Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 2:34:34 μμ
Δευτέρα, 27 Μαϊος 2013 19:16

Στον «αέρα» 25.000 στρέμματα προσωρινών καλλιεργειών

artzan
Η αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις προσωρινές καλλιέργειες με εκμίσθωση δημόσιας γης  που διεκπεραιωνόταν μέσω των δήμων θέτει εκτός παραγωγής περί τα 25.000 στρέμματα γόνιμης γης του νομού και αποστερεί από εκατοντάδες αγρότες το εισόδημα με το οποίο ζούσαν μέχρι τώρα.
Η δυσμενής εξέλιξη προέρχεται από την ισχύ του νόμου 4061 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2012 και αντικατέστησε τον παλαιότερο αγροτικό κώδικα.
Με το ν. 4061 προβλέπεται ότι δικαίωμα εκμίσθωσης που γίνεται πλέον από την Περιφέρεια έχουν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που  προγενέστερα επί μια 5ετία καλλιεργούσαν παρόμοιες εκτάσεις του δημοσίου (με εκμίσθωση).
Ο νόμος δεν προβλέπει εκμίσθωση ούτε σε νέους αγρότες, ούτε σε κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων (μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) ενώ δεν υφίσταται καμιά πρόνοια και για όσους απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο δικαιώματα πρώην δικαιούχων (μέσω μεταβιβάσεων, λόγω θανάτου σε κατιόντες, κ.ο.κ.)
Μέχρι και πέρυσι στο ν. Κιλκίς καλλιεργούνταν με προσωρινή εκμίσθωση περί τα 35.000 στρέμματα γόνιμης γης και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Τοπογραφικής  και Αναδασμού της  Π.Ε. Κιλκίς θα μείνουν εκτός παραγωγικής αξιοποίησης περί τα 25.000 στρέμματα. Σημαντικότερο είναι το πρόβλημα στην παρόχθια περιοχή του Αξιού και της Αρτζάν (αποξηραμένες εκτάσεις) αφού μόνο στον Αγιο Πέτρο υπάρχουν 2.500 στρέμματα, στον Ευρωπό 1.500, στο Αξιοχώρι 600 στρέμματα όπου με βάση το νέο νόμο δεν θα υπάρξουν δικαιούχοι για να τα εκμισθώσουν.
Σημειώνουμε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης έθεσε το ζήτημα αυτό στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ υπομνήματα με ενδελεχή ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών απέστειλε επανειλημμένα και η Υπηρεσία Τοπογραφικής.
Εσχάτως ζήτησε ενημέρωση και η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας διό προφανώς το θέμα αγγίζει και άλλες περιοχές του χώρου ευθύνης της.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι αρρυθμίες με την ισχύ του νέου νόμου εντοπίζονται και στους βοσκότοπους και την χρήση των δικαιωμάτων εκτροφής ζώων ανά δήμο. Οι επικαλύψεις, ενίοτε και με αστοχίες συνεταιριστικών φορέων του νομού , δημιουργούν προβλήματα που τώρα μεν δεν είναι «ορατά» στους αγρότες, αλλά όταν θα γίνει ο έλεγχος των δηλώσεων καλλιέργειας ή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων θα αναδυθούν στην επιφάνεια.