Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021, 1:20:12 μμ
etpa
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 16:30

Το αγροτικό καλάθι στο Ν. Κιλκίς

Συντάκτης:
syskepsi-agrotes
Με βασικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση και τις προοπτικές του Αγροκτηνοτροφικού Τομέα στο νομό, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Γκουντενούδης συγκάλεσε, την Πέμπτη 24 Μαρτίου, ευρεία σύσκεψη φορέων και παραγόντων σχετιζομένων, άμεσα ή έμμεσα,  με το αντικείμενο.
Η σύσκεψη συγκλήθηκε με αφορμή την Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που θα διεξαχθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Στη συνεδρίαση θα είναι παρών ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης και το κύριο αντικείμενό του έχει τον κωδικό ‘Αγροτική Ανάπτυξη και Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας’. Βασικός εισηγητής θα είναι ο Περιφερειάρχης κ. Π. Ψωμιάδης ενώ ο κάθε Αντιπεριφερειάρχης θα παρουσιάσει την εικόνα, τις προτάσεις και τις προοπτικές της Περιφερειακής του Ενότητας και το πώς αυτές εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.
Κατά τη σύσκεψη στην περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, ο κ. Γκουντενούδης πληροφόρησε τους συμμετέχοντες ότι στις άμεσες προθέσεις του είναι η περιοδική συνάντηση με το ίδιο αντικείμενο σε μηνιαία βάση. Θεωρεί απαραίτητη την τακτική συνεργασία ώστε η προσπάθεια για αναδιάρθρωση, αειφορία και επωφελή προσαρμογή της Αγροτικής εν γένει παραγωγής του νομού, να γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η κοινότητα των αγροτικών παραγωγών σε όλη την Περιφέρεια, σε βασικά προϊόντα όπως το σιτάρι, το βαμβάκι,το καλαμπόκι, το κρέας, το γάλα κλπ. Το δεδομένο αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ώστε τα παραγωγικά προϊόντα με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, να ‘ξεφύγουν’ από την μαζικότητα που λογικά φέρνει χαμηλές τιμές, και μέσα από την εξειδικευμένη φροντίδα να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα για κάθε περιοχή, και κατά συνέπεια για την Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς.
Τα προϊόντα του νομού με την ιδιαίτερη διατροφική αξία, τόνισε ο κ. Γκουντενούδης θα πρέπει να αποκτήσουν και ιδιαίτερη ποιοτική ταυτότητα και ετικέτα’. Τα ονομαστά κρασιά που διακρίνονται στους ‘Δρόμους του Κρασιού’, τα εξαίρετα τυροκομικά, τα παραδοσιακά γλυκά, τα τουρσιά, το παραδοσιακό ‘κεφίρ’, τα κάστανα, τα φρούτα (κεράσια, ρόδια κλπ), οι πατάτες του Πάικου, τα καρπούζια του δήμου Πικρολίμνης, τα αλιεύματα της Δοϊράνης, θα πρέπει να συμβαδίζουν με την σύγχρονη οργανωμένη παραγωγή σαλιγκαριών, και τα παγκοσμίως περιζήτητα ‘τσιπς’ χωρίς γλουτένη που παράγονται στη ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς.
Όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι η Αγροτική παραγωγή του νομού μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο ‘Καλάθι’ των Αγροτικών Προϊόντων όχι μόνο της Περιφέρειας. Χρειάζεται συστηματική και κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων με κεντρικό σχεδιασμό τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταποίηση. Κυρίως όμως στην κατεύθυνση και στην εξειδικευμένη στοχοθεσία.
Στη σύσκεψη της Πέμπτης 24 Μαρτίου μετείχαν οι αντιδήμαρχοι Κιλκίς κ. Κ. Παπαδόπουλος και Παιονίας κ. Γ. Γεωργίτσαρος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς κ. Χαρ. Παυλίδης, ο σύμβουλος της ίδιας ΕΑΣ κ. Γ. Λασκάκης, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αξιούπολης κ. Λ. Ελευθεριάδης και κ. Ιω. Συμεωνίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Π. Τονικίδης, ο Γενικός Δ/ντής της ΑΝ.ΚΙ κ. Π. Πασσαλίδης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αν. Βεργίδης, κ. Π. Θωμαΐδης και κ. Χρ. Ανθρακίδης.