Τρίτη, 14 Μαΐου 2024, 5:17:29 πμ

Κόσμος

Παρέλυσε η Βενεζουέλα κατά 85%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αντιπολίτευσης που κάλεσε σε γενική απεργία.

Διαφορετική η εικόνα που δίνει ο πρόεδρος Μαδούρο: η απεργία απέτυχε, η χώρα λειτούργησε.
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 08:50

«Ωρα μηδέν» για τη Βενεζουέλα

Συντάκτης:
Εχοντας πάρει θάρρος από την μαζική συμμετοχή στο συμβολικό δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κήρυξαν την «ώρα μηδέν» για τη Βενεζουέλα, μια αντικυβερνητική εκστρατεία με διαδηλώσεις στους δρόμους και μια 24ωρη εθνική απεργία, εν όψει της 30ής Ιουλίου.
Αφού εξέτισε εννέα χρόνια στη φυλακή για ένοπλη ληστεία, ο Ο.Τζέι Σίμπσον, το είδωλο του αμερικανικού ποδοσφαίρου, θα αφεθεί ελεύθερος τον Οκτώβριο αφού η επιτροπή που εξέταζε το αίτημά του δέχτηκε να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.
Στη διαμάχη με τη Ρώμη για το προσφυγικό επανέρχεται η Βιέννη, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς - υποψήφιο καγκελάριο με το μεγαλύτερο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές- να καλεί την Ιταλία να «σταματήσει» τις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ιταλικά νησιά στη χερσόνησο -και από εκεί, βορειότερα στην Ευρώπη.
Χειροπέδες περάστηκαν σε πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσαν στο Διαδίκτυο βίντεο που τον εμφάνιζαν να χτυπά ή να σημαδεύει με όπλο αιμόφυρτους άνδρες.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, μετά την κατακραυγή, διέταξε τη σύλληψη του πρίγκιπα και την παραμονή του υπό κράτηση μέχρι να δικαστεί.
Η τουρκική κυβέρνηση είπε πως θα δώσει τη «δέουσα απάντηση» στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τις οποίες η Άγκυρα χαρακτήρισε ένα απαράδεκτο παράδειγμα της μονομερούς συμπεριφοράς των γερμανικών αρχών -και υποβάθμισε ως «εσωπολιτικό παιχνίδι» εν όψει των εκλογών.
Το πολωνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε, όπως αναμενόταν, και το νομοσχέδιο που θέτει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης το Ανώτατο Δικαστήριο -και τώρα μένει ο πρόεδρος να κυρώσει ή να ασκήσει βέτο στους νόμους που, συνδυαστικά, υποτάσσουν τη Δικαιοσύνη στην εκτελεστική εξουσία.
Περισσότεροι από 3.000 πυροσβέστες επιχειρούν την Πέμπτη να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που μαίνεται στην κεντρική Καλιφόρνια με τις φλόγες να έχουν ήδη καταστρέψει 29 κτίσματα και να έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ απειλούν πόλεις έξω από το Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι.
Υπό πάνοπλους αστυνομικούς που φρουρούσαν το εύρημα, τα τελωνεία του Αμβούργου παρουσίασαν στις κάμερες το φορτίου που κατέσχεσαν από φαινομενικά αθώα πλοία: Συνολικά 3,8 τόνοι κοκαΐνης, που υπολογίζονται ότι θα έπιαναν στο δρόμο περίπου 800 εκατ.
Ο Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά παραδέχτηκε ότι έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, αγγίζοντας το μπράτσο της βασίλισσας Ελισάβετ στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Λονδίνο, παρότι διευκρίνισε ότι επρόκειτο για χειρονομία αβροφροσύνης.

Ο Ντέιβιντ Τζόνστον, ο εκπρόσωπος της βασίλισσας στον Καναδά, όπου εκείνη είναι αρχηγός του κράτους, παραβίασε και εκείνος- όπως είχε κάνει η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα- τους άγραφους κανόνες συμπεριφοράς όταν συναντήθηκε με τη βασίλισσα.