Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 1:15:30 πμ
etpa

Αρθρογραφία

Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 21:51

Η Μάχη των Αντριαλών

Συντάκτης: Eidisis.gr

Του Νίκου Κουζίνη.

Είχαν περάσει δύο χρόνια ακριβώς από την μάχη των Βρυσακίων ( 15 Ιουλίου 1821) και ένας χρόνος περίπου από τον θάνατο του Αγγελή Γοβιού.
Αρχηγός της Ευβοϊκής επανάστασης δεν υπήρχε και ο Καπουδάν Πασάς το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Η μόνη αντίσταση που υπήρχε είχε έδρα το Δερβένι και έκανε ανταρτοπόλεμο σε όλη τη γύρω περιοχή.

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 19:35

Κύπρος 20.7.2021

Συντάκτης: Eidisis.gr

Βιώνουμε μαύρες και οδυνηρές ημέρες της ιστορίας μας. 20,7,2021-20,7,1974. Αττίλας στην Κύπρο μας, 47 χρόνια, ένας διαρκής πόνος για την Κύπρο μας. Ένα κράτος με τρείς κακές πρωτιές.... Έχει πρωτεύουσα στα δυο χωρισμένη, έχει φυλακή με μοναδικά μνήματα. (Λευκωσία). Έχει και πόλη (φάντασμα). Αμμόχωστος, από 30 χιλιάδες κόσμο, ζουν μόνο, γάτες, σκυλιά και ποντίκια.

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 19:32

Μήπως πρέπει να απαντήσουν οι ψυχολόγοι;

Συντάκτης: Eidisis.gr

Του Νίκου Κουζίνη.

Τελευταία η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο ειδεχθές φαινόμενο δολοφονιών γυναικών από τους συντρόφους τους, που πλέον σαν φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως γυναικοκτονία.
Η ηλικία των δολοφόνων γύρω στα 30 με 35 έτη. Δηλαδή γεννημένοι από το 1985 και εντεύθεν.

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 09:16

Tι μας δίδαξαν τα δύο χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας

Συντάκτης: Eidisis.gr

Γράφει η Καλλισθένη Πάκα.

Συμπληρώθηκαν πια δυο ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα που κέρδισε δια των εκλογών  την εμπιστοσύνη του λαού η Νέα Δημοκρατία.

Από τότε ο λαός έχει την αίσθηση πως κυβερνά η λογική.

Τα οφέλη της χώρας από μια περίοδο διακυβέρνησης, συνήθως αποτιμώνται με δείκτες  όπως:  ΑΕΠ, ρυθμός ανάπτυξης, έλλειμα και χρέος, ισοζύγιο πληρωμών, ανεργία, ανταγωνιστικότητα, διαθέσιμο εισόδημα,  κ.ο.κ.

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 18:57

Νικόλαος Ξανθόπουλος

Συντάκτης: Eidisis.gr

Γιος του Θουκυδίδη – Δούκα Ξανθόπουλου και της Γεωργίας Τηλιακού, με ρίζες από Κιλκίς και Κάλυμνο. Ξεκινώντας ως μαθητής του Β' Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, γνωστού ως "Ντάνεφ", τελειώνει το εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Κιλκίς και έχοντας πρότυπά του δύο Καλύμνιους γιατρούς, τον παθολόγο Αθανάσιο Τηλιακό και τον χειρουργό Ιωάννη Ορφανό, οι οποίοι από τις δεκαετίες του '50 ασκούσαν ιατρική στο ακριτικό Κιλκίς, συνεχίζει ως φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ' όπου και αποφοιτά.

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 19:27

Το αρχαιότερο των επαγγελμάτων στο Κιλκίς – Μέρος ΙΙΙ

Συντάκτης: Eidisis.gr

Του Θανάση Βαφειάδη.

Τη δεκαετία του 50 δημιουργήθηκε ένα συγκρότημα με τρεις οίκους ανοχής στη δυτική έξοδο της πόλης μας προς το Μεταλλικό, δίπλα στο στρατόπεδο «Καμπάνη». Πού ακριβώς ήταν; Εκεί που τελειώνει η περιτοίχιση του στρατοπέδου υπήρχαν τότε τα στρατιωτικά πλυντήρια. Από σημείο αυτό ξεκινούσε ένας δρομίσκος που έφτανε στο πρώτο σπιτάκι και στη συνέχεια υπήρχε μια μεγάλη αδιαμόρφωτη αλάνα, όπου βρίσκονταν άλλοι δυο οικίσκοι.

Η κοινοτική νομοθεσία και η Πολιτική Συνοχής συμβάλλουν στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην Ελλάδα.

του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Μία από τις πιο σημαντικές συμβολές των ευρωπαϊκών πολιτικών και ιδίως της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ στη χώρα μας, που συχνά υποτιμάται, είναι η αλλαγή που έχει συμβεί στα θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδίως στην ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή στη μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε.

Πώς δύο πετυχημένα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας παράγουν τεχνογνωσία για όλη την Ελλάδα.

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Το πιο γνωστό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας της ΕΕ, το Interreg, που έκλεισε ήδη τριάντα χρόνια συνδρομής στις περιφέρειες των κρατών μελών που συνορεύουν με άλλα κράτη, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος και ειδικά στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων με την ανακύκλωση και προώθησης της κυκλικής οικονομίας, με λιγότερη κατανάλωση πόρων και επαναχρησιμοποίηση υλών και υλικών.

Του Νίκου Κουζίνη.

Καταστροφική πολεμική επιχείρηση των Ελλήνων κατά των Οθωμανών, σε μια δύσκολη περίοδο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Διεξήχθη στις 24 Απριλίου 1827, την επομένη του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην περιοχή Ανάλατος (σημερινή Νέα Σμύρνη), με σκοπό τη διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης από τις δυνάμεις του Κιουταχή.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Πέρασαν 108 χρόνια από τον θάνατο του Ήρωα των Ηρώων του Ταγματάρχη Βελισσαρίου, την 13η Ιουλίου 1913 στη μάχη των στενών Κρέσνας.
Ξεφυλλίζοντας το αρχείο μου, θα αναφερθώ, για ένα σημαδιακό όνειρο εγγονού διασωθέντος Εύζωνά του, το οποίο θα διαβάσετε αυτούσιο παρακάτω.

Σελίδα 1 από 277