Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021, 6:09:38 μμ
etpa
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011 17:10

Καλή πίστη εκατέρωθεν και ουσιώδης διάλογος

Συντάκτης:

skandalidis


«Ήταν από τις καλύτερες συζητήσεις που κάναμε με πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης…» Η αξιολόγηση της συνάντησης των μελών της διοίκησης του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου  «Το Κιλκίς» με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη προέρχεται από τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Λασκάκη κι έχει την αυταπόδεικτη αξία της σε ένα κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης.
Προφανώς δεν λύθηκαν τα προβλήματα του αγροτικού χώρου μετά τη συνάντηση της Πέμπτης. Ωστόσο καταγράφηκε ένα πολύ κακό κλίμα, θετική ανταπόκριση του υπουργού και της υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη σε πολλά από όσα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών μας.
Ο Γιώργος Λασκάκης, ο Γιώργος Τερζής, ο Πολυχρονίδης, ο Φίλιππας Κοτανίδης, ο Χρόνης Διζλόγλου, ο Κώστας Υφαντίδης, ο Θανάσης Ρωσσόπουλος και ο Δημήτρης Κιτμερίδης ήταν παρόντες στη σύσκεψη εργασίας με τον κ. Σκανδαλίδη.
Ιδού ποια θέματα έθεσαν οι αγρότες μας και ποιες οι απαντήσεις που έλαβαν:
- Να μην επιβαρύνονται οικονομικά στις ανανεώσεις αδειών γεωτρήσεων.
Ο κ. Σκανδαλίδης συμφώνησε και απάντησε μάλιστα ότι το θέμα θα λυθεί πάραυτα, χωρίς καμιά επιβάρυνση των αγροτών.
- Φθηνότερο πετρέλαιο κίνησης
Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι εφόσον οι διεθνείς τιμές τραβούν την ανηφόρα, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να αυξήσει την επιδότηση. Επίσης στις ενδεχόμενες λύσεις ενέταξε και τη δημιουργία κατηγορίας «αγροτικού πετρελαίου» ενόψει μάλιστα της κατάργησης του πετρελαίου θέρμανσης και της ισοπέδωσης των τιμών.
- Τιμές προϊόντων
Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο με την καθιέρωση της συμβολαιακής γεωργίας και το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων.
Στην ευρύτερη συζήτηση για το ρόλο των καρτέλ η κ. Αποστολάκη ζήτησε από τους αγρότες να συνενώσουν κι εκείνοι τις δυνάμεις τους σε ένα δικό τους αγροτικό καρτέλ απέναντι σε όσους συμπιέζουν τις τιμές και συνθλίβουν το εισόδημά τους. Δυναμώστε εσείς , δημιουργήσετε τη δική σας δύναμη στην αγορά. Με πρόστιμα δεν αντιμετωπίζονται τα καρτέλ.
- Ενίσχυση των σχεδίων βελτίωσης ζήτησαν οι αγρότες μας
Διαχωρίζονται τα σχέδια της φυτικής από τη ζωική παραγωγή και ενισχύονται από 280 εκατ. ευρώ σε 400 εκατ. ευρώ.
Από το καλοκαίρι θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης ύψους 200 εκατ. ευρώ.
- Διοικητική μονάδα ή φορέα με γεωπόνους και κτηνιάτρους αποκλειστικά για την επιστημονική στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων, χωρίς καμιά εμπλοκή τους σε διοικητικές και γραφειοκρατικές εργασίες, ήταν ένα ακόμα αίτημα.
Ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε να μελετήσει το θέμα, ενώ εκθείασε το όλο έργο που επιτελείται στο Βοτανικό Κήπο της; Ποντοκερασιάς για τον οποίο τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια αναβάθμισης και αξιοποίησής του.
Ζήτησε επίσης συνεχή επαφή με τους αγρότες μας, τιθέμενος ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους.
Ειδικότερα αιτήματα (επί θεμάτων μεταβιβάσεων αδειών, σχεδίων βελτίωσης κ.ο.κ.) κατέθεσε με γραπτό του υπόμνημα ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λασκάκης, όπως του ζήτησε άλλωστε ο κ. Σκανδαλίδης.
Τέλος ο κ. Υπουργός συμφώνησε σε αίτημα του συλλόγου να παραστεί σε ημερίδα περιφερειακής εμβέλειας σε θέματα ζωικής και φυτικής παραγωγής που θα διοργανωθεί στο Κιλκίς.