Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, 7:46:18 πμ
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 20:21

Στον απόηχο της μνήμης του Γρηγόρη Αυξεντίου

akritas
Κάθε χρόνου τέτοιες μέρες, ερχόμαστε κοντά σου, για να μπολιάσουμε το νοσηρό μας αίμα, με λίγο καθάριο απ’ το δικό σου. Τιμή σ’ αυτούς που πάνω απ’ όλα έχουν στην καρδιά τους, την πιο γλυκιά μάνα όλου του κόσμου, που έχει ατίμητα κάλλη και δεν εξαγοράζονται με όλο το χρυσάφι του κόσμου,όπως εσύ Γρηγόρη. Έδωσε για την πατρίδα του, την Κύπρο, ό,τι πολυτιμότερο είχε στη ζωή, την ίδια την ζωή του, στις 3-3-1957 (σημειωτέον πως η Κύπρος μέχρι το 1960 ήταν αποικία των Άγγλων).
Ιδού και η παρακαταθήκη του Γρηγόρη: Είτε ζήσουμε, είτε πεθάνουμε, ένα θα είναι το έπαθλο του αγώνα μας, για νεκρούς και ζώντας, Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ. Ένα άπιαστο όνειρο, που παραμένει στα αζήτητα. Τέτοιες προσωπικότητες εκπροσωπούν ήρωες που πολεμούν σαν Έλληνες.  Στα 29 του μπήκε στο άλμπουμ των αθανάτων.
«Καλή λευτεριά να μου ευχηθείς πάτερ» απήντησε στον ιερέα, που ευχήθηκε στους νεόνυμφους «να ζήσετε», στις 10 Ιουνίου 1955, στην κατεχόμενη σήμερα Ι. Μονή Αχειροποιήτου, όταν παντρεύτηκε την χωριανή του Βασιλική.
ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ: Σε είπαν βομβιστή, σε είπαν τρομοκράτη, όμως σε κανένα δε χαρίζεται το σύμβολο της λευτεριάς, κερδίζεται με αγώνες, ή γίνεσαι στάχτη και χάνεσαι μαζί του, όπως εσύ Γρηγόρη. Τότε που μύριζε η ανοιξιάτικη αύρα του καιρού και της πατρίδος σου. Μόνο που εσύ δεν χάθηκες και κυριαρχείς στις καρδιές μας.
Καθένας που περιγράφει την Ιστορία ενός ανθρώπου, σχεδόν πάντα υπερβάλλει. Για τον Γρηγόρη ότι και να πούμε δεν φθάνει. Ακόμη και οι λέξεις της Ελληνικής Γλώσσας, της πλουσιότερης του κόσμου, φαντάζουν φτωχές για την απόδοση της αλήθειας.
Χαλκοκαμωμένη και ζηλευτή νήσος της Αφροδίτης, με τα σμαραγδένια παράλια σου, σκύψε λίγο να δεις τα παιδιά σου κι’ αν είναι να σε φροντίσουν, θα την κάνουν με καμάρι και υπερηφάνεια αυτήν την χάρη, απ’ τις παρακαταθήκες του Διγενή, του Ευαγόρα, του Αυξεντίου, του Σολωμού, του Ισαάκ, του Τάσου Παπαδόπουλου και των άλλων παιδιών σου.
Φτιαγμένη από χαλκό, για να μη σε αλλοιώνουν τα αχαλίνωτα κύματα της Μεσογείου.
Από το Κιλκίς με σεβασμό:
Ω! Κύπρος μας περήφανη, της Αφροδίτης νήσος
Δε σε ξεχνάμε εμείς ποτέ. Γιατί σαι αδελφωμένη νήσος.
Αυτός ο επάρατος «Ιός της κρίσης» χτύπησε παντού και γιαυτό, δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, όση θα’ πρεπε, σε τέτοιες εκδηλώσεις. Χτύπησε, οικονομία, πολιτική, ηθική και σχεδόν όλες τις ανθρώπινες φάσεις της ζωής. Όμως, κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει ν’ αλλάξει, αλλιώς, τότε η πίκρα για την κυρίαρχη αδικία και την εξαθλίωση θα αιωρείται για πολλά χρόνια, δίχως απόηχο ελπίδας, πράγμα που απευχόμαστε όλοι. Όμως, ουδέν κακό αμιγές καλού. Πιστεύω πως η τέχνη, η πρόοδος και ο πολιτισμός  κατ’ επέκταση, είναι τα πρώτα θύματα, αλλά και ο πρώτος παράγοντας, η ελπίδα θα λέγαμε, που ενεργοποιεί ξανά τους ανθρώπους, ανοίγοντας κρυμμένες δικλείδες, που δίνουν ιδέες για να χτίσουν ξανά το μέλλον τους. ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ.
Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια, χρειάζεται συστράτευση όλων, δεν περισσεύει κανείς. Συγκροτημένοι και συγκρατημένοι για την Ανατολή νέων και καλών ημερών, να χτίσουμε αν όχι έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο, τον καλύτερο, τον υποφερτό, τον αξιότιμο.  Να χτίσουμε το: ΕΥ ΖΗΝ του Αριστοτέλη.Κύπριοι φοιτητές στην προτομή του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Ακρίτα Κιλκίς

Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
Την 6-4-2014 στον Ακρίτα Κιλκίς έγινε το ετήσιο μνημόσυνο του Κύπριου αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α και αητού του Μαχαιρά Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου, χοροστατούντος του πατέρα Κωνσταντίνου.
Τίμησαν την τελετή με την παρουσία τους.
1. Δήμαρχος Λύσης Αμμοχώστου κ. Συμεών Παστός.
2. Κυπριακή Εστία
3. Πρόεδρος Κυπρίων Βορείου Ελλάδος κ. Παντελής Παντελίδης
4. Περιφερειακός σύμβουλος κ. Ανδρέας Βεργίδης
5. Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κ. Νικ. Ιντζέλης, Αντ. Μανουσαρίδης, Κων/νος Παπαδάκης.
6. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Κ. Γιαννόπουλος.
7. Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κιλκίς κ. Βούλα Ποζίδου.
8. Τοπικού συμβουλίου Ακρίτα κ. Αθηνά Ευφραιμίδου.
9. Τοπικού συμβουλίου Δροσάτου  κ. Σάββας Γεωργιάδης.
10. Υποψήφιος Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Σισμανίδης
11. Πρώην Δήμαρχος Δοϊράνης κ. Γεώργιος Καλπακίδης.
12. Πρόεδρος Γ.Υ.Ε.Ν. Κιλκίς κ. Γεώρ. Βαρδάκας.
Για τη ζωή και το έργο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου αναφέρθηκαν: Ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Ιντζέλης, ο Δήμαρχος Λύσης κ. Συμεών Παστός, ο πρόεδρος Κυπρίων Βορ. Ελλάδος κ. Παντελής Παντελίδης, η μαθήτρια γυμνασίου Εύα Παπαδοπούλοπυ από τον Ακρίτα.
Η τελετή έληξε με σιγή ενός λεπτού και την απαγγελία  του εθνικού ύμνου. Στους παρεστώτες μοιράστηκαν εδέσματα και αναψυκτικά.
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Φαναριώτης