θα παραχθεί. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να ασκήσουμε πολιτικές ενθάρρυνσης και ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων κυρίως νέων επιστημόνων ώστε να αντιμετωπίσουμε το σύγχρονο καρκίνωμα της εξόδου από την χώρα του σημαντικότερου κεφαλαίου της χώρας, των νέων επιστημόνων που αναζητούν αλλού το μέλλον τους»

Τοποθετήσεις στελεχών
Πλούσια ήταν και η θεματολογία στις τοποθετήσεις στελεχών του Κινήματος. Μίλησαν οι κ. Αργυρώ Μπλάτση, Αχιλλέας Καλεμκερίδης, Στάθης Μακρίδης, Δημήτρης Ιωαννίδης, Νίκος Τερζενίδης, Δημήτρης Τσιρόπουλος, Νίκος Τερζής,  Γιώργος Περπερίδης, Γιάννης Ζαγγότης, Γιώργος Φραγγίδης, Ηλίας Χαραλαμπίδης, Αντωβνία Κέζου, Γιώργος Ρωμανίδης, Θανάσης Γραμματικόπουλος, Γρηγόρης Παναγιωτίδης και Σταμάτης Παυλίδης.

Ένταση και φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε όταν ο Νίκος Τερζής, χαρακτήρισε πολιτικό μόρφωμα το σημερινό ΠΑΣΟΚ για να προκαλέσει την αντίδραση του Φίλιππα Σαχινίδη (ζήτησε να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό καθώς με τον όρο αυτό αποκαλείται μόνο η Χρυσή Αυγή) αλλά και άλλων στελεχών που απαίτησαν από τον ομιλητή να αποχωρήσει αφού κι ο ίδιος αυτοπροσδιορίστηκε ως «εκτός ΠΑΣΟΚ».