Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, 5:22:26 πμ

Κόσμος

Σε σημερινό πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τίτλο «Η κληρονομιά του Πορθητή» η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι δεν υπάρχει μεν πρακτική αναγκαιότητα χρήσης της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, εντούτοις είναι τεράστια η συμβολική σημασία της αξιοποίησής της: «Ο Ερντογάν αυτοπροβάλλεται ως κληρονόμος του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης σουλτάνου Μωάμεθ του Β', ως θριαμβευτής επί του Χριστιανισμού και προστάτης των μουσουλμάνων.

«Με θλίψη» η γερμανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας την Παρασκευή για την Αγία Σοφία, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας τόνισε ότι αυτή η εκκλησιά έχει μια «τεράστια» πολιτιστική ιστορική και θρησκευτική σημασία, «τόσο για τον Χριστιανισμό, όσο και για το Ισλάμ».

Θα ενημερώσουμε την Unesco για τα επόμενα βήματα μας δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο κανάλι TRT, έπειτα των διεθνών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ενόψει και της πρώτης προσευχής που έχει δρομολογηθεί για τις 24 Ιουλίου.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Μία νέα μαζική ενημερωτική εκστρατεία για το πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις στη Βρετανία για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους, αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα μεταναστευτική πολιτική, παρουσίασε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Μόνο η απόσυρση των δυνάμεων του Χαφτάρ από ζωτικής σημασία περιοχές στα κεντρικά και δυτικά της χώρας, θα μπορούσε να κάνει την κυβέρνηση της Λιβύης να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στους Financial Times.

DW Δήμητρα Κυρανούδη

Πλήθος ρεπορτάζ, αναλύσεων και σχολίων στις σελίδες του γερμανικού τύπου για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, παρά τις ενστάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς αποκάλυψε λεπτομέρειες για την λειτουργία της Αγίας Σοφιάς ως τζαμί.

Ο ίδιος επισκέφτηκε την Αγία Σοφία μαζί με τον υπουργό τουρισμού και πολιτισμού της χώρας για να δώσουν οδηγίες για το πώς θα γίνουν οι εργασίες και το πώς θα καλυφθούν τα μωσαικά, οι αγιογραφίες,

«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό μας ζήτημα. Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση.», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter.

«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν θελουμε ένταση.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε το Σάββατο ότι θα διατηρήσει τον αποκλεισμό της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών, σύμφωνα με την οποία η National Oil Corp (NOC) έχει κοστίσει στη χώρα χαμένα έσοδα 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής σε διάγγελμά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υπογραφή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ανακοίνωσε πως 24 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός του ναού.

Σελίδα 1 από 3384