Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:47:07 πμ
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 15:39

Πληρώνει με 13 λεπτά το σκληρό σιτάρι του 2009

eas


«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις»  και ησυχάσει η ταλαιπωρημένη από διοικητικές αρρυθμίες Ένωση Συνεταιρισμών Κιλκίς μετά τη συγκρότησή της σε σώμα, νέοι τριγμοί προκλήθηκαν στη διοίκηση με την παραίτηση της κ. Ασπασίας Ούλιου. Η εκ Χέρσου συνεταιρίστρια που πρωτοεκλέχτηκε σε διοίκηση της  Ένωσης μέσω της συμμετοχής της στο άτυπο συνδυασμό του κ. Παυλίδη, υπέβαλε πριν λίγες ημέρες την παραίτησή της και εμμένει σ’ αυτήν, προβάλλοντας μάλιστα ως λόγο το οικονομικό ταμειακό αδιέξοδο της ΕΑΣ.
Η κ. Ούλιου αναφέρει στην παραίτησή της ότι μετά την ενημέρωσή της ως ταμία δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση αυτή, προφανέστατα φοβούμενη τις επιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εντελώς πρόσφατα οι διατελέσαντες πρόεδροι και αντιπρόεδροι της οργάνωσης καλούνται, με απειλή της κατάσχεσης προσωπικών περιουσιακών τους στοιχείων, να προβούν σε ρύθμιση οφειλών συνολικού ύψους 5 εκατ. Ευρώ της ΕΑΣ προς το ΙΚΑ.
Το βράδυ της Τρίτης  (χθες) επρόκειτο να συνεδριάσει το δ.σ. της ΕΑΣ Κιλκίς για να ανασυγκροτηθεί .

Επιτέλους πληρώνονται!
Με καθυστέρηση ενός χρόνου – η νέα σιτοδεία αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα- πληρώνονται οι παραγωγοί που εμπιστεύτηκαν τη σοδειά του 2009 στην ΕΑΣ Κιλκίς.
Μετά την δημοπρασία και πώληση της τελευταίας ποσότητας σκληρού σίτου με 13 λεπτά, η νέα διοίκηση αποφάσισε να πληρώσει τους αγρότες χωρίς να παρακρατήσει ούτε λεπτό και μάλιστα η ονομαστική τιμή πληρωμής  θα είναι 14 λεπτά το κιλό από την οποία θα αφαιρεθεί ένα λεπτό με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών της ΕΑΣ έναντι της φύλαξης και της συντήρησης των σιτηρών στις αποθήκες της. Οι παραγωγοί δηλαδή θα εισπράξουν καθαρά 13 λεπτά «στο χέρι» για το σκληρό στάρι τους.
Λήγει έτσι η εκκρεμότητα του 2009, ενώ για την σοδειά του 2008 οι παραγωγοί πληρώθηκαν την Άνοιξη του 2009 με 15 λεπτά/κιλό – συν δυο λεπτά που παρακράτησε ως προμήθεια η ΕΑΣ Κιλκίς- από το άτοκο δάνειο που ενέκρινε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
Έκτοτε αγνοείται και η τύχη του δανείου. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι οι παραγωγοί που θα κληθούν πληρώσουν.