Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 3:49:22 πμ
etpa
Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 22:34

“8 Γυναίκες” από το Γυναικόκαστρο

Συντάκτης:

Μια συλλογική πρωτοβουλία γυναικών από ένα χωριό του Κιλκίς κυκλοφορεί με τη βοήθεια γαλακτοβιομηχανίας ένα γάλα με ονομασία προέλευσης
8 Γυναίκες (γαλλικά: 8 Femmes) ένας τίτλος μιας επιτυχημένης ταινίας, μιας μαύρης κωμωδίας μυστηρίου, που «βγήκε» στις ελληνικές αίθουσες στις 5 Απριλίου 2002. Στη ταινία που βρήκε ανταπόκριση στο κοινό πρωταγωνιστεί η αφρόκρεμα των γυναικών του γαλλικού σινεμά, ανάμεσα στις οποίες οι Κατρίν Ντενέβ, Φανί Αρντάν, Ιζαμπέλ Υπέρ και Εμμανουέλ Μπεάρ.


Την ταινία υπογράφει ο σκηνοθέτης Φρανσουά Οζόν που δούλεψε πάνω στη στέρεα βάση ενός σεναρίου που αποτελεί διασκευή του θεατρικού έργου του Ρομπέρ Τομά "8 Γυναίκες Κατηγορούνται", το οποίο έχει ανέβει με επιτυχία στη σκηνή και στην Ελλάδα.
16 χρόνια μετά, ο τίτλος της ταινίας ταιριάζει γάντι σε μια συνεργατική πρωτοβουλία γυναικών – μια συλλογική παραγωγική προσπάθεια σε ένα χωριό 20 χιλιόμετρα μακριά από το Κιλκίς: Το Γυναικόκαστρο. Γυναίκες, λοιπόν, από το Γυναικόκαστρο. Οι τελευταίες ή για την ακρίβεια οι μέντορες τους επέλεξαν να ονομάσουν το γάλα τους «8 Γυναίκες».
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η Αντιγόνη, η Κούλα, η Κρυσταλλία, η Λαμπρινή, η Σύλβια και η Χριστίνα και μαζί τους, η Δέσποινα και η Ερασμία είναι οι “8 Γυναίκες”, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν τις “Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου”.
Οι έξι από αυτές προέρχονται από τον κλάδο της κτηνοτροφίας -δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραγωγή γάλακτος και εκτρέφουν τις δικές τους αγελάδες με τον πιο φυσικό τρόπο- και οι δύο άλλες -οι μόνες εκτός χωριού- προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων και η παρουσία τους στο κοινό σχήμα λειτούργησε ως καταλύτης.

Η αγάπη των 8 γυναικών για το φρέσκο γάλα καθώς και η οικογενειακή τους παράδοση, τις ώθησαν να δημιουργήσουν μία ΙΚΕ, με έδρα το Γυναικόκαστρο στο Κιλκίς. Τα κριτήρια ένταξης στην ένωση ήταν αυστηρά, ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν στην ελληνική οικογένεια φρέσκο γάλα μόνο από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η συνέχεια έχει και αυτή την αξία της. H συλλογικότητα “Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου” κατάφεραν να συνάψουν μια συμφωνία συνεργασίας με την ΜΕΒΓΑΛ. Η τελευταία δέχθηκε να παραλαμβάνει το γάλα με την ονομασία προέλευσης, να το συσκευάζει και να διανέμει μέσω του δικτύου της. Οι γυναίκες από την άλλη κράτησαν και θα κρατήσουν την αυτονομία τους μέσα από την προώθηση της δικής τους φίρμας και έχουν σταθερή διέξοδο για το γάλα τους και θα εισπράττουν από τη πώληση του προϊόντος.
Και όπως έγραψαν και οι γυναίκες στο facebook: «Μαζευτήκαμε ενωμένες, γιατί κάνουμε αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια, με πολλή αγάπη, με φροντίδα, με σεβασμό. Φτιάξαμε την ένωση ''Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγών Γυναικόκαστρου" για να παράγουμε το καλύτερο γάλα, φτιαγμένο από μητέρες για άλλες μητέρες».
Πηγή: Πρώτο Θέμα , στοιχεία από Voria.gr

Έκθεση εικόνων