Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:48:01 μμ
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 23:12

Δεν γλίτωσαν το grexit οι αγρότες του Κιλκίς

Μπορεί, όπως όλα δείχνουν, η χώρα να γλιτώσει την χρεοκοπία, αλλά πλήρες και επώδυνο Grexit υπέστησαν ήδη οι παραγωγοί δημητριακών του Κιλκίς.


Ο φετινός θερισμός αποδεικνύεται καταστροφικός αφού οι αποδόσεις είναι ακόμα μικρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις.  Σ την πεδιάδα του Κιλκίς, από τα Αμάραντα – Δροσάτο έως και τα νότια του νομού, Αγιονέρια, Μικρόκαμπο, Ανθόφυτο τα σιτηρά φέτος αποδεκατίστηκαν και οι θεριζοαλωνιστικές αποδίδουν μόνο άχυρα. Ελάχιστα χωριάφια έχουν ξεπεράσει τα 100 κιλά κι εκείνα οριακά ενώ αποδόσεις από 50 έως 100 κιλά καλύπτουν το 90% των χωραφιών που θερίζονται.
Ένα μεγάλο ποσοστό χωραφιών δεν θα θεριστούν καν αφού κατά το κοινώς λεγόμενο δεν συμφέρει ο θερισμός σε χωράφια με απόδοση μικρότερη των 40 κιλών/ στρέμμα στα σκληρά. Και χωράφια με παρόμοιες πενιχρές αποδόσεις ξεπερνούν το 30% των εκτ΄λασεων που καλλιεργήθηκαν.
Κατόπιν αυτών η πορεία των τιμών περνά σε δεύτερη μοίρα. Για την ιστορία μόνο να γράψουμε ότι στο μαλακό στάρι η τιμή κινείται περί τα 15 λεπτά/κιλό, ενώ στα 25λεπτά/κιλά είναι η τιμή του σκληρού.
Ο κάκιστος θερισμός αναμένεται να αποτελειώσει την αγροτική οικονομία του νομού. Με τα έσοδα από την πώληση της σοδειάς δεν θα καλυφθεί παρά μόνο μικρό τμήμα της δαπάνης περσινής καλλιέργειας . Οι  αγρότες σιτοπαραγωγοί χωρίς καμιά ρευστότητα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο  καλούνται να εξοφλήσουν τα χρέη  τους τον Δεκέμβριο όταν και θα αποπληρωθεί η ενιαία ενίσχυση . Έχοντας μπροστά τους ένα ολόκληρο χειμώνα χωρίς εισόδημα.
Εφιαλτικό τοπίο κι από πουθενά δεν ακούγεται φωνή συμπαράστασης. Πολύ περισσότερο δεν διαφαίνεται ελπίδα οικονομικής ενίσχυσης.