Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 12:38:20 μμ
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 22:14

Σε τρεις μήνες με αναστολή καταδικάστηκαν 20 αγρότες

Για παρακώλυση συγκοινωνιών στους Ευζώνους το 2009 στις τότε κινητοποιήσεις. Αναγνωρίστηκε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων. Ένας αθωώθηκε διότι δεν ήταν παρών στην κινητοποίηση. Οι μισοί πλήρωσαν τα 240 ευρώ της αναστολής ενώ για τους υπόλοιπους βεβαιώθηκαν στην Εφορία!

 

Εκδικάστηκε την Τρίτη  στο πολυμελές ποινικό πλημμελειοδικείο Κιλκίς που δίκασε ως εφετείο η υπόθεση των 21 αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2009, αποκλείοντας κατά διαστήματα το τελωνείο Ευζώνων.
Οι αγρότες είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα από το μονομελές δικαστήριο του Πολυκάστρου σε βαρύτατες ποινές φυλάκισης 10 μηνών (ο ένας εξ αυτών σε 12 μήνες) επειδή το δικαστήριο τότε δεν δέχθηκε ελαφρυντικά για την πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών, όπως ήταν η κατηγορία.
Στην κατ’ έφεση δίκη το δικαστήριο αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία (2-1) το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων, όπως το ανέπτυξε η υπεράσπιση, αφού ο αποκλεισμός του τελωνείου γινόταν μόνο με πρόθεση γνωστοποίησης των αγροτικών προβλημάτων, υπήρχε συνεννόηση με τους υπαλλήλους του τελωνείου, οι ώρες ήταν καθορισμένες και η χρονική διάρκεια του αποκλεισμού σύντομη και λόγω της χειμερινής περιόδου υπήρξε μικρή η επίπτωση του αποκλεισμού.
Ενδιαφέρουσα υπήρξε η πρόταση του Εισαγγελέα που πρότεινε αθώωση των κατηγορουμένων, αλλά το δικαστήριο δεχόμενο το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων τους καταδίκασε σε τρείς μήνες φυλάκιση με αναστολή.
Να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των κατηγορουμένων αθωώθηκε διότι το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό του ότι δεν ήταν παρών στην κινητοποίηση.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον έγκειται στη συνέχεια, δηλωτική της άθλιας οικονομικής κατάστασης των αγροτών. Το κόστος άσκησης της έφεσης ανέρχεται σε 240 ευρώ. Μερικοί είχαν τα χρήματα και πλήρωσαν για να αφεθούν ελεύθεροι. Μερικοί όμως στερούμενοι του ποσού αυτού αφέθηκαν ελεύθεροι με βεβαίωση της παραπάνω οφειλής στην Εφορία!
Συνήγορος  των αγροτών ήταν ο δικηγόρος Γ. Γεωργαντάς, ενώ τον αθωωθέντα λόγω μη παρουσίας στην κινητοποίηση υπεράσπισε η δικηγόρος Μαρία Μπλάτση.